Kas patiesībā nogalēja Elvisu Presliju? (2)

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Viņa vārdu zina visi, taču traģisko likteni - vien retais. 

Elviss Ārons Preslijs piedzima 1935. gada 8. janvārī Misisipi, Vernona un Gledisas Presliju ģimenē. Viņš – vienīgais bērns ģimenē, viņa vecāki - vienkārši strādnieki, kas centās nodrošināt Elvisu ar visu nepieciešamo.

Kad Elvisam bija vien 13 gadi, ģimene pārcēlās uz Memfisu, kur kopā apmeklēja baznīcu, un vietējā mūzikas scēna, kurā dominēja tumšādainie, ietekmēja Elvisu un viņa nākotnes radošo karjeru.

Puisis ar ģitāru – tā viņu pazina vietējie. To viņš saņēma dāvanā no vecākiem, jo viņi gluži vienkārši nevarēja atļauties velosipēdu. Elviss iegādājās drēbes Bīla ielā, kas bija nozīmīga iela blūza mūzikas vēsturē, neatbilstoši tā laika tendencēm izaudzēja garus matus un pat ļāva ataugt bakenēm.

Pēc vidussskolas absolvēšanas Elviss sāka strādāt Pārkera autodaļu veikalā, taču krāja naudu, lai ierakstītu savu pirmo demo - ar dziesmām "My Happiness" un "That’s When Your Heartaches Begin” - kā dāvanu dzimšanas dienā savai mātei. Gadu vēlāk Elviss ierakstīja savu otru demo, taču viņa ierastā dzīve turpinājās - viņš strādāja par kravas mašīnas šoferi, veicot piegādes un vakaros mācoties par elektriķi.

Viņa pagrieziena punkts bija 1955. gads, kad, uzstājoties kopā ar vietējiem mūziķiem Skotiju Mūru un Bilu Bleku, Presliju pamanīja talantu menedžeris un šovbiznesa haizivs, pulkvedis Toms Pārkers, un drīz vien viņi iekaroja pasauli.

Tas bija mēnešu jautājums, kad Pārkers panāca Preslija vienošanos ar “RCA Victor” ierakstu kompāniju. 1956. gadā viņa pirmais singls “Heartbreak Hotel” atnesa viņam pasaules slavu un Elviss Preslijs kļuva par veiksmīgāko mūziķi pasaulē.

Viņa mūzika bija kaut kas līdz tam nedzirdēts, izskats - pārsteidzošs, bet kustības... Ak, tās lika meitenēm raudāt un ģībt!

Gadu pēc komerciālā izrāviena Preslijs sev un ģimenei iegādājās leģendāro Greislendas villu, kā arī mammu iepriecināja ar rozā "Cadillac", kas joprojām tiek glabāta Greislendas muzejā Memfisā, Tenesī štatā.

1958. gadā Preslijs devās obligātajā militārajā dienestā Savienoto Valstu armijā, taču divi prombūtnes gadi neizsvieda viņu no aprites, tieši otrādi, viņš atgriezās vēl iespaidīgāks.

Nākamie gadi bija pārpildīti ar koncertiem, taču tas pamatīgi iedragāja viņa veselību. Kā daudzas rokzvaigznes, viņš meklēja mierinājumu medikamentos, un joprojām oficiālā versija par viņa nāves cēloni 1977. gada 16. augustā ir sirds mazspēja, ko izraisījusi medikamentu pārdozēšana.

Presliju mīlēja visi, un viņš izjuta mīlestību arī no iepriekš minētā menedžera Pārkera.

Diemžēl Pārkera nodomi nebūt nebija Preslija interesēs.

Būdams izcils vārdu meistars un spiežot uz pareizajām vietām, kā arī panākot ne tikai Preslija, bet arī viņa ģimenes uzticību, menedžeris nodrošināja sev vairāk nekā pusi no Preslija ienākumiem, kas ir bezprecedenta gadījums šajā industrijā.

Pārkera pārziņā bija viss – nodrošināt Preslijam uzstāšanos televīzijā, viņa aktiera karjeru, pat suvenīrus ar Preslija ģīmetni uz visa, ko vien var iedomāties. Viņš ietekmēja arī Preslija personīgo dzīvi, tostarp Preslija lēmumu stāties militārajā dienestā 1958. gadā un precēties ar Priscillu 1967. gadā. Preslijs turpināja uzstāties pat tad, kad bija izdedzis, bet Pārkers - pelnīja naudu. 

Vai tiešām medikamenti bija tie, kas nonāvēja Presliju? Vai arī mīlestība pret klausītājiem? Vai arī nelaužamās saistības ar Pārkeru?

Preslija un Pārkera attiecības bija sarežģītas un tiek šķetinātas arī Baza Lurmena jaunākajā kinolentē “Elviss”. Filma vēsta par Elvisa Preslija dzīvi un mūziku caur attiecību prizmu ar viņa mīklaino menedžeri pulkvedi Tomu Pārkeru. Starp Presliju un Pārkeru valdīja sarežģīta dinamika 20 gadu garumā, kopš brīža, kad Preslijs vēl bija uzlecoša zvaigzne, līdz viņa neticamās slavas virsotnei, kas ir arī lielu pārmaiņu laiks Amerikas kultūrā un sabiedrībā. Svarīgu lomu šajā ceļojumā ieņem arī viens no nozīmīgākajiem cilvēkiem Elvisa dzīvē – Priscilla Preslija. Filmā galveno – Elvisa – lomu atveido Ostins Batlers, bet Pārkera lomā iejūtas Toms Henkss.

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu