Jaunas sievietes ieraksts par vardarbīgām attiecībām izsauc plašu rezonansi Latvijas sabiedrībā (26)

CopyDraugiem X Whatsapp
Vardarbība. Ilustratīvs foto
Vardarbība. Ilustratīvs foto Foto: Pixabay

Svētdienas, 26. decembra, rītā sociālajā tīklā "Facebook" jauna sieviete Kate Gecēviča dalījās ar pieredzes stāstu un fotogrāfiju, kurā redzama ar zilumiem uz sejas. Ierakstā Kate atklājusi, ka attiecībās ar bijušo draugu, mākslas kritiķi Tomasu Pārupu, saskārusies ar fizisku un emocionālu vardarbību. 

Šis ieraksts sašūpoja sabiedrību un lika uzdot svarīgus jautājumus, tostarp par līdzcilvēku atbildību, zinot, ka paziņu lokā ir kāds, kurš cieš no vardarbības.

Kate rakstīja, ka nesena saruna par pašcenzūru viņai devusi iespēju dalīties ar pieredzi, kuru viņa dažādu iemeslu dēļ ilgstoši noklusējusi.

"Saruna mani mudināja atklāti runāt par sabiedrībā un, diemžēl arī manā dzīvē, ļoti akūtu tematu, uz kuru nereti tiek pievērtas acis. Šajā foto redzams tas, kas patiesībā ir stāvējis aiz manu attiecību visām smaidošajām kopbildēm divu gadu garumā. To uzņēmu, jo toreiz grasījos vērsties policijā, tomēr tā nebija pirmā reize, kad to neizdarīju.

Mani atturēja bailes, kauns, situācijas nopietnības noliegšana un kaut kāds mistisks priekšstats par beznosacījumu mīlestību, kas lika atkārtoti noticēt viņa vārdiem "es mainīšos" utt. Nevaru saskaitīt reizes, kad vēlējos aiziet no situācijas, bet to nespēju.

Taču pēdējais strīds, kas beidzās ar kārtējo šķiršanos, man lika beidzot saprast to, ka vairs neeksistē nekas, ko spēju mīlēt, ka esmu nonākusi traumējošās attiecībās, neaiziedama jau pēc pirmā asiņainā sitiena.

Galvenais iemesls, kāpēc ar šo dalos - 

vēlos uzrunāt visas sievietes, kuras cieš fiziski un emocionāli vardarbīgās attiecībās, runāt par notiekošo un neklusēt. Lai arī limbo šķiet bezgalīgs, lai cik iebiedētas jūs nebūtu par notiekošā atklāšanu, runājiet par to skaļi.

Rodiet spēku laicīgi būt atbildīgām par sevi. Tikai tas spēs šo briesmīgo, gadiem izstrādāto paternu lauzt, un laicīgāk mainīt tādu gļēvuļu rīcību un veiksmīgu manipulēšanu.

Pateicoties tieši tam, ka kādu laiku atpakaļ pārstāju par to klusēt, es saņēmu atbalstu, kas man patiešām palīdzēja beidzot ieraudzīt šīs attiecības to patiesajā gaismā. Pārvarēt gan emocionālo, gan fizisko vardarbību, rast drošību, kā arī apzināties, ka pieredzētais nenosaka to, kas es esmu," dalās Kate.

Drīzumā ar atbildes ierakstu sociālajā tīklā dalījās arī Pārups, kurš pēc Kates ieraksta parādīšanās uz laiku bija paslēpis savu "Facebook" profilu. 

"Pagātni nekā nevaru mainīt, lai kā es gribētu. Kopš 2018. gada, kad atvadījos no savas mātes, mana dzīve pakāpeniski izgāja no sliedēm un sāka velties alkoholisma bezdibenī.

Ātri vien sāku lietot alkoholu komplektā ar antidepresantiem, trankvilizatoriem un antipsihotiķiem, kas nereti rezultējās ar psihozēm, par kurām vai nu neko, vai nu ļoti miglaini kaut ko atceros," raksta Pārups.

Pārupa vēstījumu, kurš vairākkārt dzēsa Gecēvičas komentāru pie sava ieraksta un vēlāk liedza ierakstu komentēt, Gecēviča nodēvējusi par "manipulatora rīcības paraugstundu".

"Šis ir mans komentārs, kurš tika vairākkārt izdzēsts, līdz iespēja postu komentēt pazuda:

Tomas, tu esi lielākais melis no visiem meļiem pasaulē. Tu aa darbu ar programmu nestrādāji pēdējo mēnesi, kura laikā vēl bijām kopā. Tu zini (vai izliecies, ka nezini), ka biji vardarbīgs pret mani arī savā skaidrības gājienā. Gan emocionāli, gan fiziski. Tu pat izšķirties nespēji ar cieņu. Ļoti viegli tagad visu novelt uz savu alkoholismu, kura dēļ, ne vienu reizi vien, es Tev ar to centos palīdzēt.

Tu vienmēr zināji, kas notiek, ko dari, jo tik ļoti daudz reizes, kad izturējies pret mani tā kā izturējies, biji skaidrā prātā. Pieminēšu, ka pie psihoterapita tu aizgāji pāris reizes, un vēl neilgi pirms mūsu šķiršanās (esot skaidrā) man stāstīji, ka tas viss ir sviests un bullshits. Tāpat kā psihiatru tu nevis jelkad apmeklēji (atskaitot to reizi, kad pēc tava kārtējā brutālā izgājiena aizbraucām kopā, jo pierunāju tevi), bet tikai zvanīji, lai sarunātu xanax recepti.

Skaidrā prātā mani kontrolēji, apšaubīji, pārbaudīji manu telefonu katru reizi, kad saņēmu kādu ziņu, tad liki man parādīt no kā tā ir saņemta. Ak šausmas! Vai Tev šoreiz atkal izdosies izlikties? Sen piekopta klasika- padarīt galu galā sevi par cietušo.

P.S. Man ir neērti Tavā vietā, lasīt to, ka esi spējīgs izspēlēt mātes nāves "kārti". Pats zinot, ko esi darījis ar viņas pelniem un kā esi par viņu izteicies.

P.S.S. Tu arī savu bijušo draudzeni fiziski un emocionāli ietekmēji jau pirms nomira tava mamma.

Un galu galā, bļāviens, tu burtiski centies attaisnot savu vardarbību, jo tā notikusi alkohola vai narkotiku iespaidā??? Turklāt neko neminot par reizēm, kurās neesi bijis nekādu vielu reibumā," atbild Kate.

Pēc Kates ieraksta publicēšanas publiskajā telpā ar informāciju, ka pārtrauc sadarbību ar Pārupu, nākusi klajā izdevniecība "Neputns".

Arī portāls "Satori" pirmdien vēstīja, ka ar Pārupu sadarbība pārtraukta jau pērn.

KUR MEKLĒT PALĪDZĪBU, JA CIET NO VARDARBĪBAS?

Pašvaldības sociālajā dienestā vai krīzes centrā:

Centrs "Marta"

Matīsa iela 49-3, Rīga

Tālr. 67378539

E-pasts: centrs@marta.lv

Centra "Marta" Liepājas filiāle

Kūrmājas prospekts 11, Liepāja

Tālr. 29195442

E-pasts: centrs@martaliepaja.lv

Ģimenes krīzes centrs "Mīlgrāvis"

Ezera iela 21, Rīga

Tālr. 67012515, 67398383

E-pasts: gimenes@krize.lv

Krīžu un konsultāciju centrs "Skalbes"

Kungu iela 34, Rīga

Tālr. 24551700, 27722292

E-pasts: skalbes@skalbes.lv

Atbalsta tālrunis noziegumos cietušajiem: 116006

Krīzes centrs ģimenēm ar bērniem "Paspārne"

Talsu iela 39, Ventspils

Tālr. 63661515, 22012434

E-pasts: pasparne_kc@inbox.lv

Nodibinājums "Centrs Valdardze"

Raiņa iela 9f, Valmiera

Tālr. 64220686

E-pasts: valdardze@inbox.lv

Komentāri (26)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu