Mārtiņa Rītiņa tuvinieki atklāti par viņa dzīves pēdējiem mirkļiem: Mēs redzējām, kā viņš dziest

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Mārtiņš Rītiņš.
Mārtiņš Rītiņš. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Piektdien, 11. februārī, 72 gadu vecumā pēc ilgstošas cīņās ar Covid-19 mūžībā devās šefpavārs Mārtiņš Rītiņš. Nu viņa tuva draudzene un grāmatas "De Profundis. Mārtiņš Rītiņš" autore Linda Apse izdevumam "Privātā Dzīve" atklāj jaunus faktus par tautā iemīļotā šefpavāra pēdējām dzīves dienām.

Rītiņa dzīvība izdzisa slimnīcā, kur viņš atradās kopš pagājušā gada beigām. Taču slimnīcā viņš nebija viens, jo par viņu rūpējās Lindas Apses bērni – topošie mediķi Renāte (kas ir arī Mārtiņa krustmeita) un Ingus.

Renāte bija tā, kura Mārtiņu uzmanīja, kad viņš sasirga ar Covid-19, un pēc Ziemassvētkiem nogādāja slimnīcā, jo veselība pēkšņi pasliktinājās.

Sarunā ar "Privāto Dzīvi" Renāte un Ingus atklāj: "Mēs zinājām, ka nāve var būt agresīva un nežēlīgi sāpīga, un tā var būt arī mierīgi dziestoša.

Mēs redzējām, kā dziest Mārtiņš, un tas deva mums priekšstatu, ka no dzīves var aiziet klusi un cēli.

Mārtiņ, tu biji paraugs, kā ar paceltu galvu iziet cauri vissarežģītākajiem dzīves pārbaudījumiem nesūdzoties un nevaimanājot, bet darot!"

Diemžēl Mārtiņu neizdevās glābt.

"Mēs zinājām, ka cerību vairs nav…" neslēpj Linda Apse,

kura nepaguva no drauga atvadīties klātienē - viņas pēdējā saruna ar Mārtiņu bija naktī, pirms viņu aizveda uz reanimāciju. "Tā bija jauka un gaiša, mēs pat pasmējāmies. Nezinu, cik lielā zāļu ietekmē tobrīd viņš bija, bet slimnīcas personālam Mārtiņš paguva sagādāt amizantus mirkļus. Piemēram, kādā reizē viņš māsiņām esot lūdzis, lai atnesot austeres un vīnu," atminas Apse.

Viņa uzsver, ka Mārtiņš bija aprūpēts un viņam nekas nesāpēja. Tāpat viņa norāda, ka Mārtiņš nevēlētos, lai visi ilgi bēdājas un nīkuļo. "Viņš priecātos, ja mēs turpinātu darīt pasauli labāku," uzsver Apse.

Jau ziņots, ka Rītiņš devās mūžībā 11. februāra rītā. Šefpavārs smagi pārcieta Covid-19 slimības gaitu un kopš pagājušā gada izskaņas atradās slimnīcā. Viņš bija vakcinēts pret Covid-19, kā arī ir saņēmis balstvakcīnu.

Janvāra sākumā Mārtiņa Rītiņa brālis Jānis ziņu medijam "Apollo.lv" atklāja, ka šefpavāra stāvoklis uzlabojas ar skābekļa masku vien, tomēr 17. janvārī tika noskaidrots, ka Mārtiņa veselības stāvoklis neuzlabojas un viņš ievietots reanimācijā.

Mārtiņš Rītiņš 1971. gadā absolvējis Vestminsteras tehnikumu Londonā. No 1970. gadu vidus līdz 1990. gadu sākumam strādājis dažādos ēdināšanas uzņēmumos viesnīcu tīklā "Grand Metropolitan Hotels". No 1984. līdz 1992. gadam bija Toronto uzņēmuma "Martins Catering Ltd" īpašnieks.

1993. gadā pārcēlies uz dzīvi Latvijā. 1994. gadā Rītiņš kļuva par tikko izveidotā restorāna "Vincents" direktoru un šefpavāru, un šo amatu ieņēma līdz 2017. gadam, kad restorāna vadību nodeva vīnzinim Raimondam Tomsonam.

No 1995. gada sāka vadīt televīzijas raidījumu "Kas var būt labāks par šo?", kura filmēšana tika pārtraukta 2015. gadā.

2007. gadā apbalvots ar piektās šķiras Triju Zvaigžņu ordeni.

2018. gadā Mārtiņš Rītiņš atgriezās televīzijā ar raidījumu "Tuč, tuč Rītiņš", ko rādīja kanālā LNT.

CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu