Viestura Kairiša spēlfilma "Janvāris" pasaules pirmizrādi piedzīvos Ņujorkā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
"Janvāris"
"Janvāris" Foto: publicitātes

Režisora Viestura Kairiša jaunā spēlfilma "Janvāris" 10. jūnijā piedzīvos pasaules pirmizrādi Traibekas starptautiskā filmu festivāla (Tribeca Film Festival) konkursa programmā Ņujorkā.

Filma ir stāsts par astoņpadsmitgadīgiem jauniešiem, kuri tiek ierauti 1991. gada janvāra politiskajos notikumos Rīgā. Filmas varoņi ir bezgala tālu no jebkādas politiskās dzīves, taču apstākļi liek viņiem nonākt politikas un vēstures krustpunktā.

Traibekas filmu festivāls Ņujorkā ir viens no pasaulē nozīmīgākajiem kino festivāliem, kuru dibināja aktieris Roberts De Niro, Džeina Rozentāla un Kregs Hatkofs. Festivāla mērķis savulaik bija atdzīvināt kultūras dzīvi Ņujorkas prestižajā Traibekas (Tribeca) rajonā Manhetenā pēc 2001. gada septembra terorakta un "sniegt pavisam jaunu festivālu pieredzi filmu veidotājiem no visas pasaules, kā arī skatītājiem". Kopš izveidošanas Traibekas festivāls kļuvis par vienu no prominentākajiem festivāliem pasaulē, kurā līdz šim nav tikusi izrādīta neviena Latvijas spēlfilma.

"1991. gada janvārī man bija 19 gadu, tāpēc šīs filmas varoņus un notikumus es ļoti labi pazīstu. Šajā vecumā es cīnījos par savu personīgo brīvību, kamēr latviešu nācija cīnījās par brīvību no PSRS totalitārā žņauga. Ukrainas karš rāda, ka Latvijas cīņa nav galā un joprojām turpinās, bet kas tikmēr notika ar mani, ar katru no mums? Janvāris ir gada pirmais mēnesis, filma ir par sākumu," tā filmas režisors Viesturs Kairišs.

Viesturs Kairišs 
Viesturs Kairišs Foto: Ekrānuzņēmums

Filmas komandu veido režisors Viesturs Kairišs, filmas operators Voiceks Starons, filmas māksliniece Ieva Jurjāne, kostīmu māksliniece Rūta Lečaite, grima māksliniece Ilze Trumpe, komponiste Juste Janulīte, un filmas producenti ir Inese Boka-Grūbe un Gints Grūbe.

Filma veidota kā Latvijas, Polijas un Lietuvas kopprodukcija. Tā saņēmusi Eiropas Padomes fonda Eurimages atbalstu un 2021. gada decembrī tika prezentēta Les Arcs filmu festivāla industrijas programmā Francijā.

Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma: "Apsveicu filmas radošo grupu ar filmas iekļaušanu nozīmīgā Ņujorkā notiekošajā Traibekas festivāla programmā! Šim kino festivālam ir nozīmīga un īpaša vieta Amerikas un pasaules festivālu vidē. Viens no festivāla dibinātājiem ir leģendārais Holivudas aktieris Roberts de Niro, kura ieinteresētība mākslinieciski nozīmīgu filmu popularizēšanā ir pārliecinoši iezīmējusi festivāla vietu gan ASV, gan pasaules kontekstā. Viestura Kariša personīgais, niansētais skatījums uz 1991. gada notikumiem Latvijā, kas pārliecinoši piedāvā gan stāstu par jauna, radoša cilvēka nobriešanu, gan refleksijas par tā laika dramatiskajiem notikumiem, ir uzrunājis amerikāņu profesionālo auditoriju, kas nenoliedzami ir augsti vērtējams sasniegums."

"Esmu gandarīta par filmas iekļaušanu Traibekas starptautiskā kinofestivāla konkursa programmā, kas ir būtisks novērtējums mūsu veidotajai filmai, tās mākslinieciskajām kvalitātēm un stāstam, kurš līdzi nes šī brīža klātesošo sajūtu par nežēlīgo vēstures atkārtošanos, un tādēļ jo vairāk šķiet zīmīgs fakts, ka filmu novērtējuši kino profesionāļi ārpus Latvijas. Esmu pateicīga filmas finansētājiem Latvijā un ārpus tās, mūsu partneriem Lietuvā un Polijā, kā arī ikvienam filmas lieliskās komandas dalībniekam un aktieriem, kas piedalījās filmēšanā pandēmijas apstākļos 2021. gada sākumā," saka filmas producente Inese Boka-Grūbe.

Filmā kopā ar neprofesionāliem aktieriem lomas atveido jaunie aktieri Kārlis Arnolds Avots, Alise Danovska un Sandis Runge, kā arī kino jomā jau pieredzējušie aktieri Baiba Broka, Artūrs Skrastiņš, Lauris Dzelzītis, Imants Strads, Kaspars Dumburs, Igaunijas aktieris Juhans Ulfsaks un lietuviešu aktieris Alekss Kazanavičs.

Filmas uzņemšanu Latvijā un Lietuvā atbalstīja Latvijas Nacionālais kino centrs, Latvijas Republikas Kultūras ministrija, Lietuvas Kino centrs un Polijas Filmu institūts, Latvijas Televīzija, LMT, Latviešu fonds, kā arī Eiropas Padomes filmu fonds Eurimages.

Filmu “Janvāris” kinoteātros Latvijā plānots izrādīt 2022. gada nogalē.

Traibekas filmu festivāls norisināsies no 8. līdz 19. jūnijam un tiks atklāts ar pasaules Netflix dokumentālās filmas "Halftime. It’s Just the Beginning" pirmizrādi. Tā ir filma par dziedātāju un aktrisi Dženiferu Lopesu.

Foto no Viestura Kairiša filmas "Janvāris" uzņemšanas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu