"Šis sāpēs" - kam iet cauri jaunie ārsti, strādājot salauztas sistēmas ietvaros

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: ekrānuzņēmums.

Britu komiķa Adama Keja autobiogrāfija “Mazliet sāpēs: Jaunā mediķa slepenā dienasgrāmata” (This is Going to Hurt: Secret Diaries of a Junior Doctor) uzreiz pēc izdošanas kļuva par bestselleru. Piecus gadus vēlāk sadarbībā ar BBC tā kļuvusi par pamatu spožam seriālam “Šis sāpēs” (This Is Going To Hurt), kas uzreiz pēc iznākšanas jau nominēts labākā 2022. gada britu jaunā seriāla godam, savukārt žurnāls "The Time" vērtē tieši – ""Šis sāpēs" ir labākais mediķu seriāls pēdējo gadu laikā." Un piebilst – jo tas fokusējas nevis uz idealizētiem, pārcilvēciskiem ārstiem, bet gan rāda, kā parastiem ārstiem nākas veikt pārcilvēciskus varoņdarbus, strādājot salauztas sistēmas ietvaros. Latvijā seriālu “Šis sāpēs” no 15. septembra demonstrēs LMT Viedtelevīzija.

Adams Kejs, pirms pievērsās rakstnieka un komiķa karjerai, patiešām vairākus gadus nostrādājis ginekoloģijas un dzemdniecības nodaļā, kur arī norisinās visi seriāla notikumi – jestri, dramatiski, arī drūmi un ievainojoši.

Pats viņš ārsta karjeru pameta, nespējot tikt galā ar sāpēm par nedzīvi dzimušu bērniņu, taču šī pieredze deva neaizstājamu materiālu grāmatai un vēlāk – arī komiķa karjerai. Romāns tulkots 28 valodās, tostarp latviski, kā arī saņēmis vairākus apbalvojumus, tostarp Blackwell’s balvu par gada debiju rakstniecībā.

Galveno lomu seriālā atveido slavenais britu aktieris Bens Višovs (Ben Whishaw), kura saņemto balvu un nomināciju skaits ir tik iespaidīgs, ka tam pat izveidota atsevišķa "Wikipedia" lapa. Starp nozīmīgākajām var minēt divas Emmy balvas par aktierspēli britu seriālos Criminal Justice un A Very English Scandal – par otro viņš saņēma arī Golden Globe, kā arī nomināciju britu skatuves augstākajam apbalvojumam, Lorensa Olivjē balvai par titullomas atveidošanu izrādē Hamlets slavenajā Londonas teātrī Old Vic.

Popkultūras žurnāls "Rollling Stone" seriālu “Šis sāpēs” pielīdzina plaši pazīstamā ārstu seriāla E.R. versijai melnā humora stilā, savukārt "Empire" norāda, ka tas pavisam brutālā manierē parāda, kas notiek ar cilvēkiem, kuri ir tik spēcīgi, lai uzņemtos darbus, kas iedragās viņu psihisko veselību. Neskaitāmi kritiķi slavē Višova darbu, kurš pilnībā iejuties darbos nogrimušā jaunā ārsta lomā.

Noskaties seriāla kacekli!

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu