Kairišs: Mana mīļā tauta ir absolūti stulba un vienlaikus absolūti gudra

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Režisors Viesturs Kairišs
Režisors Viesturs Kairišs Foto: Evija Trifanova/LETA

Režisors, Dailes teātra mākslinieciskais vadītājs Viesturs Kairišs intervijā žurnālam "Ieva" izteicās par vēlēšanu rezultātiem un sabiedrības izglītotību. 

Pirms gada Kairišs visai skarbi izteicās, ka sabiedrība ir neizglītoto cilvēku gūstā. Arī šodien viņš uzskata tāpat. "Jā, mēs esam neizglītoto cilvēku gūstā. Izglītības sistēmas reformu neļauj realizēt paši skolotāji," tā Kairišs.

Viņš turpina: "Mana pieredze liecina, ka skolā jāapgūst ļoti daudz mācību vielas, kas dzīvē nekad nenoderēs. Skolai būtu jāiemāca saskatīt jēgu tajā, ar ko nodarbojies, ko mācies, kas tevi attīsta. Kā režisors šai vēlmē varbūt esmu egoists, jo gribu veidot sarežģītas, nopietnas režijas, man vajag inteliģentu skatītāju. Lai viņam vajag tādu režisoru kā mani, nevis to, kurš piedāvā viegli sagremojamu estrādes šovu.

Kāpēc man liekas, ka mums ir slikta izglītība? Redzu vēlēšanu rezultātus.

Būtu priecājies, ja tajos redzētu lielāku spriestspēju. Skatoties uz rezultātiem, redzu divas galējības un no sirds varu teikt:

mana mīļā tauta, pie kuras arī es esmu piederīgs, ir absolūti stulba un vienlaikus absolūti gudra."

"Un starp šīm divām pozīcijām ir rezultāti – vienmēr esam pieļāvuši kādas stulbības, bet nekad tādas, kas kaut kādā veidā apdraudētu mūsu nāciju.

Nu kā var izskaidrot to, ka pēc tam, kad publicētas oligarhu sarunas, stāsts it kā beidzies jau pirms desmit gadiem, pēkšņi var kas tāds atnākt atpakaļ? Nu tad kur ir izglītība?

Redzu tos nenormāli garlaicīgos premjera amata kandidātus diskusijās, un tur ir viens funny džeks kā Lembergs, kurš ir visinteresantākais. Šova līmenī es viņam iedotu lielāko punktu skaitu, bet kāpēc par viņu jābalso? Jaunās Vienotības uzvara vēlēšanās nenozīmē, ka viņi izlikuši labāko piedāvājumu ilgtermiņā, bet to, ka viņi izrādījušies kaut kādā ziņā vislielāko drošību projicējušie," pauž Kairišs.

Pilnu interviju ar Viesturu Kairišu lasi žurnāla "Ieva" 9. novembra numurā!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu