Tēva diena un Raimonda Paula daiļrades lielkoncerts: pasākumu ceļvedis nedēļai

Tēva diena Foto: Publicitātes foto
Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp

Klāt septembris, taču pasākumi neapsīkst! Izvēlies sev tīkamāko laika pavadīšanas veidu ar ģimeni un draugiem vai atrodi kaut ko sev! Lūk, pasākumu ceļvedis šai nedēļai! 

5. septembris

Pirmdiena - kultūras diena! Plkst. 10:00 kinoteātrī "Splendid Palace" Nacionālais Kino centrs informēs par "Latvijas filmu rudens maratonu 2022". Piedalās NKC vadītāja Dita Rietuma un gaidāmo filmu režisori, aktieri, producenti. Savukārt plkst. 11:00 Dailes teātrī notiks preses konference, kurā informē par teātra jaunās, 103. sezonas jauniestudējumiem, nākotnes iecerēm un plānoto starptautisko sadarbību. Piedalās Dailes teātra direktors Juris Žagars, Dailes teātra mākslinieciskais direktors Viesturs Kairišs, Dailes teātra vadošais dramaturgs Matīss Gricmanis, režisors Mārtiņš Eihe, Londonas Vestendas teātra "Mischief" režisore Eimija Mārčanta.

Tāpat 5. septembrī mūzikas un drāmas telpā "OratoriO" gaidāms Rēzijas Kalniņas un Kaspara Zemīša koncerts "Brīdis pēc vakariņām"

“Katram, kurš lasa dzeju, ir bijuši brīži, kad šķiet – dzejnieks ir ielūkojies mūsu sirds stūrīšos un norakstījis tās slēptākās ilgas un jūtas.”

Rēzija un Kaspars šajā vakarā dalīsies ar tiem dzejoļiem un skaņdarbiem, kuri uzrunājuši viņu sirdis. Programmā tiks lasīta Rudītes Losānes, Daces Zālīte-Micānes un Māras Zālītes dzeja, skanēs Kaspara oriģinālskaņdarbi un dziesmas, kā arī latviešu un ārzemju komponistu aranžēti skaņdarbi ģitārai.

6. septembris

6. septembrī, plkst. 19:00 Jāņa Akuratera muzejā risināsies Dzejas dienu notikums "Abi labi". Piedalās Contra (Margus Konnula, Igaunija) un Guntars Godiņš (Latvija).

Savukārt "Homo Novus" ietvaros Hanzas personā plkst. 18:30 gaidāma izrāde "Zibdeja".

“Zibdeja” ir izrāde, kuras laikā tumsa iegūst materiālu apveidu – tā pārtop skulpturālās ainavās un cilvēka ķermenim nepieejamās formās. Aizklājot skatītāja redzeslauku, atklājas neierobežots personīgās iztēles lauks. Lūkojoties tumsā, mēs neatlaidīgi cenšamies saprast – kas ir tas, ko patiešām redzam, un ko domājam, ka esam ieraudzījuši. Fons un priekšplāns saplūst vienotā veselumā. Kad mūsu uztvere saskaras ar ierobežojumiem, prāts sāk brīvi klaiņot iztēles telpā, atstājot arvien lielāku vietu nezināmajam. Mūsdienu sabiedrībā it viss liekas izgaismots, tādējādi veicinot arvien lielāku paškontroli, – gaisma šķietami ielaužas katrā dzīves jomā. Tikmēr tumsa paver ceļu nezināšanas virzienā. Atrodoties ārpusē, mēs nevaram zināt, kas notiek iekšā. Tāpat kā, stāvot gaismā, mēs neredzam, kas notiek tumsas aizsegā.

Plkst. 20:00 - "Lallināt un trallināt" no Džaha Kū (Dienvidkoreja). Šajā izrādē mākslinieks Džaha Kū padziļināti aplūko mēles saišu operāciju fenomenu – Dienvidkorejā daudzi izvēlas šādu medicīnas pakalpojumu, kas dod iespēju pareizi ar mēles galu izrunāt angļu “r”. Šāda it kā absurda operācija uzskatāmi parāda lingvistiskā imperiālisma ietekmi mākslinieka dzimtajā zemē. 2015. gadā “Lallināt un trallināt” sākotnēji tika veidota kā dokumentāla filma, kuru 2021. gadā video mākslinieks un komponists Džaha Kū pārveidoja par dzīvo uzstāšanos, piedāvājot plašāku skatījumu uz šo tēmu. Izrāde ļoti tieši runā par angļu valodu kā politiskās varas valodu un to, ko nozīmē būt padotajam jeb “nedzirdamajai balsij”. Kū parāda praktiskos instrumentus, ar kādiem tiek apklusinātas minoritātes un kā tiek pārņemta viņu kultūras ietekme. To, kā līdz ar valodas noliegšanu vai devalvāciju tiek veicināta arī identitātes, minoritātes, iedzīvotāju un iedzīvotāju grupas izzušana, tādējādi kolonizējot ne tikai pakļautās valsts valodu, bet arī kultūru.

7. septembris

7. septembrī sarosās visi gardēži! "Business Garden Rīga" Mārupē risināsies "GardenFoodFEST" - festivāls, kura laikā varēs baudīt dažādu ēdienu un dzērienu garšas, iegādāties mājražotāju produkciju, klausīties DJ mūziku un vienkārši laiski pavadīt laiku.

Pasākums norisināsies no plkst. 12:00 līdz 21:00.

Bet vakarā mākslas centrā "Noass" plkst. 21:00 norisināsies repera indigo albuma "Maldīgs iespaids" atvēršana.

Reperis indigo, kuru plašākā sabiedrībā līdz šim pazinām kā filmu un teātra aktieri Igoru Šelegovski, tikko laidis klajā klajā savu debijas albumu hiphopā “Maldīgs iespaids”.

“Albums lielā mērā ir par līdzsvara meklējumiem, par cilvēka duālo dabu. Mūzikas radīšana man nav jauns hobijs, eksperiments vai sevis meklējumi jaunā mākslas formā, esmu audzis pie hiphop mūzikas, tā ir mana identitāte un veids, kurā spēju sevi izpaust vislabāk, tāpēc šis albums man ir jo īpaši personisks, jo tas esmu 100% es,” par albumu stāsta indigo.

Mākslinieks raksta dziesmas jau kopš pusaudžu gadiem, taču līdz šim ar tām dalījies vien ierobežotam klausītāju lokam. Vakara ievadā gaidāma jazz/hip-hop/funk grupas “Fivesome” uzstāšanās. Tā kā daļa no grupas dalībniekiem piedalījušies arī indigo debijas albuma muzikālās koncepcijas izstrādē un ierakstīšanā, vēlāk mūziķi pievienosies arī indigo albuma prezentācijai.

8. septembris

8. septembrī plkst. 19:00 kinoteātrī "Splendid Palace" pirmizrādi piedzīvos režisora Aika Karapetjana un filmu studijas Mistrus Media spēlfilma "Sema ceļojumi".

Filma "Sema ceļojumi", kas pērn novembrī piedzīvoja pasaules pirmizrādi lielākajā Ziemeļamerikas žanra filmu festivālā "FantasticFest" Ostinā, ASV, ir savdabīga pasaka pieaugušajiem – melnā komēdija, kurā acīgākie skatītāji spēs saskatīt stāsta līdzību ar kādu sengrieķu mītu. Filma stāsta par beļģi Semu, kurš dodas uz kādu nomaļu Eiropas vietu meklēt savu tēvu. Tēva meklējumi ieved viņu pasaulē, kādu Sems nav iepriekš pieredzējis. Negaidītu situācijas pavērsienu rezultātā beļģis nonāk kādas zemnieku ģimenes gūstā, no kurienes viņu, kā izrādās, var glābt tikai kāds mazs sivēns. Kā norāda filmas veidotāji, filmas tapšanā izmantoti dažādi oriģināli kinematogrāfijas paņēmieni, lai vienlaicīgi runātu par tādām klasiskām tēmām kā mīlestība, brīvība, naids, greizsirdība u.c..

9. septembris

9. un 10. septembrī Vērmanes dārzā norisināsies stila un modes tirdziņš. Stilīgi apģērbi, ekskluzīvas rotas, dizaineru somas, jotas un ādas maki! Eco luxury sveces, kokgriezumi, izstrādājumi sudrabā no dzintara un stikla! Plašā izvēlē dizaina priekšmeti mājai un svētkiem!

Bet vakarā uz Latvijas 1. Rokkafejnīcas skatuves kāps enerģiskie "Sub Scriptum", prezentējot jaunāko singlu ''Siltumnīcā". Pasākuma sākums plkst. 23:00, koncerts tiks veidots divās daļās. 

Foto: grupa "Sub Scriptum"

10. septembris

10. septembrī no plkst. 10:00 līdz 16:00 Kalnciema kvartālā norisināsies Nacionālā teātra diena! Tirgus laikā kopā ar Latvijas Nacionālo teātri tiks atklāta teātra sezona – aktieri priecēs ar muzikāliem priekšnesumiem, par īpašu cenu varēs iegādāties biļetes, kā arī piedalīties konkursos un laimēt balvas.

Vienlaikus tirgus zemnieki un mājražotāji būs sarūpējuši pirmās rudens veltes un dažādus labumus – Latvijas ābolus, cidonijas, medu, ogas un svaigi ceptu maizi, bet pie amatniekiem varēs iegādāties siltas jakas, šalles, keramiku un aksesuārus

Tāpat 10. septembrī, plkst. 21:00 ar pagan / folk metāla grupas "Skyforger" lielkoncertu Mežaparka lielajā estrādē tiks noslēgta "Ceļabiedru" 2022. gada sezona. 

Foto: grupa "Skyforger" festivālā "Laba daba"

Koncerts "Rudens ceļš" norisināsies atjaunotās Mežaparka Lielās estrādes pakājē un būs vēsturiski pirmais smagā metāla pasākums, kas dārdēs jaunajās tribīnēs. Galveno atbalstu šajos “Debesu kalēja” Pērkona svētkos sniegs folkloras un seno cīņu kopa "Vilkači", folkloras kopa "Delve" un citi "Skyforger" draugi, kam viņu ceļš ir tuvs.

Mūziķi šajā divu stundu lielkoncertā sola iepriecināt klausītājus ar negaidītiem muzikāliem pārsteigumiem un interesantiem sastāva papildinājumiem. Gaidāma arī vērienīga skaņas un gaismu saspēle, kas aizmirdzēs pāri Mežaparka robežām.

Kā arī, 10. septembrī Daugavas stadionu Rīgā pieskandinās nebijuša mēroga “Latvijas mūzikas LIELKONCERTS”. Mūzika uz lielās skatuves vienos teju 100 māksliniekus, kuri izpildīs īpaši šim koncertam radītas tautā mīlētu skaņdarbu aranžijas.

Sarūpējot saviem klausītājiem īstus Latvijas mūzikas svētkus, Raimonda Paula daiļrade lielkoncertā apvienos līdz šim nepieredzētu mākslinieku sastāvu. Uz vienas skatuves kāps aktuālākās pašmāju mūzikas zvaigznes, visos laikos mīlēti estrādes grandi, kā arī klasiskās mūzikas profesionāļi, kuru sniegumu papildinās mūsdienīgi, dīdžeju radīti ritmi. Līdztekus Maestro skaņdarbu svaigajām aranžijām mūziķi izpildīs arī šī brīža aktuālākos hitus, kas īpaši lielkoncertam tiks samiksēti "mashup" jeb popūrija formātā ar Raimonda Paula pārlaicīgās mūzikas motīviem.

Simfonisku vērienu koncertā nodrošinās Liepājas Simfoniskais orķestris, kam līdzās iemirdzēsies tādas skatuves dīvas kā

Aminata, Dināra Rudāne, Aija Andrejeva un Laima Vaikule, grupas "Tautumeitas", "Carnival Youth", "Da Gamba", "MUSIQQ" un "Mazais Princis", solisti — Intars Busulis, Žoržs Siksna, Jānis Aišpurs, Ralfs Eilands, Artūrs Skrastiņš un Andris Bērziņš, hip hop žanra pārstāvji Ozols, Arstarulsmirus, ansis, "Singapūras satīns", MESA kā arī virkne citu mūziķu kopā ar "Abonementa orķestri", "GG Choir" un DJ Monsta. Pie diriģenta pults Jānis Ivuškāns.

Plkst. 19.30 vakaru atklās pašmāju poproka grupa “Sudden Lights”.

Lielkoncerta mūzikas producents un radošais direktors ir Arstarulsmirus. Izmantojot mūsdienīgus aranžijas paņēmienus un negaidītas sadarbības ar izpildītājiem, tautā iemīļotie Raimonda Paula skaņdarbi skanēs ierasti, bet tajā pašā laikā svaigi. Skaņdarbu aranžijas veidojuši Romāns Faļkenšteins un Jānis Ivuškāns.

Simfoniskā orķestra vērienu Daugavas stadions piedzīvos pirmoreiz, tāpēc īpaši šim notikumam tiks radīta jauna, grandioza skatuve, kas apmeklētājiem ļaus baudīt koncertu vienlīdz labi no jebkuras izvēlētās vietas. Par lielkoncerta vizualizāciju režiju rūpēsies populārais pašmāju režisors Papa Chi.

11. septembris

11. septembrī tiek svinēta Tēva diena! Gājiens, kā ierasts, norisināsies pa Brīvības ielu (sākums pie Brīvības pieminekļa) un noslēgsies Vērmanes dārzā, kur kā ģimeniski svētki turpināsies dienas garumā.

Foto: Tēva diena 2021

Tēva dienas gājiens sāksies plkst. 12.00 Rīgā, pie Brīvības pieminekļa, pulcēšanās tam sāksies no plkst. 11.00. Šī gada Tēva dienas gājiens ir īpašs ar to, ka tas būs veltījums gan tētiem Latvijā, gan Ukrainā.

Vērmanes dārzā uz lielās skatuves gaidāms koncerts dienas garumā – viens no tā vadītājiem būs Māris Grigalis kopā ar saviem bērniem. Uzstāsies dažādi mūziķi, kā arī gaidāmas “Tutas lietas” – ciemos būs ukraiņu Tuta!

Parka teritorijā būs iespēja piedalīties visdažādākajās atrakcijās, rūpējoties par to, lai pasākumā būtu ērti kā pašiem mazākajiem (darbosies rotaļu zona mazuļiem un pārtīšanas istaba), kā arī aizraujoši pusaudžiem!

Tāpat visas dienas garumā norisināsies jau devītie Hospitāļu ielas kaimiņu svētki.

Raksts tapis sadarbībā ar "Bosch".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu