48 stundu vietā 444 dienas: vēl neredzēti arhīva materiāli par ķīlnieku krīzi Irānā

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: publicitātes.

Laikā, kad Irānā noris kārtējā sacelšanās pret pastāvošo iekārtu, HBO laiž klajā dokumentālo miniseriālu “Ķīlnieki” (Hostages), kas vēsta par Irānas revolūciju 20. gadsimta 70. gados, kad vēsturiskā islāma valsts Irāna arvien vairāk attālinājās no garīdzniecības diktāta un gan sabiedrībā, gan ekonomikā tika piedzīvota nosacīta tuvošanās kapitālismam. Dokumentālo seriālu “Ķīlnieki” no septembra nogales demonstrē LMT Viedtelevīzija.

Dokumentālais HBO miniseriāls “Ķīlnieki” vēsta par Irānas revolūciju no ASV starptautisko attiecību skatupunkta, kas pārtrauca valsts iekārtas tuvošanos nosacītām demokrātiskām vērtībām un iegrūda Irānu atpakaļ reliģiskā diktāta skavās, aktuālās vēl šobaltdien.

Tā bija gluži neticama epizode Irānas vēsturē, kad ielās skanēja skaļa populārā mūzika un brīvi pārvietojās sievietes minisvārkos.

Taču konservatīvo garīdzniecību tracināja šaha plāni eiropeizēt Irānu, samazinot islāma lomu valstī, kā arī arvien lielākā satuvināšanās ar ASV prezidentu Džimiju Kārteru.

1979. gada 4. novembrī ASV vēstniecībā Teherānā iebruka reliģiski noskaņotu, militāri bruņotu studentu organizācija, par ķīlniekiem sagrābjot 60 amerikāņus. Tas, kas sākotnēji bija plānots kā 48 stundu ilgs sēdošais protests pret amerikāņu imperiālismu, izvērtās 444 dienas ilgā ķīlnieku krīzē, kam 24/7 sekoja mediji visā pasaulē.

Četrās sērijās tiek demonstrēti vēl neredzēti arhīva materiāli un intervijas gan ar bijušajiem ķīlniekiem, gan irāņu iebrucējiem, pilnībā demonstrējot vienu no dramatiskākajiem strupceļiem Amerikas ārpolitikas vēsturē, kas atbalsojas vēl mūsdienās.

Video: Dokumentālā seriāla “Ķīlnieki” treileris

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu