Festivāla "Artdocfest/Riga" "Grand Prix" iegūst filma "Sala"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: artdocfest.com

Otrajā Starptautiskā dokumentālā kino festivāla "Artdocfest/Riga" "Grand Prix" ieguvusi filma "Sala", režisori Svetlana Rodina un Lorāns Stūps no Šveices, informē festivāla organizatore Ieva Ūbele.

"Artdocfest/Riga" skatītājiem divās konkursa programmās un ārpuskonkursa programmā bija iespēja noskatīties 28 filmas no 14 valstīm. Konkursa programmās ietvertās filmas vērtēja divu starptautisku žūriju pārstāvji, kopumā piešķirot deviņas dažādas balvas.

Kā norāda Ūbele, "Baltijas fokuss" konkursa programmā balvu par labāko filmu saņēma Ukrainas-Latvijas-Vācijas kopražojuma filma "Šis lietus nekad nebeigsies", režisore Alina Gorlova.

"Baltijas fokuss" programmas žūrija, piešķirot balvu par labāko filmu "Šis lietus nekad nebeigsies", uzsvēra, ka režisore Gorlova ir izveidojusi mākslinieciski augstvērtīgu filmu, tai pat laikā runājot par ļoti svarīgu tēmu.

Balvu par labāko režiju saņēma filmas "Izdzīvot" autori - režisori Lara Milena Broze un Kilians Armando Fridrihs no Vācijas, kuriem žūrijas vērtējumā bija izdevies apvienot vizuāli izcilu stāstījumu ar emocijām un līdzpārdzīvojumu pret filmas varoņiem.

Žūrija piešķīra arī atzinības balvu dokumentālajai filmai "Bēgšana", režisors Jons Pohers Rasmussens, Dānija, nodēvējot to par izcilas stāstniecības un lieliska montāžas darba paraugu.

Galvenās balvas - "Grand Prix" - ieguvēja filma "Sala" vēsta par vienkāršu cilvēku dzīvi valsts novārtā pamestā nostūrī Krievijas ziemeļos. Filmas režisore, pateicoties par saņemto balvu, aicināja atcerēties par to, cik trauslas ir cilvēcīgās un emocionālās saites starp cilvēkiem un cik svarīgi tās saglabāt esošajā situācijā.

Balvu par labāko režisora darbu saņēma filmas "Sievu zeme" autore Jeļena Žigajeva. Viņas filmas varones ir velteņu rūpnīcas strādnieces. Žūrijas loceklis, Nobela Miera prēmijas laureāts Dmitrijs Muratovs, pasniedzot balvu, novēlēja filmas režisorei, lai viņas varoņu radītajos apavos nekad nestaigātu karavīri.

Žūrija piešķīra ar īpašo balvu režisora Renato Boraijo Serano filmai "Ivannas dzīve", kā arī trīs žūrijas atzinības balvas. Tās saņēma filma "Beyond the White", režisors Jevgeņijs Kalačikins, Vācija, par kameras darbu un divu Baltkrievijā dzimušu, bet šobrīd emigrācijā dzīvojošu režisoru darbu. Par režisores Sašas Kulakas filmu "Māra" žūrijas vērtējums bija vienprātīgs, ka to nav iespējams skatīties bez asarām acīs. Savukārt režisora Andreja Kutsilas filma "Kad ziedi neklusē" saņēma balvu par izcilu Baltkrievijas sieviešu cīņas atspoguļojumu.

"Liels paldies par to, kā bijāt kopā ar mums un paldies par jūsu emocionālo ieguldījumu gan šeit Rīgā uz ekrāna notiekošajā, gan Ukrainā un pasaulē notiekošajā. Kopā mēs esam stipri," noslēguma ceremonijā teica festivāla prezidents Vitālijs Manskis.

Šī gada festivāls tradicionāli notika festivāla mājās - kinoteātrī "Splendid Palace". "Artdocfest/Riga" norisi atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds un vairāki starptautiski fondi.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu