Kopā dziesmā un dzīvē: Selīnas Dionas neparastais mīlasstāsts

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Vienreizējs talants ar vēl neparastāku dzīvesstāstu - Selīna Diona nav tikai viena hita brīnums. 

Selīna Diona dzimusi 1968. gada 30. martā mazā pilsētiņā 50 kilometru attālumā no Monreālas. Viņa bija Terēzas Tangujas un Ademāra Diona 14. bērns. Dionu ģimene dzīvoja pieticīgi, taču tai nekad netrūka mīlestības. Māja bija pārpildīta ar bērniem, un Selīnas mammai savu mazāko nācies guldīt atvilktnē.

Visai ģimenei bija viena aizraušanās: mūzika. Vecāki un bērni pat izveidoja grupu, kas sniedza koncertus viņu dzīvojamajā rajonā. Selīnas māte ātri vien pamanīja sava mazuļa izcilo talantu - visi viņas bērni bija apdāvināti, bet Selīna jo īpaši.

12 gadu vecumā Diona ar savas mammas un brāļa Žaka palīdzību sarakstīja pirmo dziesmu. Viņas māte šo ierakstu nosūtīja talantu menedžerim Renē Anželilam. Tā nebija nejaušība – Anželils pārstāvēja arī ģimenes elku, Kvebekas dziedātāju Žinetu Reno. Patiesībā Reno tikko bija pārtraukusi sadarbību ar Anželilu, un viņš bija gatavs mainīt savu karjeru, līdz brīdim, kad izdzirdēja Selīnas Dionas atsūtīto kaseti.

1981. gada jūnijā Diona pirmo reizi dziedāja televīzijā un apbūra visus. Visvairāk viņai ticēja Anželils – viņš ieķīlāja savu māju, lai finansētu Dionas pirmo albumu. Tekstu autors Edijs Mārnē, kurš iepriekš bija strādājis ar Edīti Piafu, Īvu Montānu, Bārbru Streisandi,  piekrita jaunajai dziedātajai sarakstīt pāris dziesmu. Pirmo reizi izdzirdot Dionu, viņš esot iesaucies:

“Tā ir Dieva balss!”

14 gadu vecumā Diona izcīnīja zelta medaļu konkursā Tokijā, uzstājoties TV tiešraidē 115 miljonu skatītāju priekšā.

Tālāk viņas ceļi veda uz Franciju, kur televīzijā izskanēja slavenā frāze, ko zinām vēl šodien: “Atcerieties viņas vārdu – Selīna Diona!”

Uzstāšanās Monreālas olimpiskajā stadionā, Parīzes olimpiādē un došanās koncerttūrē – jaunā dziedātāja izveidojās par īstu mākslinieci.

Pēc kāda laika Diona paņēma pusotru gada pauzi un izturēja to, kas daudziem jaunajiem talantiem nav pa spēkam, – viņu neaizmirsa. Kad Diona atgriezās uz skatuves, viņa bija perfekti apguvusi angļu valodu un laida klajā jaunu albumu, pārdodot vairāk nekā pusmiljonu albuma kopiju.

Starptautisku slavu Diona ieguva 1988. gadā, uzvarot Eirovīzijas dziesmu konkursā Dublinā, Īrijā, pulcējot nu jau 600 miljonus pie TV ekrāniem.

ASV tirgu viņa iekaroja divus gadus vēlāk, 1990. gadā laižot klajā albumu angļu valodā.

Pie šiem sasniegumiem Diona neapstājās un katrs nākamais albums viņai nesa arvien lielāku atpazīstamību un augļu. Viņas 24. dzimšanas dienā Diona uzstājās Oskaru ceremonijā un dienu pēc tās izdeva albumu. “The Wall Street Journal” nodēvēja jauno sievieti par “balsi, kas iemirdzas vienreiz paaudzē”.

1994. gadā Diona apprecējās ar savu mūža mīlestību – cilvēku, kurš pamanīja viņas talantu, Renē Anželilu, taču viņas panākumi neapstājās – jau 1996. gadā viņa tika atzīta par slavenāko dziedātāju pasaulē.

Pēc 18 izdotiem albumiem Dionas "My Heart Will Go On", kļuva par kulta filmas “Titāniks” tituldziesmu, kuru, šķiet, zina visa pasaule.

Pēc tāda kāpuma sekoja kritiens, un deviņdesmito gadu beigas Dionas privātajā dzīvē bija izaicinošas – viņas vīrs cīnījās ar vēzi, taču ģimenei nevienas grūtības nav nepārvaramas. Anželils slimību uzveica un 1999. gada 31. decembrī pat pievienojās Dionai uz skatuves, noskūpstot mīļoto un kopā sagaidot milleniumu.

Mīlas stāsts mūža garumā - pāra laulībā pasaulē nākuši trīs dēli. Diemžēl 2016. gadā, slimībai atgriežoties un strauji progresējot, Anželils zaudēja cīņā ar vēzi. Viņš tika apglabāts vietā, kur pirms 22 gadiem solīja Dionai būt kopā mūžīgi - laimē un nelaimē, bagātībā un nabadzībā, slimībā un veselībā, līdz nāve viņus šķirs. 

Diona kādā intervijā atzina, ka vīrs vēlējies mirt viņas rokās, taču liktenīgajā vakarā notika viens no dziedātājas koncertiem. Atgriežoties mājās, viņa negribēja vīru modināt, un nākamajā dienā viņu mirušu uz grīdas atradusi medmāsa.

"Renē gribēja mirt manās rokās, bet tajā vakarā es dziedāju. Viņš noteikti gribēja piecelties kājās, taču nokrita," sacīja Diona.

Dziedātāja paskaidroja, ka, atgriežoties mājās pēc koncertiem, viņa mēdza noskūpstīt savu vīru un iekārtot gulēšanai: "Tovakar es negribēju viņu pamodināt. Nākamajā dienā viņu atrada medmāsa."

Diona ilgu laiku bija uztraukusies, ka vīrs savainojies krītot, taču vēlāk ārsti apstiprināja, ka viņam nebija nekādu lūzumu vai iekšējas asiņošanas.

Nu, pēc vairāk nekā 35 darbības gadiem kā solomāksliniece, 27 izdotiem albumiem, Selīna Diona ir kļuvusi par populārās mūzikas leģendu, vienu no spēcīgākajām un aizkustinošākajām balsīm, kas jebkad dzirdētas. Godīga sieviete, kas dzied no sirds. Tas ir tik vienkārši un patiesi.

Dionas dzīvesstāsts HBO filmā "Aline" pie skatītājiem nonāca 2020. gadā. Kvebeka, 1960. gadu beigas. Silveta un Anglomards sagaida pasaulē savu 14. bērnu - Alīnu. Djū ģimenē valda mūzika, un, Alīnai augot, vecāki atklāj viņā talantu - zelta balsi. Dzirdot šo balsi, mūzikas producentam Gajam Klodam ir prātā tikai viena lieta – padarīt Alīnu par izcilāko dziedātāju pasaulē. Viņas ģimenes atbalstīti un Gaja Kloda pieredzes un pēc tam topošās mīlestības vadīti, viņi kopā raksta neparastā likteņa lappuses.

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu