Ukraiņu rakstniece Oksana Zabužko: Putina bumbas neapturēs mūsu gara spēks

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Oksana Zabužko
Oksana Zabužko Foto: Wikipedia.org

Ukrainā sievietes cīnās kopā ar vīriešiem, strādā pie krājumu sadales aplenktajām pilsētām un dzemdē bumbu patversmēs, tomēr Krievijas prezidenta Vladimira Putina bumbas neapturēs mūsu gara spēks, šodien, Starptautiskajā sieviešu dienā uzrunājot Eiropas Parlamentu (EP), teica ukraiņu rakstniece Oksana Zabužko.

Uzrunā viņa pievērsās traģiskajai situācijai, kurā pēc Krievijas uzbrukuma nonākuši Ukrainas iedzīvotāji.

Pirms Zabužko uzrunas Strasbūras plenārsēžu zālē EP priekšsēdētāja Roberta Metsola teica, ka šodien ir grūti runāt par svinībām, jo redzam, kā sievietes Ukrainā iestājas par savu valsti, mobilizējas un paceļ ieročus pret uzbrucēju.

"Mums ir liels pagodinājums mūsu vidū šodien sveikt ukraiņu sievieti un rakstnieci, kuras literatūrā un balsī sajūtams ukraiņu sieviešu spēks apspiedēju priekšā. Šīs drosmīgās un izturīgās sievietes ir iedvesmas avots mums visiem, jo viņas aizstāv tās pašas Eiropas vērtības, par kurām iestājamies mēs," pauda Metsola.

Zabužko, kura pirms divām nedēļām pameta Ukrainu, līdzi ņemot vien rokas bagāžu, uzsvēra, ka savā rakstniecībā allaž runājusi sieviešu vārdā un iestājusies par viņu tiesībām, taču šī ir pirmā reize, kad viņai ir jāaizstāv sieviešu tiesības uz kailu dzīvību.

"Es varu vienīgi apbrīnot savas līdzgaitnieces, kas cīnās kopā ar mūsu vīriešiem, strādā pie krājumu sadales mūsu aplenktajām pilsētām un dzemdē bumbu patversmēs, ārstu tiešsaistes uzraudzībā. Tomēr problēma ir tāda, ka Putina bumbas neapturēs mūsu gara spēks," teica Zabužko.

Viņa brīdināja Eiropu par Putina nodomiem, norādot, ka daudz dzīvību būtu glābts, ja Eiropas Savienība (ES) un ASV būtu pamodušās jau pirms astoņiem gadiem, kad Putins iebruka Krimā.

"Jaunais Hitlers ir gatavs turpināt to, ko iepriekšējais nepabeidza. Es esmu šeit, lai kā rakstniece, kas kaut ko zina par valodu, jums sacītu: šis ir karš, nevis vairs vietēja mēroga konflikts.

Ticiet Putinam, kad viņš runā par savām ambīcijām. Lūdzu, nebaidieties aizsargāt debesis pāri tiem, kas cīnās, lai atbrīvotu Eiropu no šī jaunā totalitārisma rēga," norādīja Zabužko.

Reaģējot uz viņas runu, EP politisko grupu pārstāvji uzteica ukraiņu drosmi aizstāvot savu valsti un ES vērtības, kuras mums ar viņiem ir kopīgas. Viņi arī uzsvēra, ka šādos apstākļos, kā tas bieži notiek, sievietes un meitenes ir viena no neaizsargātākajām grupām. Viņi slavēja krievu un baltkrievu sievietes, kuras drosmīgi iziet ielās, lai protestētu pret šo karu.

Foto: Sievietes 8. martā protestē pie Krievijas vēstniecības.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu