Šodienas redaktors:
Krista Garanča
Iesūti ziņu!

Mārtiņa Rītiņa brālis Andrejs: "Mēs zinājām, ka izredzes ir mazas"

Mārtiņš Rītiņš
Mārtiņš Rītiņš Foto: LETA

Augustā apritēs pusgads, kopš populārais šefpavārs Mārtiņš Rītiņš devās mūžībā pēc garas cīņas ar Covid-19. Viņa brālis Andrejs intervijā žurnālam "Ieva" atklāj, kā viņš ar ģimeni pārdzīvojis šo laiku.

Vēl janvārī visa Latvija turēja īkšķus, lai Mārtiņš atveseļojas no Covid-19 komplikācijām. Intervijā žurnālam "Ieva" Mārtiņa brālis neslēpj - ģimene zinājusi, ka izredzes ir mazas, un Mārtiņa aiziešana nenotika pēkšņi. "Vienkārši negribējās ticēt, ka kaut kas var notikt ar mūsu jaunāko brāli. Zināju, ka tas var būt ļoti bīstami, jo Mārtiņam bija 72 gadi un zems asinsspiediens. Un Mārtiņam bija problēmas ar nierēm, tāpēc Jānis [Mārtiņa brālis - red.] bija piekritis ziedot viņam vienu nieri.

Bet tam, ka Mārtiņš neatkopsies, mēs nespējām ticēt.

Pāris reižu bijām aizgājuši uz slimnīcu, bet uz Mārtiņu varējām tikai skatīties caur stiklu," atklāj Andrejs.

Kā zināms, Andrejs un Jānis, kuri iepriekš dzīvoja ārpus Latvijas, pērn iegādājās Mārtiņa māju Baltezerā. Lai arī tikai gadu pavadījuši kopā, Andrejs šo laiku atceras ar siltumu. "Esmu tik laimīgs, ka man ir bijis tāds brālis. Esmu priecīgs, ka grāmata par viņu iznāca laikus. Mārtiņam bija vēl citi plāni, mēs runājām par proteīnu ražošanu un to, kā viņš tos pasniegtu Vincentā. (..) Tā brālība un ģimene ir svarīgākais. Mums Mārtiņa ļoti pietrūkst.

Mārtiņš nebija paņēmis pareizo numuriņu savai aiziešanai.

Mums bija jābūt rindā pirmajiem, jo mēs esam vecāki!"

Pilnu interviju ar Andreju Rītiņu lasi žurnāla "Ieva" 27. jūlija numurā!

Mārtiņš Rītiņš 1971. gadā absolvējis Vestminsteras tehnikumu Londonā. No 1970. gadu vidus līdz 1990. gadu sākumam strādājis dažādos ēdināšanas uzņēmumos viesnīcu tīklā "Grand Metropolitan Hotels". No 1984. līdz 1992. gadam bija Toronto uzņēmuma "Martins Catering Ltd" īpašnieks.

1993. gadā pārcēlies uz dzīvi Latvijā. 1994. gadā Rītiņš kļuva par tikko izveidotā restorāna "Vincents" direktoru un šefpavāru, kur šo amatu ieņēma līdz 2017. gadam, kad restorāna vadību nodeva vīnzinim Raimondam Tomsonam.

No 1995. gada sāka vadīt televīzijas raidījumu "Kas var būt labāks par šo?", kura filmēšana tika pārtraukta 2015. gadā Rītiņa, LTV un raidījuma producentu domstarpību dēļ.

2007. gadā apbalvots ar piektās šķiras Triju Zvaigžņu ordeni. 2018. gadā Mārtiņš Rītiņš atgriezās televīzijā ar raidījumu "Tuč, tuč Rītiņš", ko rādīja kanālā LNT.

Šā gada 10. janvārī kļuva zināms, ka šefpavārs Mārtiņš Rītiņš nonācis slimnīcā ar Covid-19.

Janvāra vidū ziņu medijam "Apollo" Mārtiņa Rītiņa brālis Jānis pavēstīja, ka Mārtiņš ievietots reanimācijā: "Uz labo pusi nav gājis. Viņš ir reanimācijā. Viņam rīklē ievietota truba, viņš ir mākslīgi iemidzināts. Labas ziņas nav diemžēl. Ārsti saka, ka labāk nepaliek un vienkārši jāgaida. It kā tā pirmā nedēļa ir tāda, kurā nekas daudz nevar notikt, un otrā nedēļa, kas sākās tagad, tā ir tā kritiskā. Pirmajā nedēļā viņam sistēma mēģina pierast pie tās jaunās elpošanas."

Foto: gaišā piemiņā - Mārtiņš Rītiņš

Uz augšu