Klasicisma stilā renovēta ēka Jēzusbaznīcas ielā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) īstenojis ēkas fasādes renovāciju Maskavas Forštatē Jēzusbaznīcas ielā 13. Projekts tapis sadarbībā ar dzīvokļu īpašniekiem, kuri pieņēmuši kopības lēmumu par ēkas renovāciju, kā arī saņēmuši līdzfinansējumu konkursa "Rīgas pilsētas pašvaldības līdzfinansējums kultūrvēsturiskā būvmantojuma saglabāšanai 2021.gadā" ietvaros, informēja "Rīgas namu pārvaldnieks".

Ēka Jēzusbaznīcas ielā 13 ir būvēta pirms 135. gadiem jeb 1886. gadā. Ēkas ielas fasāde ir veidota, izmantojot klasicisma stilam raksturīgus arhitektoniskos paņēmienus un detaļas. Tā ir simetriska, un virsmu sadala četri pilastri. Horizontāli to sadala dzegas. Detaļas ir smalki izstrādātas un saglabājušās līdz pat mūsdienām.

Renovācijas laikā tika salaboti mūra defekti un atjaunota apmetuma virsma. Visas fasādes arhitektoniskās detaļas atjaunotas vai restaurētas. Jumta dzegām atjaunoti profili un jumta izbūves primitīvais logs tika aizstāts ar logu, kas līdzīgs pārējiem fasādē izmantotajiem risinājumiem. Projektā tika izvēlēti raksturīgākie un pseidoklasicisma fasādes stilistikai atbilstošākie toņi - silti sarkanīgi un okera (dabīgs māla zemes pigments) toņi. Nama fasādes atjaunošanu veic SIA “Berga fasādes” par kopējo summu 42 373,38 EUR (ieskaitot PVN) no kuriem 15 925,74 EUR ir Rīgas pilsētas pašvaldības līdzfinansējums.

Foto: Publicitātes foto

Fasādes renovācijas arhitekts Egils Raņķis:

“Ēkas galvenā fasāde izpildīta neoklasicisma stilā, kas raksturīgs tuvās Maskavas priekšpilsētas apbūvei Rīgā.

Arhīvā diemžēl nebija saglabājušies precīzi fasāžu rasējumi. Veicot darbus, konstatējām, ka vēlākā periodā ēkai piebūvēts sānu apjoms bez arhitektoniskas detalizācijas un veiktas citas nelielas pārbūves. Tomēr renovācijas procesā strādājām pie tā, lai galvenās fasādes struktūra saglabājas iespējami autentiska un kalpo par paraugu citu ēku atjaunošanai šajā kvartālā.”

Rajonu, kurā atrodas Jēzusbaznīcas iela 13, tālajā 1813. gadā dēvēja par Jēzusbaznīcas rajonu, un tas bija viens no izkoptākajiem Rīgā. Kvartāla centrālā ass bija Jēzusbaznīca un tās laukums. Rīgas Jēzus evaņģēliski luteriskā baznīca ir klasicisma koka celtne – lielākā vēsturiskā koka celtne Latvijā, turklāt šī baznīca ir pirmais gadījums Rīgas vēsturē, kad sakrālas būves novietošanu risina no plašāka pilsētbūvnieciskā viedokļa.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu