Ar ambientās un elektroniskās mūzikas programmu šonedēļ sākas "Čello Cēsis"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Sebastians Plano un britu pianists un komponists Toms Adamss
Sebastians Plano un britu pianists un komponists Toms Adamss Foto: publicitātes

Sestdien, 18. septembrī, koncertzālē “Cēsis” ar ambientās un elektroniskās mūzikas programmu iesāksies 7. starptautiskais festivāls "Čello Cēsis". Šogad klausītājiem būs iespēja baudīt festivālam īpaši veidotas programmas plašā muzikālo žanru spektrā, pulcējot mūziķus no Argentīnas, Lielbritānijas, Itālijas, Polijas, Krievijas, Zviedrijas un, protams, Latvijas.

Tradicionāli koncertzāle “Cēsis” savu jauno sezonu iesāk ar pašu veidoto un loloto festivālu "Čello Cēsis", un arī šoruden čellmūzikas svētki notiks četros koncertos un citos pasākumos divās nedēļas nogalēs laikā no 18. septembra līdz 26. septembrim.

Festivāla mērķis ir saviem klausītājiem atklāt arvien jaunu mūzikas instrumenta čella skanējumu, daudzšķautņainību un repertuāru, veidojot gan klasiskas, gan pavisam neparastas programmas. Šogad jauniem meklējumiem ir veltīts festivāla atklāšanas vakars 18. septembrī, kad izskanēs koncerts “Čello Cēsis Ambient”.

Trīs seti jeb trīs programmas viena vakara garumā atspoguļos dažādus mūzikas žanrus un virzienus, iezīmējot ikreiz citādu čellmūzikas skaņu telpu. Savā ziņā šis koncerts turpina Koncertzāles “Cēsis” pastāvīgā repertuāra ciklu “Ambiente skatuve”, kas gadu gaitā jau piesaistījusi uzticamu klausītāju loku.

“Čello Cēsis Ambient” vakaru atklās viena no koncertzāles šī gada rezidences māksliniecēm, čelliste Margarita Balanas un viņas ansamblis, kas festivālā viesojušies jau vairākkārt. Margarita atskaņos jaunu koncertprogrammu “1920”, kuras koncepts radīts sadarbībā ar skotu komponisti Lūsiju Trīčeri (Lucie Treacher), un tajā skanēs jaundarba “Portāli” pirmatskaņojums, kas radīts īpaši festivālam. Uz skatuves čellistei Margaritai Balanas pievienosies Daria Ioana Tudor (klavieres), Rūdolfs Dankfelds (sitamie instrumenti) un Oskars Bokanovs (kontrabass). Koncertā piedalīsies arī komponiste Lūsija Trīčere.

Margarita Balanas
Margarita Balanas Foto: publicitātes

Minimālisma, elektronikas un akustiskās mūzikas noskaņas gaidāmas argentīniešu izcelsmes Berlīnē dzīvojošā čellista un komponista Sebastiana Plano un britu pianista un komponista Toma Adamsa tandēmā. Abus mūziķus klausītāji Cēsīs iepazinuši jau 2019. gadā, kad solo programmām viņi uzstājās koncertzāles Ambiente skatuve sērijā. Mākslinieku savstarpējā sadarbība aizsākusies jau pirms vairākiem gadiem, kad Plano kā producents strādājis pie Adamsa albuma ieraksta. Festivālā izskanēs mūziķu kopprojekts "TAER". Multiinstrumentāls, atmosfēru radošs, intīms un lirisks – tā varētu raksturot čella skanējumu, ko iepazīsim šajā vakarā.

Vakaru noslēgs poļu komponistes, čellistes un neatkarīgās mūzikas skatuves pārstāves Resinas jaunākā koncertprogramma sadarbībā ar perkusiju meistaru Mateusz Rychlicki. Absolvējot Gdaņskas mūzikas akadēmiju, Resina savā muzikālo ceļu izvēlējusies alternatīvajā virzienā. Viņas skaņdarbu skanējums ir eksperimentāls, neprognozējams un pilns intensīvas, emocionāli rezonējošas vibrācijas.

Resina
Resina Foto: publicitātes

Čells, skaņu cilpas, elektronika, perkusijas un Resinas vokāls – tas viss kopā rada unikālu, piesātinātu un elektrizētu skanējumi, kas paralēli ļauj pastāvēt gan skaņdarba struktūrai, gan improvizācijai. Resina komponējusi arī kino un teātrim, viņas skaņdarbi izmantoti modes namu Gucci un Givenchi skatēs, kā arī Netflix filmas “Divi pāvesti” (The Two Popes) video pieteikumā. Šī gada rudenī “Fat Cats Records” paspārnē iznāk arī Resinas jaunākais albums.

Festivāla otrais cēliens, kas gaidāms no 24. līdz 26. septembrim, klausītājiem piedāvās klasiskas vērtības, pasaules mūzikas pieskārienu, džeza dzīvelīgumu un improvizācijas kaisli.

Piektdien, 24. septembrī, Čello Cēsis koncertā “LNSO un Dvoržāka čellkoncerts” uzmirdzēs klasiskas vērtības un jaunība. Melodiskajā un grandiozajā Antonīna Dvoržāka Čellkoncertā satiksies pasaules prestižāko koncertnamu skatuves jau iekarojušais latviešu čellists Kristaps Bergs un tikpat spoži savu karjeru sākušais, vēl pavisam jaunais krievu diriģents Maksims Jemeļjaničevs. Līdzās Dvoržāka mūzikai koncertā baudīsim arī Sibēliusa Piekto simfoniju. Abu muzikālo lieldarbu skanējumu krāšņos mūsu lieliskais Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris.

Sestdienas vakarā, 25. septembrī, festivāla īpašais viesis būs itāļu čellists, komponists un par akadēmiskās pasaules huligānu dēvētais Džovanni Solima ar solo programmu “(ne) TRADICIONĀLI”. Viņš pazīstams ar to, ka klasiskās mūzikas šedevriem un rokmūzikas hitiem veido oriģinālus pārlikumus savam instrumentam – čellam, programmas apvieno baroku un roku, etno un paša radītās kompozīcijas. Šo savdabīgo Džovanni Sollimas mūzikas skatījumu baudīsim arī festivāla koncertā Cēsīs, kurā skanēs gan Baha un Stravinska skaņdarbi, gan itāļu tautas melodiju un Džimija Hendriksa hitu pārlikumi čellam.

Festivāla noslēguma programma, svētdien, 26. septembrī, tapusi sadarbībā ar Latvijas Radio bigbendu. Koncertā dzirdēsim divus solistus - Margarita Balanas atskaņos ekscentriskā austriešu komponista Frīdriha Guldas 1980. gadā sarakstīto Koncertu čellam un pūtēju orķestrim, savukārt zviedru kontrabasists un arīdzan čellists Larss Danielsons ļausies improvizatoriskai programmai džeza noskaņās, izmantojot abu savā arsenālā esošo instrumentu sniegtās iespējas.

VII Starptautiskā festivāla norisi atbalsta Vasts kultūrkapitāla fonds un Cēsu novada pašvaldība.

Biļetes uz koncertiem nopērkamas internetā www.bilesuparadize.lv, “Biļešu paradīze” tirdzniecības vietās un Koncertzāles “Cēsis” kasē.

Biļetes uz festivāla koncertiem ir derīgas tikai kopā ar Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu. Apmeklējot pasākumu, obligāti jāuzrāda personu apliecinošs dokuments, personalizēta biļete un derīgs sertifikāts.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu