Spaiks Lī pēc kritikas izņem no filmas 11. septembra terorakta sazvērestības teoriju sludinātājus (7)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: AFP/LETA

Godalgotais afroamerikāņu kinorežisors Spaiks Lī (Spike Lee) pēc saņemtās kritikas, īsi pirms savas jaunās dokumentālās esejas "Ņujorkas epicentri 9/11 –> 2021½" (NYC Epicenters 9/11 –> 2021½) publicēšanas, tomēr izņēmis no 11. septembra teroraktam veltītās sērijas dažādu konspirācijas teoriju piekritēju intervijas. 

64 gadus vecais režisors ieklausījies kritiķos, kuri uzsvēruši, ka šādu faktos nepārbaudītu teoriju kultivēšana dod platformu margināļiem un konspirāciju teoriju sludinātājiem. Populārākā no šīm sazvērestību teorijām, protams, ir tāda, ka Dvīņu torņi patiesībā tika apzināti uzspridzināti, teroristu sagrābtās pasažieru lidmašīnas tika vadītas no attāluma, bet Osama bin Ladens bija ASV propagandas izdomāts tēls. Vēl aizvien sabiedriskās domas aptaujas rāda, ka lielai daļai amerikāņu ir šaubas, vai oficiālā versija atbilst patiesībai. 

ASV ir plaši izplatītas šādas un līdzīgas teorijas par dažādiem zīmīgiem notikumiem -  ASV prezidentu Džonu Kenediju nogalināja, piemēram, "militāri rūpnieciskā kompleksa" interesēs, amerikāņu astronauti nekad nav spēruši kāju uz Mēness u.c.

Lai neturpinātu kultivēt šādas nepārbaudītas teorijas, Lī tomēr piekritis pārmontēt pēdējo sēriju savā HBO četru sēriju darbā, kas Latvijā skatāms "LMT Viedtelevīzijā".

Izmantojot savu unikālo spēju papildināt intervijas ar atbilstošām vizualizācijām, slavenais Ņujorkas filmu veidotājs četrās sērijās ir radījis daudzšķautņainu Ņujorkas mozaīku par laiku, kad tā sastapusies un turpina sastapties ar lielākajiem izaicinājumiem pēdējo divdesmit gadu laikā. No pašreizējās globālās pandēmijas un pēkšņās Black Lives Matter kustības aktivitāšu saasināšanās Spaiks Lī filmas gaitā ceļo atpakaļ laikā, līdz atgriežas postošajos teroristu uzbrukumos pilsētai 2011. gada septembrī.

Ņujorkas epicentri 9/11 –> 2021½"
Ņujorkas epicentri 9/11 –> 2021½" Foto: HBO

Pēdējā sērija, kas iznāca tieši 11. septembra piemiņas dienā, no divām stundām saīsināta uz 90 minūtēm, proti, izdzēstas 30 minūtes. 

No seriāla izņemta diskusija ar vienu no bezpeļņas organizācijas "Architects and Engineers for 9/11 Truth" ("Arhitekti un inženieri par 11. septembra patiesību") dalībniekiem. Šī organizācija aizstāv teoriju, ka Dvīņu torņus apzināti uzspridzināja ar tajos jau iepriekš ievietotām sprāgstvielām. 

Pats Lī arī agrāk intervijās ir apšaubījis oficiālo valsts skaidrojumu, tāpēc nav brīnums, ka caur šo dokumentālo stāstu mēģināja savām šaubām atrast apstiprinājumu.

Kopumā Spaika Lī dokumentālais seriāls ir megapoles Ņujorkas atspoguļojums, savijot kopā iedzīvotāju stāstus, atmiņas un uzklausot piedzīvoto no cilvēkiem, kuri ir kļuvuši par lieciniekiem satricinājumiem un izaicinājumiem, ar kuriem lielpilsētai ir nācies sastapties pēdējo 20 gadu laikā. Veidojot dokumentālo seriālu, režisors pavadīja neskaitāmas stundas, intervējot vairāk nekā 200 cilvēkus. Tie bija dažāda vecuma un sociālo grupu Ņujorkas iedzīvotāji, sākot ar paša ģimenes locekļiem un draugiem un beidzot ar atpazīstamiem politiķiem un žurnālistiem.

Uzticot savus atmiņu stāstus un atziņas "Ņujorkas epicentri 9/11 –> 2021½" veidotājiem, intervētie Ņujorkas iedzīvotāji rada bagātīgu stāstu kompozīciju, kas vienlaikus atspoguļo pilsētas daudzveidību. Filmas gaitā tiek intervēts komiķis Džons Stjuarts, aktieri Rosa Peresa un Džefrijs Raits, politiķi Čaks Šumers, Rons Kims, Aleksandrija Okasio-Kortesa, medicīnas profesionāļi Dr. Antonijs Fauci, Dr. Ians Lipkins, kā arī Ņujorkas glābšanas dienesta pārstāvji, arhitekti, inženieri, žurnālisti, cilvēki, kas strādāja Ground Zero, un daudzi citi.

Ņujorkas epicentri 9/11 –> 2021½"
Ņujorkas epicentri 9/11 –> 2021½" Foto: HBO

Filmas "Ņujorkas epicentri 9/11 –> 2021½" reklāmas rullītis.

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

Komentāri (7)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu