Piešķirti pirmie 200 000 eiro Rīgas Vāgnera nama atjaunošanai

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Arhitekte Zaiga Gaile, Vācijas vēstnieks Latvijā Kristians Helts un Rīgas Riharda Vāgnera biedrības priekšsēdētājs Māris Gailis pēc preses konferences.
Arhitekte Zaiga Gaile, Vācijas vēstnieks Latvijā Kristians Helts un Rīgas Riharda Vāgnera biedrības priekšsēdētājs Māris Gailis pēc preses konferences. Foto: LETA

Vācijas vēstniecībā Rīgā tika svinīgi parakstīts līgums par 200 000 eiro piešķiršanu Rīgas Riharda Vāgnera biedrībai no Vācijas valdības, aģentūru LETA informēja biedrības sabiedrisko attiecību vadītāja Signe Viška.

Pagājušā gada decembrī tika ziņots, ka Vācijas Bundestāgs apstiprinājis 5,2 miljonu eiro piešķiršanu sešu gadu laikā Vāgnera nama atjaunošanai Rīgā. Augusta izskaņā sakārtota nepieciešamā dokumentācija pirmā gada finansējuma saņemšanai 200 000 eiro apmērā.

Līguma noslēgšana par finansējuma saņemšanu no Vācijas valdības ir būtisks solis "Rīgas Vāgnera teātra atdzimšanas" projekta īstenošanā. Līdzekļi tiks ieguldīti Vāgnera nama projekta īstenošanai - projekta sagatavošanai skiču stadijā.

Foto: Rīgas Vāgnera nams
Foto: Rīgas Vāgnera nams Foto: Jānis Škapars/TVNET

Projekta vīzija paredz Eiropas kultūras bākas izveidi Rīgā. Sešu gadu laikā plānots atjaunot unikālo 5000 kvadrātmetru lielo ēku ansambli Vecrīgā un piepildīt to ar jaunu dzīvi.

Kopumā bijušā pirmā Rīgas teātra atjaunošanai un atdzīvināšanai nepieciešami 35 miljoni eiro.

Foto: Rīgas Vāgnera nams
Foto: Rīgas Vāgnera nams Foto: Jānis Škapars/TVNET

Kā ziņots 2020.gadā valsts AS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) nodeva Vāgnera namu Riharda Vāgnera ielā 4, Rīgas Riharda Vāgnera biedrībai.

Nams biedrībai uzticēts ar noteikumu, ka tas tiks atjaunots 10 gadu laikā un turpinās būt par publiski pieejamu kultūras telpu.

Vāgnera nams 2006.gadā pārņemts no Kultūras ministrijas Finanšu ministrijas valdījumā un nodots VNĪ saglabāšanai uz laiku, kamēr valsts pieņem lēmumu par to, kādā veidā šī ēka būtu tālāk izmantojama kultūras funkcijas īstenošanai.

Foto: Rīgas Vāgnera nams
Foto: Rīgas Vāgnera nams Foto: Jānis Škapars/TVNET

Ēka Riharda Vāgnera ielā 4, Rīgā, celta 1781.gadā. Kādreiz ēkā ir atradies Rīgas Pilsētas teātris, par kura galveno diriģentu no 1837. līdz 1839.gadam strādāja pasaules slavenais komponists Rihards Vāgners. Savukārt no 1988. līdz 2006.gadam namā darbojās Vāgnera koncertzāle.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu