Lāce: Latvijā drīz būs mākslinieku trūkums, kuri glezno portretus (6)

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Rīgas pils atjaunošanas padomes locekle, Latvijas Nacionālā Mākslas muzeja direktore Māra Lāce piedalās masu mediju pasākumā, kurā iepazīstina ar Rīgas pils Svētku zāles jaunāko griestu gleznojumu un Valsts prezidentu portretu galeriju.
Rīgas pils atjaunošanas padomes locekle, Latvijas Nacionālā Mākslas muzeja direktore Māra Lāce piedalās masu mediju pasākumā, kurā iepazīstina ar Rīgas pils Svētku zāles jaunāko griestu gleznojumu un Valsts prezidentu portretu galeriju. Foto: Paula Čurkste/LETA

Latvijā drīz būs mākslinieku trūkums, kuri glezno portretus, tādēļ var nākties rast jaunu pieeju tradīcijai, kā gleznot Valsts prezidentu portretus, šodien Rīgas pilī Svētku zāles jaunāko griestu gleznojumu un Valsts prezidentu portretu galerijas papildinājumu prezentācijā teica Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce.

Kā informē Valsts prezidenta kancelejas Mediju centra vadītāja Justīne Deičmane, Lāce norādīja, ka šie griestu gleznojumi un Valsts prezidentu portreti ir valsts pasūtījums, tādēļ esot jautājums, kāda ir mūsu attieksme, pieeja, risinājumi un cik no mūsu māksliniekiem ir gatavi iesaistīties šādos darbos.

Lāce piebilda, ka 1938.gadā, kad Eižena Laubes vadībā izveidoja Svētku zāli un radīja ideju par griestu gleznojumiem, kas ataino Latvijas vēsturi un latvisko dzīvesziņu, neviens neesot sapratis, cik komplicētu uzdevumu uzdod nākotnes pils saimniekiem.

Savukārt Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Andris Teikmanis sacīja, ka Rīgas pils ir izcili skaista celtne, arhitektūras piemineklis ar vairāk nekā 500 gadu senu vēsturi, un tas uzliek noteiktas prasības, domājot par dizaina papildinājumiem un jebkādām pārmaiņām.

Rīgas pils Svētku zāles ir unikāla telpa visā Latvijā, Rīgas pils centrālā vieta, kurā atspoguļota valsts vēsture. Svētku zāles griestu gleznojumi nav daudz, bet katrs nes simbolisku vēstījumu, tāpēc Rīgas pils atjaunošanas padomes lēmums 2017.gadā par gleznojumu tēmām - "Tautas manifestācijas Daugavmalā" un "Latvijas Republikas dibināšana 1918.gada 18.novembrī" - nebija viegls, izteicies Teikmanis.

Tikpat svarīgs bijis lēmums par māksliniekiem, kuri uzņemsies šo pienākumu - radīt Rīgas pils Svētku zāles griestu gleznojumus un Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa portretu, teica Teikmanis.

Mākslinieks Andris Eglītis, kurš veidojis vienu no jaunajiem gleznojumiem, atzīmējis, ka darbā gribēju saglabāt vēsturisko vēstījumu, bet vienlaikus parādīt, ka tas ir tapis mūsdienās. "Bija aizraujoši lasīt tā laika liecības, kur, par spīti karam un haosam, kas valdīja visapkārt, bija sajūtama milzīga dzīvotgriba, entuziasms. Šo atmosfēru arī gribēju panākt darbā," stāstījis mākslinieks.

Rīgas pilī par 62 145 eiro tapuši jauni griestu gleznojumi un papildināta prezidentu portretu galerija, aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejas Mediju centra vadītāja Justīne Deičmane.

Rīgas pils Svētku zāles divus griestu gleznojumu - Alekseja Naumova "Tautas manifestācijas Daugavmalā" un Andra Eglīša "Latvijas Republikas dibināšana 1918.gada 18.novembrī" izgatavošanas un uzstādīšanas izmaksas ir 51 155 eiro. Lēmumu par gleznojumu nepieciešamību pieņēma Rīgas pils atjaunošanas padomes 2017.gadā.

Savukārt māksliniece Frančeska Kirke ir pabeigusi bijušā Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa portretu, kas kopā ar rāmi izmaksāja 10 990 eiro.

Komentāri (6)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu