30. Zvaigžņu festivālā koncertu sniegs krievu pianists Aleksandrs Meļņikovs

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Aleksandrs Meļņikovs
Aleksandrs Meļņikovs Foto: publicitātes

30. Liepājas Starptautiskajā zvaigžņu festivālā, ko tradicionāli, sākoties pavasarim, rīko Liepājas Simfoniskais orķestris, unikālu solo koncertu 6. martā pulksten 18 Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" sniegs izcilais krievu pianists Aleksandrs Meļņikovs.

Pasaulē augstu vērtētā pianista sniegumā skanēs franču komponistu mūzika: Kloda Debisī prelūdijas, kā arī Hektora Berlioza "Fantastiskā" simfonija leģendārā ungāru komponista un pianista Ferenca Lista pārlikumā klavierēm.

Pasaulē plaši pazīstamais krievu pianists Aleksandrs Meļņikovs, kura uzstāšanos raksturo inteliģence, jutīgums pret smalkām detaļām, perfekcija un pārsteidzošs vēstījums, ir vairāku konkursu laureāts un mūzikas balvu ieguvējs, tostarp saņēmis prestižās "Echo Klassik", "Gramophone" balvas un daudzas citas, kā arī ticis nominēts "Grammy" mūzikas balvai.

Festivālam izvēlēto koncertprogrammu pianists raksturo šādi:

"Debisī prelūdijas ir tik labas, cik vien laba var būt klaviermūzika. Es nedomāju, ka ir daudzas citas klavierēm rakstītas kompozīcijas, kas sasniedz šādu pilnības līmeni.

Savukārt Berlioza Fantastiskā simfonija ir viens no neatkarīgākajiem, drosmīgākajiem un elpu aizraujošākajiem skaņdarbiem. Ir prātam neaptverami apzināties, ka šis darbs tika uzrakstīts tikai pāris gadus pēc Bēthovena nāves. Mūzikas valoda ir patiesi revolucionāra un pat zināmā mērā neērta. Tas vien jau ir neticams fakts, ka tobrīd jaunajam Listam ir ambīcijas un prasmes pārveidot to par klavieru partitūru. Lai gan mūsdienās reti atskaņots, šis skaņdarbs ir kā piemineklis gan Berlioza radošajam ģēnijam, gan Lista neierobežotajām pianisma iespējām un kvalitātēm."

Aleksandrs Meļņikovs ir skolojies Maskavas konservatorijā pie Ļeva Naumova, kuru mēdz dēvēt par krievu klavierspēles skolas krusttēvu. No ievērojamākajiem konkursiem, kur pianists guvis uzvaras, ir pieminami prestižais Roberta Šūmaņa konkurss Cvikavā un Karalienes Elizabetes konkurss Briselē.

Kolektīvi, ar kuriem uzstājas visbiežāk, ir Freiburgas Baroka orķestris, Berlīnes Senās mūzikas akadēmija un Teodora Kurendza vadīto "MusicAeterna", ar ko Eiropas turnejas ietvaros 2017. gadā Meļņikovs koncertējis arī Rīgā.

Mākslinieka iespaidīgā diskogrāfija izpelnījusies daudz atzinīgu atsauksmju un apbalvojumu, tostarp "Gramophone" balvu par Bēthovena sonāšu vijolei un klavierēm albumu, ko ierakstījis kopā ar Izabellu Faustu. Par Šostakoviča prelūdiju un fūgu ierakstu ieguvis vairākus apbalvojumus, turklāt tas iekļuvis BBC mūzikas žurnāla 50 visu laiku labāko ierakstu sarakstā.

Pianista interese par klavieru un to priekšteču īpašībām dažādos vēsturiskajos periodos rezultējusies oriģinālā instrumentu kolekcijā, kuru šosezon pianists izrāda koncerttūrē ar nosaukumu "Many pianos", dažādu laikmetu skaņdarbus spēlējot uz attiecīgo laikmetu instrumentiem.

Par festivālu

Liepājas Starptautiskais zvaigžņu festivāls no 2022. gada 4. līdz 12. martam norisināsies jau 30. reizi. Liepājas Simfoniskā orķestra rīkotie pavasara mūzikas svētki piecos koncertos pulcēs izcilus dažādu žanru mūziķus un piedāvās jaunu skaņdarbu pirmatskaņojumus. Festivālā uzstāsies tādi Latvijā un ārpus valsts robežām pazīstami solisti kā ērģelniece Iveta Apkalna, pianisti Reinis Zariņš un Aleksandrs Meļņikovs, flautiste Dita Krenberga, vijolniece Vineta Sareika, operdziedātāja Hibla Gerzmava, kā arī stīgu kvartets no Lielbritānijas "Albion Quartet". 30. Liepājas Starptautisko zvaigžņu festivālu atbalsta Kultūras ministrija, Liepājas pašvaldība, Valsts kultūrkapitāla fonds un fonds "Uniting History".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu