Izdevniecībā "Liels un mazs" iznāk bilžu grāmata "Ineses māja"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
"Ineses māja"
"Ineses māja" Foto: publicitātes

Bērnu grāmatu izdevniecība "Liels un mazs" laiž klajā Guntas Šnipkes bilžu grāmatu "Ineses māja" ar Annas Vaivares ilustrācijām. Grāmata adresēta pirmsskolas un jaunākā skolas vecuma bērniem.

Šajā projektā satiekas divas arhitektes, kas vienlaikus aktīvi darbojas citā radošā sfērā: ilggadējā Liepājas arhitekte un dzejniece Gunta Šnipke un arhitekte un grāmatu ilustratore Anna Vaivare. Jautrajā bilžu grāmatā, kurā ir ļoti daudz, ko pētīt, viņas stāsta par māju, kuras projektu arhitektei palūdz dzejoļa varone Inese. Gan Inesei, gan, iespējams, daudziem lasītājiem ir priekšstats, ka arhitekts tāpat vien piesēžas pie galda un "uzzīmē mājiņu", kādai tai būtu jāizskatās – un celtnieki var ķerties pie būvēšanas. Taču dzejolī un ilustrācijās mēs uzzinām, ka nekas nav tik vienkārši! Arhitektam jāzina milzīgi daudz konkrētu detaļu par cilvēkiem un dzīvniekiem, kas šajā mājā dzīvos un viesosies, par viņu vajadzībām un paradumiem. Pamazām iepazīstot Ineses ģimeni, draugus, radus un mājdzīvniekus, noskaidrojas, ka tāda māja, kurā viņi visi kopā, ieskaitot pulciņu kazu, varētu justies labi, aizņemtu veselu pilsētas kvartālu!

"Ineses māja"
"Ineses māja" Foto: publicitātes

Guntas Šnipkes dzejolis asprātīgā un vieglā formā runā par ļoti nopietnu tēmu – par sarežģīto arhitekta darbu un māju kā komplicētu cilvēka dzīves paradumu, vērtību un sociālo attiecību kopumu, kas arhitektam jāpārvērš reālā ēkā. Šai bilžu grāmatai, kurai nav neviena saturiska analoga līdzšinējā latviešu bilžu grāmatu piedāvājumā, ir arī izglītojoša nozīme.

Annas Vaivares atjautīgā iztēle, kuru balsta arī viņas pašas pieredze arhitekta praksē, piešķir spilgtus vaibstus gan Ineses mājas iecerētajiem iemītniekiem, gan arhitektes meklējumiem un skicēm.

Anna Vaivare saņēmusi Starptautisko Jāņa Baltvilka balvu bērnu literatūrā un grāmatu mākslā par ilustrācijām Leona Brieža dzejoļu krājumam “Saputrotā putra”, viņas ilustrēšanas stilu raksturo izteikti telpiska domāšana, neparasti skatupunkti, spēcīgas krāsas, asi guaša un akvareļa triepieni. Vaivare spēj vizuāli akcentēt tempu, negaidītību, mijiedarbību, veidot ilustrācijā paradoksālas situācijas. Savu arhitektes izglītību un praktisko pieredzi bērnu grāmatu ilustrācijā māksliniece šobrīd nostiprina, studējot ilustrāciju LMA grafikas nodaļā.

Grāmatas izdošanu atbalstījis Valsts kultūrkapitāla fonds.

Grāmata vispirms būs pieejama Latvijas Grāmatu izstādē, kas no 11. līdz 13. martam notiks BT1 izstāžu hallē, Ķīpsalas ielā 8.

Izdevniecības grāmatas par vislabāko cenu iespējams iegādāties izdevniecības mājas lapā www.lielsmazs.lv, kā arī visos lielākajos grāmatu veikalos Latvijā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu