Kauņā atklāta pirmajai Lietuvas spēlfilmai veltīta skulptūra

CopyDraugiem X Whatsapp
Tēlnieka Ķēstuša Balčūna veidotais atraktīvais darbs "Pirmā filma"
Tēlnieka Ķēstuša Balčūna veidotais atraktīvais darbs "Pirmā filma" Foto: 15min.lt

Kauņā iepretī leģendārajam kinoteātrim "Romuva" šonedēļ atklāta skulptūra, kas veltīta filmai, kura pirms deviņdesmit gadiem aizsākusi Lietuvas kino vēsturi.

Tēlnieka Ķēstuša Balčūna veidotais atraktīvais darbs "Pirmā filma" Laisves alejā atgādinās garāmgājējiem par pirmo lietuviešu pilnmetrāžas spēlfilmu - režisora Jurģa Linarta komēdiju "Onīte un Jonelis", kas uz ekrāniem iznāca 1931. gada oktobrī un izpelnījās lielu skatītāju interesi.

Skulptūrā atveidoti divi draiskulīgi puikas, kuri cenšas ielūkoties veclaicīgas kinokameras objektīvā un izprast brīnumu, kas slēpjas šajā dīvainajā kastē uz trijkāju statīva. Rotaļīgā noskaņa labi atbilst gan filmas žanram, gan vēstījumam par Lietuvas kino bērnību.

Turpat līdzās kādu laiku būs apskatāma neliela brīvdabas izstāde, kas atgādinās par šīs filmas tapšanu.

Kinoteātris "Romuva" ir viens no Kauņas starpkaru laika modernisma arhitektūras simboliem. Tā celtniecība pabeigta 1940. gada aprīlī, un tolaik tas bija lielākais un modernākais kinoteātris valstī, bet pēdējos gados rekonstruēts un pašlaik ir vecākais Lietuvas kinoteātris, kas joprojām darbojas.

Kinoteātris "Romuva"
Kinoteātris "Romuva" Foto: 15min.lt

Pēdējo piecu gadu laikā pilsētā tiek rīkots ideju konkurss "Kauņas akcenti", kura gaitā tapuši vairāk nekā pussimts dažādi mākslas darbi, kas dara aizvien interesantāku Kauņas publisko ārtelpu. Konkursa komisijas izvēlēto ideju īstenošanu finansē Kauņas pašvaldība.

Šogad Kauņas mākslinieki tiek aicināti piedāvāt savu darbu idejas, ko būtu iespējams īstenot desmit pilsētas lokveida krustojumos, - tās var būt gan skulptūras, gan instalācijas, gan interesanti glezniecības darbi, dizaina objekti vai unikāli apgaismes risinājumi.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu