Foto ⟩ Viestura Kairiša filmas “Janvāris” Latvijas pirmizrāde

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Viestura Kairiša filmas “Janvāris” Latvijas pirmizrāde
Viestura Kairiša filmas “Janvāris” Latvijas pirmizrāde Foto: Jānis Škapars/TVNET

Kinoteātrī "Splendid Palace" šovakar plkst.19 pirmizrādi piedzīvoja režisora Viestura Kairiša jaunā filma "Janvāris".

Filma vēsta par jauniem kinematogrāfistiem Rīgā 1991.gada barikāžu laikā, kad viņi, būdami bezgala tālu no jebkādas politiskās dzīves, tiek ierauti politikas un vēstures krustpunktā.

Filma jau izraisījusi starptautisku interesi - pasaules pirmizrāde notika Tribekas filmu festivālā ASV, kur filma ieguva balvu kā labākā ārzemju filma, vairākas balvas iegūtas arī Varšavas filmu festivālā un Romas starptautiskajā kinofestivālā. Šoruden turpināsies filmas ceļš daudzos Eiropas un Āzijas festivālos.

Lomas filmā atveido Kārlis Arnolds Avots, Alise Dzene, Sandis Runge, Baiba Broka, Artūrs Skrastiņš, Lauris Dzelzītis, Imants Strads, Kaspars Dumburs, igauņu aktieris Juhans Ulfsaks un lietuviešu aktieris Alekss Kazanavičs.

Filma veidota filmu studijā "Mistrus Media", tās režisors ir Kairišs, operators - Voiteks Starons, māksliniece - Ieva Jurjāne, kostīmu māksliniece - Rūta Lečaite, grima māksliniece - Ilze Trumpe, komponiste - Juste Janulīte, producenti - Inese Boka-Grūbe un Gints Grūbe.

"Janvāris" ir Latvijas, Lietuvas un Polijas kopprodukcija. Filmas uzņemšanu Latvijā un Lietuvā atbalstīja Nacionālais kino centrs, Valsts kultūrkapitāla fonds, Lietuvas Kino centrs, Polijas Filmu institūts, Latvijas Televīzija, SIA "Latvijas Mobilais telefons", Latviešu fonds, kā arī Eiropas Padomes filmu fonds "Eurimages".

Nacionālais kino centrs filmu izvirzījis kā Latvijas pieteikumu ASV Kinoakadēmijas balvai "Oskars" labākās ārvalstu filmas kategorijā.

Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma atzinusi, ka filma "Janvāris" spējusi uzrunāt starptautisko auditoriju, jo ir ne tikai par Latvijas vēsturi, bet arī par cilvēku personīgo pieredzi un ar atsaucēm uz starptautisko kino kultūru barikāžu laikā.

Kairišs norādīja, ka filma parāda barikāžu laika periodu tā, kā to piedzīvoja viņš pats. Filma parāda, kā padomju varas brukšana viņam atvēra pasauli un kā tajā laikā Latvijā pavērās logs uz starptautisko kino pasauli.

Kairišs gan atzina, ka nespēj precīzi atbildēt, cik filma ir autobiogrāfiska. Filma nav par viņu, bet vienlaicīgi tajā ir pazīstami cilvēki un notikumi.

"Filma "Janvāris" pierāda, ka par vēsturi var stāstīt uzrunājoši, emocionāli, gudri un lietojot tādus kultūras kodus, kas saviļņo starptautisko auditoriju," uzsvēra Rietuma.

Arī pēc filmas producentes Bokas-Grūbes domām, tieši filmas personiskais stāsts par tā laika notikumiem uzrunājis starptautiskos partnerus.

Filmas māksliniece Jurjāne atzina, ka tā laika sajūtu bija viegli restaurēt, jo filmas veidotāji paši ir dzīvojuši šajā laikā. Viņa gan norādīja, ka 1991.gada atmosfēru nebūtu bijis iespējams atveidot bez nopietnām liecībām, piemēram, fotodokumentiem, kā arī cilvēkiem, kuriem joprojām pagalmā ir vecās padomju laiku automašīnas.

Broka-Grūbe arī piebilda, ka bija nepieciešams meklēt radošus risinājumus, lai savienotu orģināli, barikāžu laikā filmētus video ar filmas materiāliem.

Runājot par režisora, operatora un kinoprodecenta Jura Podnieka lomas atveidotāja meklēšanu, Kairišs norādīja, ka lomas atveidotāju atrast nebija sarežģīti. Galvenais mērķis bija atrast aktieri, kas nav Latvijā viegli atpazīstams un vienlaicīgi, kas ar savu harizmu spētu reprezentēt Podnieku. Šo lomu filmā atveido Ulfsaks.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu