Daudzviet Latvijā tiks svinēti vasaras saulgrieži

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Vasaras saulgriežu mistēriju "Līgo Saule". Attēls ilustratīvs.
Vasaras saulgriežu mistēriju "Līgo Saule". Attēls ilustratīvs. Foto: publicitātes

Šodien, 21. jūnijā, daudzviet Latvijā svinēs vasaras saulgriežus - gada garāko dienu un īsāko nakti, liecina pašvaldību sniegtā informācija.

Ventspilī plkst.19 ventspilnieki un pilsētas viesi var apmeklēt Dzirnavu laukumu, kur notiks dažādas Zāļu dienas izdarības. Pasākuma apmeklētājiem būs iespēja apgūt vasaras saulgriežu rituālus, dziesmas, dejas un rotaļas kopā ar Ventspils folkloras kopu "Laipa", vidējās paaudzes deju kolektīvu "Kurzeme", senioru deju kolektīvu "SenKurzeme" un deju ansambļa "Liedags" dejotājiem. Par lustīgu noskaņu un dancošanu rūpēsies tautas mūzikas ansamblis "Danču spēle".

Valmierā vasaras saulgriežus varēs ieskandēt plkst.16 Dīvaliņa pļavā, kur ierīkota Valmieras dabiskā pļava "Maģistrāle pļava". Folkloriste Guna Medne stāstīs par Jāņu zāļu nozīmi, mītiskumu, ko pīt vainagos un kompozīcijās, par ticējumiem un to pielietojumu, kā arī stāstījumu papildinās ar kokles spēli.

Savukārt floriste Anete Muižniece vadīs meistarklasi Jāņu pušķu un vainagu kompozīciju veidošanā. Dalībniekiem jāņem līdzi ziedi vainagu un pušķu darināšanai un segas, kur piesēst.

Vasaras saulgrieži Līgatnē iesāksies ar Latvijas Radio 2 organizēto aktivitāti "Gadsimta garākā līgodziesma". Līgatni šajā pasākumā pārstāvēs jauktais koris "Līgatne" un diriģents Mārcis Katajs. Radio tiešraidei ar savu priekšnesumu koris pieslēgsies plkst.7.15. Saulgriežu dienā tas ir īpašs rituāls arī pašiem dziedātājiem, iesākot garāko gada dienu ar muzicēšanu uz Līgatnes pārceltuves prāmja.

Vasaras Saulgriežos Līgatnē plkst.19 būs iespēja piedalīties Saulgriežu uguns rituālā, kurā savienosies cilvēku un zemes kopīgais spēks un enerģija. Vakara koncertā plkst.21 uz īpašās saulgriežu skatuves kāps Emīlija Kate Tomsone ar grupu, plkst.22 koncertu turpinās Kārlis Kazāks kopā ar Kasparu Tobi.

Koncerta apmeklētājiem jāņem līdzi pledus vai sedziņas.

Jau 13.vasaru pēc kārtas Ventspils novada pašvaldība aicina šodien plkst.20 līgotājus no visas Latvijas tikties Jūrkalnē, lai kopā piedzīvotu saulgriežu nakts burvību. Muzicēs folkroka grupa "Iļģi", pasākumā piedalīsies Rīgas Danču klubs.

Šovakar Jūrkalnes Ugunspļavā Ventspils novada folkloras kopas savīs vainagus, dziedās dziesmas, iekurs ugunskuru, laidīs jūrā ugunsratu, dedzinās pūdeli un griezīs ugunsdzirnavas. Svētkus plānots svinēt līdz saullēktam, jo senie latvieši ticēja, ka tumsā vairojas ļaunie spēki, bet gaismā - labie, tāpēc gaismas pavediens nedrīkst pārtrūkt.

Šorīt plkst.4 Alūksnes ezera krastā peldvietā "Vējiņš" vasaras saulgriežu saules sagaidīšanas pasākums "Sauksim sauli".

Plkst.18 Liepājas 17.-19.gs. interjera muzejā "Hoijeres kundzes viesu namā" vasaras saulgriežu novakare tiks sagaidīta ar dabas noskaņu piepildītu kamermūzikas koncertu "Adonīsa dārzos", uzstājoties arfistei Dārtai Tisenkopfai-Muselli un flautistam Reinim Lapam.

No šodienas līdz 26.jūnijam Kuldīgā, Estrādes parkā ikvienu gaidīs īpaši ierīkots "Saulgriežu iedvesmas dārzs". Šodien no plkst.12 norisināsies ielīgošana Kuldīgas ielās un laukumos.

Alsungas Livonijas ordeņa pagalmā no plkst.17 varēs mācīties gatavot sieru, vīt svētku vainagus un gatavot galda dekorus.

Ogres novadā Tīnūžu saliņā no plkst.20 notiks Saulgriežu svinēšana- kopīga lielās Jāņu vijas veidošana, ugunskura rotāšana, Jāņu siera siešana. No plkst.22 līdz 23.30 Uguns iedegšanas un Saules pavadīšanas rituāls. Pēc pusnakts danči, rotaļas un saulītes sagaidīšana.

Tukuma novadā šodien, gatavojoties gada garākajai dienai un īsākajai naktij, Pastariņa muzejs aicina ģimenēm kopā ar bērniem izzināt un svinēt Vasaras saulgriežus latviskās tradīcijās. No plkst.13 rotās telpas, darinās saules vārtus un uguns riteni, sies pirts slotiņas, ceps rudzu maizi, plātsmaizi, pīrāgus un sies sieru, lasīs pļavu zāles un pīs svētku vainagus.

Jelgavas novadā notiks vairāki saulgriežu sagaidīšanas pasākumi, piemēram, šodien plkst.19 pie Ānes kultūras nama notiks ielīgošana ar duetu "Labi cilvēki" un deju kolektīvu "Čaukstenes", plkst.16 Līvbērzes estrādē norisināsies vasaras saulgriežu ielīgošana ar amatiermākslas kolektīviem.

Jelgavnieki plkst.20 līgos Jelgavas pils saliņā. Kopā ar folkloras kopām varēs pīt vainagus un vītnes, aplīgot ozolu, godināt Jāni, pavadīt sauli, iedegt ugunskuru un Jāņu pūdeli, kā arī izbaudīt citus saulgriežu rituālus.

Jaunolainē pie Mežezera šodien plkst.18 ielīgošanas pasākums "Sanākati, Jāņa bērni!".

Bauskas iedzīvotāji un citi interesenti jau otro gadu var individuāli piedalīties saulgriežu saullēkta sagaidīšanas ceremonijā "Spīgo", lai piedzīvotu iespaidiem bagātu dienas sākumu un modinātu sauli. Ceremonijas sākums ap plkst.3.45 Bauskas pilsētas teritorijā.

Ciblā notiks literatūras apskats un sarunas par Jāņu svinēšanu, bet Zilupē notiks dzejas stunda, kas veltīta Jāņu svinēšanai. Šodien Balvu novada Upītē plkst.16 notiks vainagu vīšana, siera siešana, puķu mandalu veidošana, savukārt plkst.22 folkloras kopas "Upīte" 20 gadu jubilejas svinības.

Šodien Varakļānu novada pie Stirnienes tautas nama notiks ielīgošanas pasākums.

Madonas novada Sarkaņu pagastā Rēķu kalnā no plkst.21.30 notiks uguns skulptūru festivāls "Caur rakstiem saule lēca". Jau no 16.jūnija mākslinieku grupa, tēlnieka Kārļa Īles vadībā veidos vairākus lielformāta vides objektus, latvju rakstu zīmju formā, kas tiks iedegti saulgriežu vakarā, saulei rietot. Festivālu ieskandinās folkloras kopas.

Plkst.16 Gulbenes centrālajā skvērā vainagu pīšanas meistarklase kopā ar floristu grupu. Plkst.21 Gulbenē, Gulbīšu parkā saulgriežu sadziedāšanās un sadancošanās ar postfolkloras grupu "Rikši".

Siguldas novadā plkst.19 līgotājus viesos uzņems Jūdažu Bibliotēka un sabiedriskais centrs ielīgošanas koncertā "Līgo Latvija!", kurā uzstāsies dziedātājs Andris Skuja. Plkst.20 Inciema brīvdabas estrādē varēs skatīties Cēsu teātra režisores Edītes Siļķēnas iestudēto izrādi - Ādolfa Alunāna komisko opereti jeb dziesmuspēli vienā cēlienā "Mucenieks un Muceniece".

Vasaras saulgriežu rituāli galvenokārt ir saistīti ar uguni un ūdeni, kam šai naktī piemītot dzīvinošs spēks, tāpēc jāpeldas ezeros un upēs, kas tek pret sauli vai vismaz jāvārtās rasā.

Jāņuguni jādedzina pēc iespējas augstākās vietās, jo ticējumi vēsta, ka uguns nes svētību tik tālu, cik tālu redzams tās spīdums. Uguns jāaizdedz saulrietā un jāuztur degot līdz pat Jāņu dienas rītam.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu