Elektrības un apkures cenas cērt pamatīgus robus kultūras iestāžu maciņos

CopyDraugiem X Whatsapp
Rundāles pils dārza ornamentālais parters, 2022
Rundāles pils dārza ornamentālais parters, 2022 Foto: Publicitātes foto

Elektroenerģijas un apkures rēķiniem valsts iestādēs saskaņā ar Kultūras ministrijas aprēķiniem līdz 2022. gada beigām nepieciešami 3 miljoni eiro, ziņo LTV raidījumā “Kultūršoks”. Vairākām iestādēm tas nozīmēs taupības pasākumus, tāpat nāksies atcelt dažādus kultūras projektus. Gētes institūta pārstāvji jau ziņoja, ka kultūras projekta budžets samazināts par 11 procentiem.

Nacionālā mākslas muzeja rēķins par elektroenerģiju ir audzis vairāk nekā divas reizes, vēta “Kultūršoks”.

Viens no būtiskākajiem iemesliem elektroenerģijas izmantošanai ir muzeja klimatu kontrolējošās ierīces, lai uzturētu labā kvalitātē muzejā esošos darbus.

Muzejam piešķirtās valsts dotācijas ir faktiski izsmeltas, pandēmijas ietekmē krītas arī biļešu ieņēmumi.

Kaut arī septembrī rēķinus muzejs vēl spēs apmaksāt, tomēr līdz gada beigām muzejam draud maksātnespēja.

Savukārt Rundāles pilī problēma ar apkuri ir vēl nopietnāka – aptuveni 40 704 kvadrātmetru lielo pils platību apsilda ar gāzes apkuri, un ir plānots šos sistēmu mainīt.

Rundāles pils direktore Laura Lūse raidījumam apliecināja, ka lētāks risinājums būtu granulu katls, taču šādu risinājumu iespējams ieviest, ātrākais, nākamgad.

Kultūras ministrijas plānos taupības režīma ietvaros ietilpst samazināt to darbinieku skaitu, kuri strādā uz vietas, birojos.

Iecerēts, ka 1248 darbinieki savus pienākumus pildīs attālināti, lai samazinātu to telpu platību, kuras jāapkurina un kurās jānodrošina atbilstoši klimatiskie apstākļi.

Kultūras nozares profesionāļi sacīja, ka kultūras darbiniekiem dažādās iestādēs nāksies pielāgoties, līdzīgi kā tas notika jau kovida apstākļos.

Piemēram, šogad nenotiks festivāls "Staro Rīga", taču projekta veidotāji sola, ka tiks domāts par alternatīviem projekta risinājumiem, piemēram, apgaismojamo objektu vietā izmantot dzīvo uguni un citus dizaina elementus.

Uzzini vairāk LTV raidījumā “Kultūršoks”!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu