FOTO ⟩ Līgo Glastonberijā. Latviešu fotogrāfa ceļi un neceļi uz mūzikas meku Anglijā

CopyDraugiem X Whatsapp

"Glastonberija vilina. Vilina ar savu brīvību, ar savu plašumu, ar savu enerģētiku." Uldis Siliņš ik gadu cenšas izrauties uz vienu no atzītākajiem mūzikas festivāliem pasaulē, kas uz piecām dienām piepilda provinci Anglijā ar ļaužu gūzmu no visas pasaules. "Tas ir jāsajūt," saka Uldis.

Uldis jau otro gadu ir akreditējies Glastonberijā kā fotogrāfs, kas ir interesanti - viņš pats sevi par tādu nemaz nesauc: "Es nekad neesmu bijis profesionāls fotogrāfs. Es fotografēju sev un cilvēkiem, kuri skatās manas mūzikas pasākumu bildes. Man nav svarīgs novērtējums, “laiki”, “nelaiki”. Es to daru savam un citu priekam. Tā nav mana problēma, ka man tas reizēm izdodas labāk nekā mūsu medijiem, tā nav mana problēma, ka mūsu mediju pārstāvji nebrauc uz Glastonberiju, bet es braucu... (..)"

Uldis, nebūdams pirmo reizi ar "pīpi uz jumta", norāda, ka ir pāris priekšnosacījumi, lai pēc iespējas komfortablāk varētu atpūsties festivālā, viens no tiem ir gumijas zābaki. "Pirmais jautājums, uz kuru ir jāatbild katram, ir par gumijniekiem. Pirms pirmās reizes es ko līdzīgu pajautāju šeit jau pabijušajiem mūsu mūziķiem, un atbilde bija kategoriska: gumijas zābaki! Protams, vietējiem angļiem nav šādu jautājumu, bet ja jālido ar lidmašīnu, tad šāds aspekts mums ir būtisks. Protams, klimata izmaiņas ir un arī šeit nav tādi episki katastrofu filmu cienīgi skati, kad pēc nakts lietavām puisis nirst savā teltī pēc automašīnas atslēgām. Šogad tā nav un katra lietus lāse tiek gaidīta..."

Uldis uzsver, ka svarīgi ir rūpīgi saplānot mantas līdzņemšanai, jo jāatceras, ka pēc nolaišanās ar lidmašīnu ceļš uz Glastonberiju tikai sāksies - jānokļūst līdz stacijai, kur kopā ar simtiem vai pat tūkstošiem citu Glastonberijas fanu uz perona būs jāgaida vilciens, lai dotos uz ceļā uz ilgi gaidīto notikumu.

"Vilcienā jūs vairāk nekā stundu vērojat lauku ainavas, kamēr, pašam nemanot, iemiegat. Tālāk no vilciena stacijas līdz festivāla vietai ir vairāki desmiti autobusu, bet tāpat uz savu autobusu jāgaida pacietīgā rindā vairāk nekā stunda.

Un te jau palīdzēja mana pieredze. Cepurei ir jābūt nevis vienkārši līdzi somā, bet uzreiz pa rokai. Ūdens pudelei jābūt vienmēr, jums to piepildīs, jums iedos padzerties, bet ūdens pudelei ir jābūt vienmēr.

Lūk, jūs esat pie festivāla teritorijas. Novērtējot rindas uz ieeju, domāju, ka arī tur bija jāgaida vairākas stundas, lai iekļūtu iekšā. Man bija cita rinda uz akreditāciju, un arī tur gaidīju kādu stundu. Pēc tam ar saviem 30 kilogramiem uz muguras vēl daži kilometri līdz mediju teltij, kur notiek pēdējā reģistrācija, un tad uz viesu telšu pilsētiņu.

Ja tas jums izklausās nepanesami, tad nebrauciet uz Glastonberiju," tiešs ir Uldis.

"Nevaru nepieminēt televīzijas kanālos rādītās nedienas ar bagāžas saņemšanu Londonas lidostās un vilcienu streiku tieši manā ielidošanas dienā. Ļoti īsi. Kad es aizgāju līdz bagāžas karuselim, mana soma jau gandrīz aizgāja uz nākošo riņķi. Pieskrēju un paspēju noņemt. Nezinu, varbūt Hītrovā viss ir savādāk, bet Getvikas lidostā vismaz man viss notika pat pārāk ātri. Vilcienu streiks... Jā, tas patiešām paralizēja daudzu londoniešu dzīvi. Arī es ielidojot konstatēju faktu, ka visi vilcieni no Getvikas uz Londonu ir atcelti. Populārākie risinājumi atbraukušajiem, kurus nesagaidīja, bija auto īre, taksometrs, viesnīca turpat līdz nākošajai dienai. Es izvēlējos citu variantu, runāt ar vietējiem iedzīvotājiem, kamēr uzzināju, ka būs vilciens uz Londonu un vēl pie tam pēc 15 minūtēm. Ceļojot uz Glastonberiju, nav laika ilgi domāt, ir jārīkojas. Pēc maza pārskrējiena atpūtos vilcienā."

Par festivāla sajūtu Uldis saka, ka to vislabāk var "noķert", braucot Londonas metro uz Padingtonas vilcienu staciju, taču reāls prieks pārņemot tad, kad "pa autobusa logu ieraugi festivāla panorāmu - tad ir skaidrs, jā, tu esi te".

"Tāda bija šī diena pirms. Trešdiena, kad festivālā nekas nenotiek. Bet cilvēku tūkstoši jau ir šeit, lai kopīgi sagaidītu saulrietu, lai skatītu festivāla vakara panorāmu. Protams, nakts dzīve te sit augstu vilni, bet, lai arī mana telšu pilsētiņa ir pavisam tuvu lielam nakts bāram, krājot spēkus nākamajai dienai, nedzirdēju neko," tā Uldis par dienu pirms Glastonberijas, kad cilvēku pūļi jau ieņem labākās vietas uz ilgi gaidīto festivālu.

Glastonberija 2022 notika no 22. jūnija līdz 26. jūnijam, un galvenās trīs dienas, kad uzstājās mūziķi, bija no piektdienas, 24. jūnija.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu