LTV demonstrēs dokumentālo filmu "Gorbačovs. Paradīze"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
"Gorbačovs. Paradīze"
"Gorbačovs. Paradīze" Foto: Ekrānuzņēmums

Starptautiski pazīstamā dokumentālo filmu režisora Vitālija Manska jaunākās dokumentālās filmas "Gorbačovs. Paradīze" nacionālā pirmizrāde notika 26. augustā, Rīgas kinoteātrī "Splendid Palace". Jau kādu laiku filma pieejama arī katra personīgajā kinoteātrī, proti, mājas viedtelevīzijā, taču otrdien, 4. janvārī plkst. 22 tā tiks demonstrēta arī LTV. 

Filma "Gorbačovs. Paradīze" ir dokumentāla stāsts par izmaiņām, kuras, viena vīra izraisītas, atbalsojās visā pasaulē. Filmā atspoguļota tā vīra dzīve, kurš 20. gadsimtā izmainīja pasauli. Īso brīdi, kad Gorbačovs bija pie varas, iezīmēja viņa impērijas sabrukums. Viņš bija Atklātības (Glasnostj) un Pārbūves (Perestroika) arhitekts. Šīs jaunās politikas sniedza Padomju Savienības pilsoņiem iespēju kļūt brīviem valstī, ko Ronalds Reigans sauca par "ļaunuma impēriju". Viņš nojauca Berlīnes mūri. Tomēr tai pašā laikā viņa valdības laikā notika avārija Černobiļas atomstacijā, un šis notikums tika noklusēts. Pilsoņi, kas pieprasīja Baltijas valstu neatkarību, gāja bojā. Kareivji brutāli apspieda protestētājus Tbilisi. Padomju tanki brauca virsū mierīgajiem demonstrantiem Baku un nogalināja viņus. Padomju impērija sabruka viņa vadībā, un viņa paša cilvēki viņu nosoda. Nesot pagātnes nastu, šis vientuļais vecais vīrs dzīvo sava mūža pēdējās dienas tukšā namā netālu no Maskavas.

Režisors Vitālijs Manskis par savu filmu saka: "Gribētos, lai mana filma neatstātu vienaldzīgu nevienu, neatkarīgi no viņa dzimšanas vietas un laika. Jo filma ir ne tik daudz par PSRS vēsturi, cik par viena cilvēka centieniem dot visiem Brīvību. Un par to, kā vieni šo Brīvību pieņēma, bet citi – atteicās.

Baltijas valstu pilsoņiem un nepilsoņiem filma noteikti būs interesanta, jo daudzi ir personīgi iesaistīti notikumos, par kuriem runā vai par kuriem klusē pirmais un pēdējais PSRS prezidents."

Filmas pasaules pirmizrāde notika 2020. gada nozīmīgākajā dokumentālo filmu festivālā Eiropā IDFA, kur ieguva balvu par labāko pilnmetrāžas filmas režiju. Filma ir tikusi atzinīgi novērtēta un izrādīta vairākos starptautiskos festivālos - Tallinn Black Nights (Igaunija), Hong Kong IFF u.c.

Filma nominēta arī 14. Āzijas un Klusā okeāna kino balvai (Asia Pacific Screen Awards, APSA) jeb tā dēvētajam Āzijas Oskaram.

"Gorbačovs. Paradīze" ir studiju Vertov (Latvija) un HypermarketFilms (Čehija) kopražojums. Filmas radošajā komandā Latvijas pusi pārstāv skaņu režisors Anrijs Krenbergs, komponists Kārlis Auzāns, montāžas režisors Jevgēņijs Ribalko, kā arī režisors Vitālijs Manskis un producente Natālija Manska.

Filmas reklāmas rullītis: 

Gorbačovs. Paradīze (kt) from Ilze Pelnena on Vimeo.

Filma tapusi sadarbībā ar TV kanāliem Arte un Настоящее время un Čehijas televīziju. Finansiāli filmas veidošanu atbalstīja Latvijas Nacionālais kino centrs un Čehijas Filmu fonds.

 

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu