Foto ⟩ Liepājā izskanējis Berlīnes Filharmonijas orķestra "Eiropas koncerts"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Stephan Rabold, Jānis Deinats, Valters Pelns

Svētdien, 1. maijā plkst. 11.55 Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" aizvadīts neaizmirstams notikums ne tikai koncertzāles, bet arī Latvijas mūzikas vēsturē – Berlīnes Filharmonijas orķestris kopā ar pasaules opermūzikas zvaigzni Elīnu Garanču izcilā diriģenta Kirila Petrenko vadībā klausītājiem Latvijā un pie televīzijas ekrāniem visā pasaulē dāvāja vērienīgo "Eiropas koncertu", lai mūzikā vēstītu par brīvību, neatkarību un mieru.

Koncertam sākotnēji bija paredzēts notikt Odesā, taču karadarbības dēļ tika meklēta cita norises vieta un Latvija tika izvēlēta ar īpašu mērķi.

"Mēs uzreiz domājām par Baltijas valstīm un to vēsturi. Latvija bija okupēta un ieguva neatkarību 1991. gadā. Garīgi šī vieta ir tuvu Odesai, tādēļ "Eiropas koncertu" veidojām kā solidaritātes koncertu ar Ukrainu," atklāja Berlīnes Filharmonijas orķestra ģenerālmenedžere Andrea Zīčmane (Andrea Zietzschmann).

Egils Levits sveic Elīnu Garanču
Egils Levits sveic Elīnu Garanču Foto: Stephan Rabold

"Mums ir milzīgs gods uzņemt "Berlīnes filharmoniķus". Tas ir fenomenāli, ka Kirils Petrenko ir šeit, Liepājā. Viņš ir diriģents, kas domā par vēstījumu, komponistiem un to mēs arī redzējām šajā programmas atspoguļojumā," sacīja koncertzāles "Lielais dzintars" valdes priekšsēdētājs Timurs Tomsons.

Foto: Liepājā izskanējis Berlīnes Filharmonijas orķestra "Eiropas koncerts".

Eiropas koncerti

"Eiropas koncerta" jeb "Europakonzert" tradīcija aizsākās 1991. gadā pēc Berlīnes mūra krišanas, lai atzīmētu Eiropas vienotā gara spēku un kultūras mantojumu. Zīmīgi, ka šo koncertu Berlīnes Filharmonijas orķestris rīko tieši savā dibināšanas dienā 1. maijā un šogad šis notikums atzīmēja orķestra 140. gadadienu. Katrs "Eiropas koncerts" notiek citā Eiropas pilsētā vēsturiski nozīmīgās un neparastās norises vietās un koncertzālēs, kuras pārstāv izcilus kultūras sasniegumus. Iepriekšējos gados "Eiropas koncertu" uzņēmušas tādas prominentas vietas kā Orsē muzejs Parīzē, Versaļas pils, Teatro Real Madridē, Vāsas muzejs Stokholmā u.c. Šajos koncertos tiek cildināti mītnes pilsētu un valstu "vietējie ģēniji" – komponisti, pasaulslaveni solisti vai ansambļi.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu