Diriģentu Krievijā atbrīvo no darba pēc publiskas pretkara uzrunas

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Ivans Veļikanovs
Ivans Veļikanovs Foto: no personiskā arhīva

Krievijas diriģents Ivans Veļikanovs (Иван Великанов) paziņojis, ka ticis atbrīvots no pienākumu pildīšanas festivālā "Zelta maska" pēc tam, kad 25. februārī, dienu pēc Krievijas iebrukuma Ukrainas rietumdaļā, pirms koncerta uzstājies ar īsu pretkara runu, vēsta "Novaja Gazeta".

Jaunais diriģents 25. februārī Ņižņijnovgorodas Operas un baleta teātrī pirms Ludviga van Bēthovena skaņdarba "Oda priekam" atskaņojuma savā un citu mūziķu vārdā uzstājās ar nelielu pretkara uzrunu. Pēc divām dienām viņš uzzināja, ka ir atbrīvots no darba lielākajā Krievijas teātra festivālā "Zelta maska".

Diriģents vēlāk medijiem atklājis, ka, lai arī ir dzimis Francijā, viņš nebija zinājis, ka "Oda priekam" kopš 1985. gada ir oficiālā Eiropas Savienības himna. "Šo skaņdarbu es izvēlējos pavisam citu motīvu dēļ," viņš saka. "Ja arī zinātu kontekstu, tāpat diez vai tas mani atturētu. Es to atskaņoju, jo zināju, ka šis skaņdarbs simbolizē mieru pasaulē. Izrādījās, ka daži šo vēsti pārprata."

Ivans Veļikanovs
Ivans Veļikanovs Foto: Tarusa Chamber Orchestra

"Es saprastu, ja kādam būtu bijuši iebildumi, ja es uz skatuves iznāktu ietinies attiecīgās valsts karogā, taču es vienkārši iestājos par mieru,"

saka diriģents. 

Viņš arī atklāj, ka jūt lielu atbalstu no līdzcilvēkiem, kaut, protams, ir saņēmis arī dažas sašutuma pilnas ziņas ar tekstu - "kā jūs iedomājieties militāro operāciju saukt par karu!".

Viņš arī uzsvēra, ka netaisās neviena atvainoties un savus vārdus nenožēlo. 

Atgādinām, ka Minhenes mērs no amata atbrīvojis Minhenes Filharmonijas orķestra galveno diriģentu Krievijas pilsoni Valēriju Gergijevu, kuram ir ciešas saites ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Iepriekš mērs paziņoja, ka atbrīvos Gergijevu, jo viņš paudis klaju atbalstu kara noziedzniekam Putinam.

CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu