"Dvēseļu puteņa" galvenās lomas atveidotājs: No filmas aizgūtās lietas Zemessardzē man pat traucēja (2)

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Artūrs Vanags (aktieris Oto Brantevics)
Artūrs Vanags (aktieris Oto Brantevics) Foto: Ivars Trautmanis

Filmas "Dvēseļu putenis" galvenās lomas atveidotājs Oto Brantevics šovasar iestājās Zemessardzē un intervijā žurnālam "Ieva" atklāj, ka no filmas aizgūtās lietas patiesībā traucējušas. 

Brantevics, kurš zvērestu nodeva 10. jūlijā, bet iesniegumu uzrakstīja pērn uzreiz pēc Lāčplēša dienas, intervijā atklāj: "Redzēju karavīrus, kuri arī lika svecītes, un pie sevis nodomāju – nav pareizi, ka es, jauns vīrietis, neesmu iestājies Zemessardzē. Skatoties uz Brāļu kapiem un Māti Latviju, nolēmu – tas ir mans pienākums. Jau sen biju plānojis, bet, būdams aizņemts ar daudz ko citu, par to biju aizmirsis. Nākamajā dienā aizbraucu un uzrakstīju iesniegumu. Uzreiz sākt apmācības neizdevās, bet... pienāca 24. februāris, kad Krievija iebruka Ukrainā."

Vaicāts, vai Zemessardzē viņu atpazina no filmas, kur viņš iejutās karavīra lomā, Brantevics atbild apstiprinoši, taču norāda, ka filmas kaujas lauka pieredze nesakrīt ar to, kas bija jāmācās tagad.

"No filmas aizgūtās lietas Zemessardzē man pat traucēja – likās, ka zinu, kā kaut kas jādara, bet saņēmu aizrādījumu tā nedarīt," saka Brantevics, atklājot, ka rīkojies kā simtgadīgs karavīrs.

"Līdzība bija tikai dažās niansēs, jo armija šajos simt gados ir pilnībā mainījusies gan stratēģiski, gan ekipējuma ziņā," tā Brantevics.

"Zemessardze ir katra latvieša pienākums, un tam nav jāpārvēršas par lielīšanos. Ar pienākumu un atbildību nav jālielās, bet jādara. (..) Tagad, pēc pieredzētā zemessardzē, visas civilās dzīves grūtības šķiet nieks. Slinkums mazgāt traukus, jo dienā esi piekusis? Sāp galva, tāpēc nevari pastrādāt? Smieklīgi!" saka Brantevics. 

Kā zināms, 2019. gadā tapusī režisora Dzintara Dreiberga filma ar Oto Brantevicu galvenajā lomā ir vēsturiska kara drāma pēc strēlnieka Aleksandra Grīna romāna motīviem, kas aizved simt gadu senā pagātnē - 20. gadsimta sākuma Latvijā, kas ierauta Pirmajā pasaules karā. Brantevics atveido 16 gadus veco Artūru, kurš, zaudējis māti, dodas strēlniekos un kopā ar draugiem cīnās par brīvību - pat tad, kad neviens nezina, kurā pusē tā meklējama. Saviļņojošais stāsts ļauj skatītājam pieaugt kopā ar Artūru un jaundibināto Latvijas valsti, vērojot dzīvi ierakumos zēna acīm, pašaizliedzīgi stājoties pretī ienaidniekam, meklējot īstu mīlestību un mācoties novērtēt brīvības cenu.

Pēc pirmizrādes 2019. gada novembrī "Dvēseļu putenis" strauji ieguva Latvijas kinoskatītāju mīlestību, vairojot sabiedrības interesi un zināšanas par Latvijas vēsturē nozīmīgu laikmetu un īsā laikā kļūstot par skatītāko filmu atjaunotās Latvijas kino vēsturē.

Foto: 20 grādu salā noslēdz "Dvēseļu puteņa" sarežģītāko filmēšanas posmu

Pilnu interviju ar Oto Brantevicu lasi žurnāla "Ieva" 16. novembra numurā!

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu