Foto ⟩ No dizaina procesu izstādes līdz Ešenvalda jaundarbam – Lieldienas "Lielajā dzintarā"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Valters Pelns un OHM.LV

Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" aizvadīta notikumiem bagāta Lieldienu nedēļas nogale – koncertzālē atklāta dizaina biroja H2E izstāde "Iz-aicinājums", īpašā Lieldienu koncertā Liepājas un Minhenes zēnu kopkora skaistajās balsīs izskanējis Ērika Ešenvalda jaundarba pirmatskaņojums, savukārt koncertsērijā "Pasaule Lielajā dzintarā" aizvadīts atmosfērisks vokālās kamermūzikas vakars ar izciliem māksliniekiem no Zviedrijas un ASV.

Izstāde "Iz-aicinājums" akcentē dizaineru ikdienas izaicinājumus un aicina apmeklētājus ieraudzīt ne tikai skaisto rezultātu, bet arī ilgstošo procesu, kas slēpjas aiz dizaina izstrādes. Izstādē būs apskatāmas skices, “ideju vētras”, pārdomas, dizainu variācijas, vides objekti un videomateriāli no četriem dizaina biroja darbības virzieniem – grafikas, ekspozīcijas, telpas un navigācijas. Tā dos iespēju ielūkoties spilgtāko dizaina biroja darbu “aizkulisēs”.

"Šī izstāde parāda to, kas radošam cilvēkam notiek galvā, kad tiek strādāts pie kāda projekta, un te jūs redzat, tā ideja te paceļas, te arī nolaižas. Šeit ir redzams tas process. Tas, ko patiesībā cilvēki neredz. Viņi parasti redz tikai skaisto rezultātu, bet tas process ir ļoti ilgs un sarežģīts un prasa daudz enerģijas un spēka – to mēs gribam jums pastāstīt," izstādes atklāšanā atklāja viens no biroja vadošajiem dizaineriem un līdzdibinātājiem Holgers Elers. Dizaina biroja darba procesu un vērtību izstāde bez ieejas maksas koncertzāles mākslas telpā Civita Nova būs skatāma ik dienu līdz 8. jūnijam.

"Iz-aicinājums"
"Iz-aicinājums" Foto: Valters Pelns un OHM.LV

Lielās piektdienas koncertā apmeklētājus priecēja zēnu kormūzikas pērles un īpaši pirmatskaņojumi kopā ar Minhenes zēnu kori diriģenta Ralfa Ludeviga vadībā, Franku Oitmani pianista/ērģelnieka lomā un citiem īpašiem viesiem. Koncerta pirmajā daļā kristāldzidro vācu zēnu balsīs skanēja Baha, Mendelszona, Šūberta, Dženkinsa, Vivaldi, Mocarta un citu garīgās mūzikas repertuāra klasiķu darbi. Vakara noslēgumā, autoram klātesot uz skatuves, tika pirmatskaņots pasaulē novērtētā pašmāju komponista Ērika Ešenvalda īpaši šim notikumam radītais jaundarbs – divas lūgšanas mūzikā. Uzrunā klausītājiem komponists atklāja, ka šo darbu radījis, domājot par savām īpašajām atmiņām no zēnu kora gadiem, kad Liepājas rajona zēnu kori satikušies mūzikā sadziedāšanās koncertos.

Ēriks Ešenvalds
Ēriks Ešenvalds Foto: Valters Pelns un OHM.LV

Sestdien, 16. aprīlī izzinošajā notikumu sērijā "Pasaule Lielajā dzintarā" spilgtais zviedru mecosoprāns Anna Sofija fon Otere (Anne Sofie fon Otter) un enerģiskais stīgu kvartets no Ņujorkas "Brooklyn Rider" ar programmu "Mīlas un nāves dziesmas" klausītājiem atklāja mīlas un melanholijas muzikāli skaisto savienību divu dažādu komponistu – Rufusa Veinraita un Franča Šūberta dziesmās. Mūziķu apvienība ar šo koncertu vēlējās radīt Šūberta laika intīmo kamermūzikas gaisotni, kad publika un mūziķi atradušies viesistabā un kopīgi un netraucēti baudījuši mākslas burvību.

Foto: Kormūzikas svētki, dizaina izstāde un pasaules pirmatskaņojumi – Lieldienu nedēļas nogale "Lielajā dzintarā".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu