Foto ⟩ Pirmizrādi piedzīvojusi Sīmaņa filma "Gads pirms kara"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
 Dāvja Sīmaņa jaunākās filmas "Gads pirms kara" pirmizrāde
Dāvja Sīmaņa jaunākās filmas "Gads pirms kara" pirmizrāde Foto: Jānis Škapars/TVNET

Trešdien, 13. aprīlī, kinoteātrī "Splendid Palace" notika ilgi gaidītās Dāvja Sīmaņa jaunās kinofilmas "Gads pirms kara" pirmizrāde. Aplūko foto no svinīgā pasākuma!

Vēsturiskā trillera centrā ir jauns cilvēks - Pēteris Mālderis, viens no 20. gadsimta noslēpumainākajiem latviešiem. Filmas stāsts apspēlē viņa traģikomisko un sirreālo ceļojumu 1913. gadā, īsi pirms Pirmā pasaules kara sākuma, — laikā, kas pārvērta pasauli. Sižeta pamatā ir sazvērestības intriga, ko Pēteris cenšas atrisināt, bet dažādie stāsta pavērsieni vienlaikus ir arī reālu vēstures notikumu atspoguļojums, tādēļ filmas galvenais varonis savā ceļā sastop virkni pazīstamu vēsturisku personību — Ļeņinu (Lauris Dzelzītis), Freidu (Ģirts Ķesteris), Staļinu (Eduards Johansons), Trocki (Gints Grāvelis) un Prustu (Jānis Putniņš), kā arī mīļoto sievieti Almu (Inga Apine), trako viedo (Juris Strenga) un citus zīmīgus personāžus. Filma ir Eiropas vēstures interpretācija, kas vēsta par vecās kultūras bojāeju.

Foto: Dāvja Sīmaņa jaunākās filmas "Gads pirms kara" pirmizrāde.

Filma tika nominēta vienpadsmit 2021. gada Lielā Kristapa balvām, no kurām saņēma astoņas, tai skaitā balvu "Labākā pilnmetrāžas spēlfilma", "Labākais aktieris galvenajā lomā" - Petrs Buhta, "Labākais aktieris otrā plāna lomā" - Lauris Dzelzītis.

Filmas radošo kodolu veido režisors un scenārija autors Dāvis Sīmanis, operators Andrejs Rudzāts un māksliniece Kristīne Jurjāne. Šādā sastāvā radošā komanda jau iepriekš veidojusi filmas "Pelnu sanatorija" (2016) un "Tēvs nakts" (2018).

Filma "Gads pirms kara" ir trīs valstu kopražojums — ar "Studiju Lokomotīve" spēkus apvieno "Studio Uljana Kim" no Lietuvas un "Produkce Radim Prochazka" no Čehijas. Lietuvas pusē radošajā komandā līdzdarbojas filmas komponists, skaņu režisors un galvenais gaismu mākslinieks, savukārt no Čehijas piesaistīts galvenās lomas atveidotājs Petrs Buhta un filmas montāžas režisore Anna Ridnova.

Video: Filmas aizkadri – Dāvis Sīmanis par filmu Ukrainas kara kontekstā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu