Festivāls "Homo Novus" aicina skatuves mākslas profesionāļus piedalīties meistarklasēs

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
“Homo Novus”
“Homo Novus” Foto: publicitātes

Starptautiskā jaunā teātra festivāla "Homo Novus" laikā skatuves mākslas profesionāļiem un citiem interesentiem no Latvijas un ārvalstīm būs iespēja piedalīties dažādās radošās darbnīcās un bezmaksas meistarklasēs pie pasaulē atzītiem māksliniekiem, informēja Latvijas Jaunā teātra institūta pārstāve Elza Lāma.

No 1.septembra līdz 4.septembrim Rīgā norisināsies vācu, beļģu mākslinieka Davida Vēbera-Krebsa un itāļu, beļģu kuratora un dramaturga Simones Basani darbnīca "Un tad durvis atkal atvērās - pēc kā mēs, skatītāji, šobrīd visvairāk alkstam?".

Eiropas pirmā Covid-19 viļņa laikā Vēbers-Krebss piedāvāja saviem kolēģiem visā pasaulē piedalīties kolektīvā iztēles projektā un uzrakstīt, kādu viņi iztēlojas teātra nākotni brīdī, kad teātri ir slēgti un nav zināms, kad, kā un vai vispār tiks atkal atvērti. Saņemtās atbildes tika apkopotas grāmatā "Un tad durvis atkal atvērās".

2021.gada vasarā abi mākslinieki tikās ar dažāda vecuma, kultūru un profesiju skatītājiem Rēzeknē un Rīgā, un viņu sarunas tika dokumentētas un iekļautas "Un tad durvis atkal atvērās" arhīvā. "Homo Novus" laikā mākslinieki vēlas pētīt šos arhīva materiālus kopā ar vietējo mākslinieku un ekspertu grupu, lai meklētu atbildi uz jautājumu - kas tad ir tas, pēc kā skatītāji, patlaban visvairāk alkst. Darbnīcas dalībnieki kopīgi centīsies to uzminēt un iztēloties literāru stāstu vai kritisku rakstu veidā, kā arī, iespējams, uzstājoties ar dažādiem priekšnesumiem un intervencēm.

No 6.septembra līdz 10.septembrim Latvijas Nacionālajā bibliotēkā sadarbībā ar biedrību "Horeogrāfu asociācija" norisināsies amerikāņu mākslinieka "Perel" meistarklases "Pārdēvēt un atbrīvot no ķermeņa - kā veidot somatisko izpratni un atrast vārdus tam, kas un kādi mēs esam". Viesojoties Latvijā, "Perel" piedāvās apgūt dažādas prasmes, kas ļautu iztēloties vienlīdzīgāku kultūras ainavu - tādu, kas ietver visdažādākos ķermeņus, pieredzes un izceļ cilvēka sarežģītību.

Četras meistarklases paredzētas profesionāliem skatuves māksliniekiem un viena atvērtā nodarbība domāta ikvienam interesentam, sevišķi aicinot piedalīties cilvēkus ar dažāda veida invaliditāti. "Perel" arī atklās festivālu "Homo Novus" ar performanci "Kuram tas rūp!/?".

"(Kopīga) Jaunas starptautiskās realitātes radīšana" būs divu dienu ilgs kultūras notikums, kura laikā māksliniece un dejas dramaturģe Merela Hēringa no Nīderlandes piedāvās palūkoties uz starptautisko sadarbību caur ētikas prizmu.

Māksliniece piedāvās dažādus paņēmienus, lai dalībnieki varētu labāk noformulēt savus lielākos izaicinājumus vai vēlmes vai bažas, kas rodas, strādājot starptautiskā vidē, un radītu apstākļus praksē balstītai pieredzes apmaiņai. Dalībnieki kopīgi aplūkos šos jautājumus, analizēs dažādus precedentus un pieredzes stāstus, kā arī mācīsies cits no cita, lai meklētu veidus, kā pieņemt un radīt jaunu starptautisko realitāti.

Šī gada "Homo Novus" festivāla skolu vadīs māksliniece Latai Taumoepo, kura veido "dzīvās mākslas" darbus, kā arī praktizē "faivā" - uz ķermeņa attīstību vērstu praksi, kas nāk no viņas senču dzimtenes - Tongas salu karalistes un dzimtās Sidnejas, Gadigalu tautas zemes, kā arī Braiens Fuata - starpdisciplinārs mākslinieks, kurš darbojas vizuālās improvizācijas un skatuves mākslas jomās. "Monumental (pagaidu nosaukums)" atgādina neveiklu projekta melnraksta virsrakstu, kurā frāze "pagaidu nosaukums" principā izjauc vārda "monumentāls" semantisko jēgu, jo norāda uz pretējo - uz nepabeigtību un atrašanos tapšanas procesā, kas atbilst mākslinieku rīkotā pasākuma tematiskajam uzstādījumam - izrāde kā telpu veidojošs materiāls.

2022.gada aprīlī abi austrālieši Jaundienvidvelsas mākslas galerijā rīkoja kultūras notikumu ar šādu pašu nosaukumu "Monumental (pagaidu nosaukums)". Tajā bija skatāmas dažādas vietējo starpdisciplināro mākslinieku izrādes un priekšnesumi, bet kuratoriālo redzējumu vienoja okeāniešu Vā filozofija - Klusā okeāna valstu pirmiedzīvotāju izpratne par laiku un telpu, kas ļauj savienot ķermeņus un priekšmetus, skaņu un klusumu, straujus uznācienus un izplūdušas beigas, kā arī laika nepārtrauktību.

Ar performatīvas darbības un dramaturģijas palīdzību festivāla skolas dalībnieki kopā ar māksliniekiem pētīs vietējos materiālus un ainavu, tostarp arī festivāla programmu kā neviennozīmīgu telpu, kurā izrāde vienlaikus uztverama gan kā dzīvi apliecinošs objekts, gan subjekts - viskoza enerģijas pārnese.

Starptautiskais jaunā teātra festivāls "Homo Novus" meklē brīvprātīgos palīgus, kuri gatavi pievienoties organizatoru komandai. Brīvprātīgo palīgu pienākums būs palīdzēt producentiem un māksliniekiem izrāžu sagatavošanas procesā, veikt dažādus vienkāršus tehniskus un praktiskus uzdevumus, kā arī nodrošināt apmeklētāju sagaidīšanas servisu festivāla informācijas centrā un izrāžu norises vietās.

Tā ir iespēja gūt jaunus iespaidus un ne tikai pieredzēt, bet arī piedalīties kultūras notikumu tapšanā. Kļūstot par "Homo Novus" komandas brīvprātīgo dalībnieku, var gūt vērtīgu pieredzi pasākumu organizēšanā un iedibināt attiecības ar vietējiem un ārzemju māksliniekiem, kā arī iepazīt festivāla tapšanas procesus un sekot tam, kā notiek darbs aizkulisēs, turklāt apmeklēt festivāla izrādes bez maksas.

No 2.septembra līdz 11.septembrim Rīgā un reģionos norisināsies Starptautiskais jaunā teātra festivāls "Homo Novus", kurš šogad būs veltīts tumsas tēmai un cilvēku spējai attīstīt iekšēju redzēšanu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu