Kopā ar "heroīna čaļiem" un slepkavībā apsūdzēto: Pāragri mirušā Matīsa Runtuļa mamma atklāj, kas notika neilgi pirms dēla nāves

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Matīss Runtulis
Matīss Runtulis Foto: facebook.com

2020. gada 6. maijā 29 gadu vecumā no dzīves aizgāja atkarību mocītais mūzikas producents Matīss Runtulis. Viņa mamma Sanita Tauriņa izdevumam "Ir" atklāja iepriekš nezināmus faktus par pāragri mirušā dēla dzīves pēdējiem mēnešiem. 

Kā atklāj Sanita, trīs mēnešus pirms aiziešanas no dzīves Matīss pirmo reizi bija nonācis uz dzīvības un nāves robežas, un pats meklējis palīdzību.

"Neesmu publiski par to runājusi, bet mūsdienās pastāv ārstniecības iestāde, kuru es pielīdzinātu cietumam. Pirmkārt, mums neviens nepaziņoja, ka dēls ir tur. Otrkārt, ja šajās dzirnavās nokļūst tāds jūtīgs mākslinieks kā Matīss, kas tiek salikts kopā ar heroīna čaļiem un cilvēku, kurš apsūdzēts par slepkavību… Varu pateikt - pēc mēneša intensīvas zāļu lietošanas Matīss iznāca laukā vēl vairāk salauzts. Nodurtu galvu un acīm," atklāj Sanita, piebilstot, ka dēla uzturēšanās laikā ārstniecības iestādē vecākiem nav bijusi piekļuve dēlam. 

Pēc izkļūšanas no ārstniecības iestādes Matīss uzprasījās uz laukiem ārpus Rīgas, kur juties priecīgāks. "Bet tas, kas notika pēc trim nedēļām…

Tāda sajūta, ka tas bija kāds ķīmisks īssavienojums smadzenēs.

Un man ir žēl, ka neviens ārsts tā arī nepateica — viņu nedrīkst atstāt vienu," nosaka Matīsa mamma. 

Atskatoties uz notikušo, Sanita Tauriņa prāto, ka lejupslīde sākās tad, kad izjuka viņu ģimene. Matīsam tolaik bija 25 gadi, un viņš vēl uzturējās kopā ar vecākiem.

Lai arī sākotnēji viss esot bijis labi un Matīss dzīvojis pilnvērtīgu jauniešu dzīvi ar darbu, draugiem un tusiņiem, drīz vien ballītēs esot sākušas tikt lietotas ķīmiskas vielas. Tāpat vecāki un Matīsa draugi pamanījuši, ka viņam uzradušies jauni paziņas, kas "iepinuši puisi gluži vai tīklā un nav laiduši vaļā".

Jau ziņots, ka pērnā gada maijā Matīsa Runtuļa vecāki par dēla aiziešanu paziņoja sociālajā vietnē "Facebook": "Mīļie vecāki, sargiet savus bērnus no JAUNĀ ĻAUNĀ. Esiet acīgi, uzstājīgi, ja nepieciešams – metiet toleranci pie malas un lieku reizi pārliecinieties, ka ļaunais Jūs neaptin ap pirkstu. Tas uzglūn un gaida mirkli, kad Jūsu mīļie būs nepasargāti, lai pavedinoši ieripotu, iedūmotu, ielītu un beigās pārņemtu visu."

Matīss jeb "Mr.Myster" muzikālo karjeru sāka kā ģitārists un gāja cauri dažādu žanru periodiem – pirmsākumi meklējami rokmūzikā, turpinot ar džezu un visbeidzot nonākot līdz elektronikai. Kompozīcijās dzirdami dzīvie instrumenti un skaņas, kuras mūziķis pats raksta, samplē un apstrādā. Dzīvās uzstāšanās vienmēr bija piedzīvojums, priekšnesumus bieži pavadīja videoprojekcijas, kā arī "Mr.Myster" labprāt dalīja skatuvi ar citiem izpildītājiem - pārsvarā džeza mūziķiem.

Šobrīd Matīsa vecāki - Sanita Tauriņa un Viktors Runtulis -, kā arī Matīsa draugi ir  sagatavojuši izrādi un izstādi "Šī mīlestība nepārdodas", kas ir pirmais projekta DIVI 9 solis pretim virsmērķim – mākslas valodā izgaismot un pievērst uzmanību garīgās veselības un atkarības problemātikai Latvijā, tādejādi kliedējot stigmu, mazinot aizspriedumus un veicinot emocionālo inteliģenci sabiedrībā.

Pilnu interviju ar Matīsa Runtuļa mammu Sanitu Tauriņu lasiet žurnāla "Ir" 2. septembra numurā!

CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu