Pusstundu skatījos ekrānā sastingušā stāvoklī: Rinkēvičs atklāti par "iznākšanu no skapja" (12)

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.
Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Foto: Paula Čurkste/LETA

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs LTV Ziņu dienesta veidotajā raidījumā "Dzīvei nav melnraksta" atklāti runā par dzīvi pēc "iznākšanas no skapja" jeb kad viņš atklāja plašākai sabiedrībai to, ka ir homoseksuāls.

Raidījumā viņš atklāj, ka publiski "iziet no skapja" esot bijis viens no vissarežģītākajiem lēmumiem viņa dzīvē. Kā zināms, viņš to publiski pavēstīja 2014. gada novembrī savā "Twitter" kontā.

"To, ka es esmu gejs, es apzinājos pusaudžu gados. To, ka tas ir absolūts tabu un ka par to nav pieņemts runāt, to, es domāju, mēs visi zinām. (..) 2011. gadā es sapratu, ka agrāk vai vēlāk šis aspekts, šī cita veida orientācija būs jāpublisko. Tikai jāsaprot, kad.

Kāpēc tas notika 2014. gada novembrī - es izgāju cauri pirmajai vēlēšanu kampaņai, es sapratu, ka tas ir pats labākais brīdis, bet tās versijas, ko es dzirdēju par to, ka ir kaut kāds kompromats, ka ir kaut kas tāds, ka nu tagad pēdējā mirklī ir jālec ārā, - es ļaušu cilvēkiem domāt, ko viņi grib, bet tas man rada mazliet smaidu. 

Tas bija apzināts lēmums, savā ziņā tas lēmums brieda aptuveni trīs gadus. Protams, formu varēja izvēlēties daudz savādāku, bet emocionālais lādiņš tai brīdī bija pārāk liels," atminas Rinkēvičs. 

"Varēja, protams, taisīt ārkārtīgi skaistas preses konferences, noapaļotus teikumus, bet, patiesību sakot, labi bija tā, kā ir. Un arī septiņus gadus vēlāk - es, patiesību sakot, nevienu mirkli nenožēloju. (..) Mūsu iedomātās problēmas, saskaroties ar realitāti, dažreiz nav tik lielas. Bet vienkārši saņemties un lēkt nezināmajā - arī nav," atzīst viņš.

Rinkēvičs atzīmē, ka toreiz atbalstu un sapratni viņam sniegusi tā laika Ministru prezidente Laimdota Straujuma.

"Pusstundu skatījos ekrānā tādā varbūt mazlietiņ sastingušā stāvoklī. Tas, kas tur uzsprāga - gan pozitīvais, gan ļoti maz negatīvais -, tas palīdzēja. Bet tas bija interesanti. Tā bija tāda ļoti, ļoti interesanta stunda," tā Rinkēvičs.

Komentāri (12)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu