Izsludinās Aijas Jurjānes stipendiju mākslas skolu audzēkņiem

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Aija Jurjāne
Aija Jurjāne Foto: Reinis Dzudzilo

Galerijā "Istaba" 11. janvārī notiks izdevniecībā "Neputns" izdotā mākslas albuma "Jaunības avots. Aija Jurjāne" atvēršanas svētki, kura laikā izziņos mākslinieces Aijas Jurjānes vārdā nosauktas stipendijas dibināšanu, kas tiks piešķirta no 18. aprīļa, kas ir Jurjānes dzimšanas diena.

Kā informēja galerijā "Istaba", grāmatas atvēršanas dienā ar šo ziņu nāks klajā Jurjānes bērni - Kristīne, Ieva un Pāvils. Tā ir privāta iniciatīva un uz šo stipendiju varēs kandidēt profesionālo mākslas skolu 3.kursa audzēkņi.

Mērķis šādas stipendijas iecerei ir iemūžināt Jurjānes vārdu, izsakot atbalstu mākslas izglītības vitālai nepieciešamībai un jaunu cilvēku radošas izpausmes oriģināliem centieniem.

Galerijā "Istaba" atzīmēja, ka mākslinieces glezniecība šodien ieraugāma kā pētījums, vērojums, vēstījums par sievietes mūžu, kas noris viņas pašas ģimenes lokā. Otrā nozīmīgā Jurjānes profesionālās darbības sfēra ir mākslas pedagoģes darbs Jaņa Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolā četrdesmit gadu garumā.

Jurjānes vārds jau esot iegājies kā paraugs jēdzienam, kāds ir labs skolotājs, un tiek pieminēts skolas audzēkņu atmiņās. Kā vainagojums Jurjānes gadu garumā izstrādātajai mākslas pedagoģijas metodikai ir viņas grāmatas "Kompozīcija", kas izdota izdevniecībā "Neputns" 2005. gadā un "Gleznošana", kas arī izdota "Neputnā" 2002. gadā.

Tas ir vienīgais gadījums, kad skolas pedagogs kā individuāls autors savas zināšanas ir apkopojis jau metodiski izstrādātā izdevumā, ko var izmantot gan citu mākslas skolu pedagogi, kā arī jebkurš mākslas aroda iesācējs.

Monogrāfijā publicēti mākslinieces dienasgrāmatu un atmiņu pieraksti, kas novērojumos precīzi fiksējuši pēckara situāciju padomju Latvijā, dokumentālas fotogrāfijas un, protams, radošais mantojums - glezniecība, porcelāna virsglazūras apgleznojumi, akvareļi, skices, ilustrācijas, kā arī unikāli zīmējumi, kas bijuši paredzēti vien ģimenes lokam.

"Jaunības avots. Aija Jurjāne"
"Jaunības avots. Aija Jurjāne" Foto: publicitātes

Grāmatas sastādītāja un projekta vadītāja ir Sandra Krastiņa, bet tekstus rakstījuši Anita Vanaga, Sandra Krastiņa, Rasa Jansone, Dace Lamberga, Anna Auziņa, Reinis Dzudzilo, Barbara Gaile, Edgars Vērpe, Aija Jurjāne un Ieva Jurjāne. Dizainu veidojuši Artis Briedis un Rūta Briede.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu