Foto Kā miskastes izvedēja dēls kļuva par vienu no labākajiem pasaulē

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: HBO

Lai arī šogad viena no titulētākajām un slavenākajām NBA basketbola komandām Losandželosas "Lakers" ar līderi Lebronu Džeimsu neiekļuva pat izslēgšanas spēlēs, tās zīmols un vēsture ir daļa no amerikāņu basketbola zelta ēras. ASV izklaides milzis HBO radījis jaunu seriālu "Laiks uzvarēt: "Lakers" dinastijas slavas pieaugums" (Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty), kas vēsta par komandas veiksmīgāko posmu 70. gadu beigās un 80. gados. 

Seriāls, kas skatāms "LMT Viedtelevīzijā", veidots, balstoties uz Džefa Pērlmena (Jeff Pearlman) grāmatas "Magic, Kareem, Riley, and The Los Angeles Lakers Dynasty of the 1980s" motīviem.

Foto: Slavenības apmeklē seriāla "Lakers" dinastijas slavas pieaugums" pirmizrādi.

Vairāku pazīstamu komēdiju ("Anchorman", "Talladega Nights") režisora Adama Makeja (Adam McKay) daudzsēriju filma vēsta par leģendāro tā dēvēto "Showtime" leikeru komandu, īpašu uzmanību pievēršot komandas īpašniekam Džerijam Basam (Jerry Buss) un komandas līderim, saspēles vadītājam Īrvinam "Maģiskajam" Džonsonam (Earvin "Magic" Johnson).

Seriāls ir stilizēta vēstures interpretācija par izcilu komandu, kura spodrināja ne tikai savas, bet visas NBA līgas spalvas.

"Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty"
"Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty" Foto: HBO

Sākot ar Džonsona pievienošanos komandai 1979. gadā, "Lakers" spēlētāju vidū parādījās arvien vairāk izcilu sportistu – Karīms Abduls Džabars, Pets Railijs un citi. Viņi bija ātri, azartiski, un viņu uzvedība spēles laukumā un privātajās izklaidēs aizrāva daudzus līdzjutējus. Uz spēļu arēnām plūda cilvēku pūļi, tostarp sievietes, kuras juta līdzi jaunajām profesionālā sporta slavenībām.

Džerijs Bass

Komiķa Džona Reilija (John C. Reilly) atveidotais komandas īpašnieks Džerijs Bass pirms "Lakers" iegādes 1979. gadā bija veiksmīgs nekustamo īpašumu attīstītājs. Viņš studējis ķīmiju, taču naudu izvēlējās pelnīt citādāk. Kopā ar "Lakers" par 67,5 miljoniem dolāru viņš iegādājās arī Nacionālās hokeja līgas (NHL) vienību Losandželosas "Kings", kā arī viņu kādreizējo halli "Forum" un 13 000 akru (5260 ha) lielu rančo. Tolaik šāds pirkums tika uzlūkots ar skepsi, jo komanda nespēlēja izcili. Kad Bass iegādājās "Lakers", tā iepriekšējo 25 gadu laikā bija tikusi vien pie viena NBA titula.

Pēdējos savas dzīves gados Bass vienības pārvaldīšanu bija nodevis saviem bērniem. Dēls Džims ir atbildīgs par basketbola jautājumiem, bet meita Dženija atbild par biznesa pusi. Pats Bass mūžībā devās 2013. gadā, būdams 80 gadus vecs. 

Amerikāņu aktieris, komiķis, mūziķis, scenārists un producents Džons Reilijs Džerija Basa lomā
Amerikāņu aktieris, komiķis, mūziķis, scenārists un producents Džons Reilijs Džerija Basa lomā Foto: HBO

Maģiskais Džonsons

Seriāla otra sižetiskā līnija vijas ap Īrvinu Džonsonu - talantīgu jauno basketbolistu, kurš uzaudzis Mičiganā, miskastes izvedēja ģimenē, bet jau 15 gadu vecumā pirmoreiz saņēma iesauku "maģiskais", kad viņš Everetas vidusskolas sastāvā guva 36 punktus, savāca 18 atlēkušās bumbas un iedeva 16 rezultatīvas piespēles. Lai arī talantīgo jauno spēlētāju vēlējās iegūt gan Indiānas, gan Kalifornijas universitāte, viņš izlēma studēt un spēlēt basketbolu tuvāk mājām. Sākumā viņš gribēja iestāties Mičiganas universitātē, taču beigās 1977. gadā iestājās Mičiganas štata universitātē. Savos pirmajos studijas gados viņš centās vairāk pievērsties mācībām, nevis basketbolam. Džonsons spēlēja Mičiganas štata "Spartans" sastāvā, ar ko tika iegūts 1979. gada NCAA čempiontituls. Pēc titula izcīnīšanas viņš nolēma pieteikties 1979. gada NBA draftam. "Lakers" viņu izvēlējās ar 1. kārtas numuru.

Maģiskais Džonsons
Maģiskais Džonsons Foto: DAMIAN DOVARGANES / TT NYHETSBYRÅN

Jau savā pirmajā sezonā NBA Džonsons bija viens no komandas panākumu galvenajiem līderiem. Pirmajā sezonā viņš tika iekļauts NBA jauno spēlētāju izlasē un tika iebalsots arī prestižajā visu zvaigžņu spēles starta pieciniekā. Kopā ar "Lakers" Džonsons izcīnīja piecus NBA čempiontitulus (1980, 1982, 1985, 1987, 1988). Diemžēl pirms 1991./1992. gada NBA sezonas Džonsonam tika atklāts HIV. Preses konferencē 1991. gada 7. novembrī viņš paziņoja, ka nekavējoties pametīs profesionālo sportu. Vēlāk viņš atgriezās līgā 1996. gadā, lai piedalītos 32 spēlēs pirms aiziešanas no profesionālā basketbola uz visiem laikiem.

Seriālā Džonsonu atveido 26 gadus vecais aktieris Kvinsijs Aizea (Quincy Isaiah), kurš plašākai publikai līdz šim nebija labi zināms.

Lai arī vairāki kritiķi nopēla režisora izvēli vienai no galvenajām lomām piesaistīt maz zināmu aktieri, pēc pirmajām sērijām šie paši kritiķi jau apgalvo, ka ir dzimusi jauna kino zvaigzne.

Kvinsijs Aizea Maģiskā Džonsona lomā
Kvinsijs Aizea Maģiskā Džonsona lomā Foto: HBO

Lai arī uzticamākie komandas fani nav īsti apmierināti, ka stāsts par viņu komandu ir uzfilmēts kā krāšņs, hedonisma pilns šovs, kopumā kritiķu atsauksmes ir labas.

Džonsons, Bass, Railijs - šie cilvēki ienesa basketbola kultūrā stilu, spozmi, kas šodien, profesionālam sportistam kāpjot uz sarkanā paklāja, ne ar ko neatšķiras no Holivudas.

Šodien sports un izklaide ir sinonīmi. Bet vienlaikus, uzvarot titulus, komanda apliecināja, ka ir paraugs gan uz laukuma, gan ārpus tā.

Seriāla "Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty" reklāmas rullītis.

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu