Festivālā "Rīga Jūrmala" uzstāsies Pitsburgas simfoniskais orķestris (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: publicitātes

2022. gada vasarā mūzikas festivālā "Rīga Jūrmala" uzstāsies Pitsburgas simfoniskais orķestris, informē pasākuma rīkotāji.

Festivāls norisināsies nākamgad no 1. jūlija līdz 28. augustam četrās nedēļas nogalēs, un katrā no tām uzstāsies viens starptautisks orķestris - Sanktpēterburgas Marijas teātra orķestris un diriģents Valērijs Gergijevs, Bavārijas Radio simfoniskais orķestris ar diriģentu Maiklu Tilsonu Tomasu, Marisa Jansona festivāla orķestris un Klauss Mekele, un Pitsburgas simfoniskais orķestris ar diriģentu Manfrēdu Honeku.

Pēc pasākuma rīkotāju paustā, Jansona festivāla orķestri šovasar izveidoja orķestru mūziķi, ar kuriem latviešu diriģentam bija īpašas attiecības. Reaģējot uz Covid-19 pandēmijas izraisītiem neparedzētiem apstākļiem, šie mūziķi vēlējās godināt Jansonu, sanākot kopā "Rīgas Jūrmalas" mūzikas festivālā. 2022. gadā viņi sadarbosies ar diriģentu Mekeli, kurš 25 gadu vecumā kļuva par Oslo filharmonijas orķestra galveno diriģentu un māksliniecisko padomnieku, kā arī Parīzes orķestra muzikālo direktoru.

Pitsburgas simfoniskā orķestra uzstāšanās viņu muzikālā direktora un diriģenta Honeka vadībā iezīmēs ASV orķestru atgriešanos Eiropas festivālu apritē pēc globālās pandēmijas izraisītās masveida koncertu atcelšanas. Bavārijas Radio simfoniskais orķestris festivālā uzstājās 2019. gadā un šosezon uzstāsies kopā ar vienu no amerikāņu leģendārajiem diriģentiem Tomasu, savukārt Sanktpēterburgas Marijas teātra orķestris Gergijeva vadībā ir viens no vadošajiem Krievijas orķestriem gan opermūzikas, gan simfoniskās mūzikas repertuārā.

Pitsburgas simfoniskais orķestris
Pitsburgas simfoniskais orķestris Foto: publicitātes

2022. gada festivāla sezonā divdesmit koncertos uzstāsies vairāk nekā trīsdesmit pasaulē atzīti solisti, tostarp pianisti Behzods Abduraimovs, Helēna Grimo un Juidzja Vana, vijolnieki Džošua Bells, Žanīna Jansena, Gotjē Kapisons un Trulls Merks, un dziedātāju kvartets - soprāns Pritija Jende, mecosoprāns Alise Kūta, tenors Julians Pregardjēns un bass Renē Pape.

Tāpat ar solo koncertiem uzstāsies pianisti Andrāšs Šifs, Daniils Trifonovs un klavieru duets Katja un Marielle Labekas, kā arī tenors Jozefs Kalleja. Viņiem uz festivāla skatuves pievienosies tenors Fredijs Di Tomasso, vijolnieki Krištofs Barati un Marija Duenja, pianisti Aleksandra Dovgana, Brūss Liu, Aleksandrs Malofejevs un Nobujuki Cudži, kā arī čellists Šeku Kanehs-Meisons un pianiste Izata Kaneha-Meisone.

Tāpat arī festivāla programmu papildinās Latvijas mūziķu uzstāšanās plašākā sastāvā, piedaloties Latvijas Nacionālās operas orķestrim, Valsts akadēmiskajam korim "Latvija" un dalībniekiem no "Sinfonietta Rīga".

Sinfonietta Riga
Sinfonietta Riga Foto: Kaupo Kikkas

Paredzēts, ka katrs viesorķestris sniegs divus vakara koncertus, un nedēļas nogales trešais vakars būs veltīts solokoncertam, kurā piedalīsies kāds solists. Festivāla apmeklējuma pieredzi papildinās "Rīgas Jūrmalas" mūzikas festivāla dubultā atrašanās Rīgā un Jūrmalā. Vakara koncerti plānoti Latvijas Nacionālajā operā Rīgā vai brīvdabas Dzintaru koncertzālē Jūrmalā, savukārt dienas koncerti norisināsies Mazajā ģildē, Rīgā.

2022. gadā festivāla laikā turpināsies arī mūzikas izglītības iniciatīva "Rīga Jūrmala" akadēmija, kas tiek organizēta sadarbībā ar Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju. "Rīgas Jūrmalas" akadēmija jaunajiem mūziķiem no Latvijas un ārvalstīm sniedz iespējas profesionālai attīstībai, piedaloties meistarklasēs un strādājot kopā ar māksliniekiem no 2022. gada festivāla programmas.

Biļetes uz visiem festivāla koncertiem pieejamas no 9. decembra festivāla mājaslapā "riga-jurmala.com".

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu