Dzintaru koncertzālē muzicēs Kristīne un Margarita Balanas

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Kristīne un Margarita Balanas
Kristīne un Margarita Balanas Foto: Sandra Vijandi

Koncertciklā "Dzimuši Latvijā" 12. martā 19.00 Dzintaru koncertzālē muzicēs Kristīne un Margarita Balanas. Mūzikas krāsās bagātīgajam kamermūzikas vakaram izraudzīti Ravela, Masnē, Halvorsena, Baha un Ligeti skaņdarbi.

Māsu Kristīnes un Margaritas Balanas savstarpējā skatuves partnerība ir pārsteidzoši dzīva, muzikāli aizraujoša un daudzšķautņaina. Kopā ar brāli, vijolnieku Robertu Balanas, mūziķi aizvadījuši iedvesmojošu sezonu Vidzemes koncertzāles "Cēsis" rezidējošo mākslinieku ampluā, savukārt māsu duets, kaislīgi saspēlējoties Johannesa Brāmsa Dubultkoncertā vijolei un čellam, apbūris ne vienu vien klausītāju koncertos Barselonā, Liepājā un Darmštatē.

Margarita un Kristīne Balanas.
Margarita un Kristīne Balanas. Foto: Publicitātes foto.

Kamermūzikas vakaram Dzintaros izraudzīti pavasarīgi silti un mirguļojoši toņi, kas Klodam Debisī veltītajās skaņu ainavās Morisa Ravela sonātē vijolei un čellam ļaus izstaigāt Francijas plaukstošos līdzenumus un pakalnus. Baroka variāciju līkločos aizvedīs Johana Halvorsena dejiskā spāņu pasakalja, kas nesaraujami saistīta ar tēmu no Georga Frīdriha Hendeļa solminora klavesīnsvītas fināla, savukārt meditācijas valgos aicinās atturīgais mūks un daiļā Taīda no Žila Masnē operas "Taīda". Programmas ritējumā neiztrūks arī spozme un virtuozitāte, ko katra no māsām atkās Johana Sebastiāna Baha un Ģerģa Ligeti solodarbos.

Margarita Balanas ir viena no spožākajām un aizrautīgākajām savas paaudzes jaunajām čellistēm, kas ar panākumiem un klausītāju siltiem aplausiem koncertē daudzviet pasaulē gan kā soliste, gan kamermūziķe. Spēcīga, smalka, intensīva un briljanti spoža - tā tiek raksturota viņas čella spēle, kas kopš solokoncerta debijas prestižajā Londonas Vigmora zālē, kad Margaritai bija tikai septiņpadsmit, pieaug meistarībā un briedumā. Jaunā čelliste muzicējusi britu karaliskās ģimenes pārstāvjiem, toskait princim Čārlzam, uzstājusies Karaliskā festivāla zālē Londonā un Volta Disneja zālē Losandželosā, sniegusi koncertus Londonas Southbank centrā, Hamburgā Laeiszhalle un Luija Vitona fonda muzejā Parīzē, piedalījusies BBC Radio 3 pārraidēs, kā arī koncertējusi Dienvidamerikā, kur jauno čellisti uzaicinājusi ievērojamā vijolniece Anna Sofija Mutere, Austrālijā, Ķīnā, Izraēlā un citviet.

Kristīne un Margarita Balanas
Kristīne un Margarita Balanas Foto: Sandra Vijandi

Viņas skatuves partneru vidū ir tādi ievērojami mūziķi, kā Trevors Pinnoks, Miraijs Peraija, Pols Daniels, Sers Marks Elders, Linns Harels, u.c. Margarita ir vairāku starptautisku konkursu laureāte, kā arī vairāku fondu stipendiāte, to skait viņa saņēmusi nomināciju Lielajai mūzikas balvai kategorijā "Gada jaunais mūziķis 2018".

Margaritas rīcībā ir 1849. gadā darināts Šarla Adolfa Gana (Gand) čells, kas piederējis franču čellistam Ogistam Tolbekam (Auguste Tolbeque). Šim instrumentam un čellistam savu koncertu savulaik komponējis Kamils Sensānss, savukārt šo koncertu uz leģendārā instrumenta, laižot klajā debijas albumu, aizvadītajā gadā kopā ar Karaliskās Mūzikas akadēmijas orķestri ieskaņojusi Margarita Balanas.

Līdzās apbrīnojamai čella spēlei, Margarita Balanas ir arī diriģente, zižļameistaru noslēpumu slīpējot pie Pāvo Jervi, Kristana Jervi un Leonida Grīna, un gleznotāja. Viņas darbi skatāmi izstādēs Londonā, kā arī tika izstādīti Starptautiskajā festivālā "Čello Cēsis".

Laikraksts The Times raksturojis latviešu vijolnieci Kristīni Balanas kā "žilbinoši virtuozu" mūziķi. Viņa ir viena no visstraujāk plaukstošajiem talantiem uz pasaules skatuvēm, Starptautiskā ARD konkursa fināliste un Spānijas karalienes Sofijas balvas Fundacion Excelentia Young Talent saņēmēja. Arī pašu mājās jaunās vijolnieces sniegums novērtēts ar Lielo mūzikas balvu kategorijā "Gada jaunais mākslinieks 2017".

Kā soliste Kristīne Balanas koncertējusi ar krietnu duci pasaules orķestru, kuru vidū īpaši jāizceļ debija Berlīnes filharmonijā ar Berlīnes simfonisko orķestri, tikšanās ar Londonas Karalisko filharmonisko orķestri Londonas Cadogan zālē, debija pie Bavārijas Radio simfoniskā orķestra un Parīzes kamerorķestra. Ar apskaužamu regularitāti jaunā vijolniece atgriežas Berlīnes filharmonijā, Londonas Southbank centrā un Ņujorkas Kārnegija zālē.

Kristīne Balanas
Kristīne Balanas Foto: publicitātes

Viņa piedzīvoju galvu reibinošu transformāciju, no ielu muzikantes un rokenrola dziedātājas pusaudža gados, izveidojoties par briljantu vijolnieci, kura ar izcilību absolvējusi Karalisko Mūzikas akadēmiju Londonā, studējot pie Ģērģa Pauka un ar panākumiem papildinājusies Hansa Eislera Mūzikas augstskolā Berlīnē, talantu prasmes slīpējot vijolnieka Koļas Blahera vadībā, savukārt patlaban viņas mentors ir Leonīds Kavaks.

Nepagurstoši popularizējot laikmetīgo mūziku un mazāk zināmu repertuāru, Kristīne ir pirmatskaņojusi Deivida Kūnana Vijolkoncertu ar RTÉ Nacionālo SO un piedalījusies Veinberga Vijolkoncerta Lielbritānijas pirmatskaņojumā, kā arī Pētera Vaska vijolkoncerta "Tālā gaisma" Rumānijas pirmatskaņojumā. Kā kamermūziķe Kristīne sadarbojusies ar Maksimu Vengerovu, Vadimu Gluzmanu, Borisu Garlicki, Rolandu Krīgeru un Rīdigeru Loteru.

Aizvadītajā sezonā Kristīne Balanas aizvadījusi koncerttūri ar kamerorķestri Kremerata Baltica, savukārt duetā ar māsu Margaritu Balanas vairakkārt atskaņojusi Johannesa Brāmsa dubultkoncertu, toskait viesojoties Barselonas prestižajā zālē L`Auditori. Kristīne spēlē 1787. gada Antonio Graņāni vijoli, ko viņai laipni aizdevis The Little Butterfly fonds ar Bēra Starptautiskās vijoles biedrības starpniecību.

Koncertu atbalsta Jūrmalas valstpilsētas pašvaldība.

Apmeklējot koncertus Dzintaru koncertzālē, lūdzam ievērot valstī noteiktos epidemioloģiskās drošības noteikums.

Foto: Māsas Balanas žilbina publiku ar Brāmsa Dubultkoncertu vijolei un čellam.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu