Lai empātija ir svētība visiem

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Grāmatas 1. vāks.

Bieži dzirdams, ka cilvēki kļūstot arvien neiejūtīgāki, egocentriskāki. Daudzkārt skan apgalvojums, ka jūtīgajiem mūsdienu pasaulē nav vietas. Vai tas tiešām nozīmē, ka mēs paši un mums apkārtējie domā tikai par sevi, nejūt otra cilvēka sāpi, nealkst palīdzēt?

Visticamāk, gandrīz katram uz šo jautājumu būs noraidoša atbilde. Taču daudzi arī ir saskārušies ar to, ka empātiem nav viegla dzīve.

Kas tad ir empāti? Kas ir empātija? Vai esmu empāts? Vai tas ir labi vai slikti? Varbūt labi citiem, bet slikti man?

Uz šiem un līdzīgiem jautājumiem skaidru atbildi sniedz apgāda “Lietusdārzs” jaunā grāmata: Anita Mordžani. “Empātijas spēks.”

Tā veltīta īpaši jūtīgiem cilvēkiem, kuri uzņem sevī apkārtējo domas, emocijas, enerģijas. Empāti visu tver dziļi, ir apveltīti ar izcilu intuīciju, tiecas palīdzēt ikvienam, taču paši nereti jūtas izstumti un nesaprasti, tālab cenšas slēpt savu patieso būtību. Tā rezultāts var būt ne vien neapmierinātība ar dzīvi, bet pat nopietna slimība.

Balstoties pati savā pieredzē un daudzos dzīves stāstos, kurus atklājuši sarunu vai sarakstes biedri, grāmatas autore iepazīstina ar jūtīga un līdzjūtīga cilvēka vājumu un spēku. To paveikusi, viņa dodas tālāk – māca, kā dzīvot pilnvērtīgāk, ja esi empāts, lai tās īpašības, kas nes daudz laba apkārtējiem, nenodara pāri pašam. Lai empātija ir svētība visiem!

Anita Mordžani (Anita Moorjani) dzīvoja visai ikdienišķu dzīvi, līdz saslima ar vēzi, cīnījās ar slimību, nonāca komā, tuvu nāvei, taču atgriezās šajā saulē. Slimība strauji atkāpās. Tuvās nāves pieredze mainīja visu – viņas uzskatus, dzīvesveidu, attieksmi pret sevi un citiem. Pēc piedzīvotā Anita Mordžani sāka dziļāk ielūkoties cilvēkos un pasaulē, interesēties par to, ko ikdienas norises parasti aizsedz. Viņas pirmā grāmata Dying to Be Me (“Nomirt, lai kļūtu par sevi”) apmēram desmit gadu laikā tika izdota vairāk nekā miljons eksemplāros, iztulkota vairāk nekā četrdesmit piecās valodās. Viņa ir vēl četru grāmatu autore.

Apziņa, ka viņa var palīdzēt daudziem, Anitu Mordžani iedvesmoja dalīties ar savām pārdomām publisku un tiešsaistes lekciju formā, kā arī visdažādākajās televīzijas pārraidēs ASV, Honkongā, Filipīnās un citur. Apvienotās Karalistes izdevums Watkins MIND BODY SPIRIT Magazine viņu vairākus gadus ierindojis to simt cilvēku pulkā, kuriem ir pasaulē lielākā garīgā ietekme.

Grāmatas ievadu autore noslēdz ar vārdiem: “Ja esat empāts, kurš īsti nezina, kā likt lietā savas dotības un atklāt to spēku, vai cilvēks, kurš vēl šaubās par savu jūtīgumu, tomēr alkst uzzināt ko vairāk, vai arī kāds, kuru vienkārši interesē šī tēma, – tad grāmata domāta tieši jums.”

Grāmatu no angļu valodas tulkojusi Ilona Liedeskalniņa.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu