Greisa Kellija - princese, kuras priekšā ceļos krita Monako karaliste, Holivuda un pat Hičkoks

Foto: AFP/AP/Scanpix
Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp

Tas bija saulains 1982. gada 13. septembris, kad tieši pirms 37 gadiem Monako hercogienes Greisas Kellijas vadītais auto, kurā brauca arī viņas meita, princese Stefānija, traucās pa līkumotu ceļu, tuvojoties Monako. Savu idilli un miera ostu - Monako - Greisa Kellija vairs nekad neieraudzīja, jo insulta dēļ nenovaldīja auto stūri un tas no 40 metru augstuma pāri koku galotnēm pazuda aizā. Kad šie jaunumi tapa zināmi, pasaule sastinga, Monako karalistē un Holivudā uz brīdi apstājās sirdspuksti, jo visi saprata, ka 14. septembri zaudēta ir īsta princese un Holivudas ikona - Greisa Kellija.

Stāsts par skaisto aktrisi Greisu Kelliju, kura kļuva par zvaigzni un piecdesmito gadu modes ikonu, ir plaši zināms. Viņa šokēja pasauli, kad pameta Holivudu, lai salaulātos ar Monako princi, taču mazāk zināms ir stāsts par viņas pazudušajiem miljoniem.

Kad Greisa traģiski nomira, viņai šķietami bija aktīvi tikai 10 000 dolāru apmērā un pussabrukusi kotedža Īrijā. Dokumentālajā filmā "Greisas Kellijas pazudušie miljoni", kas skatāma "LMT Viedtelevīzijā", finanšu izmeklētāja Džemma Godfrija cenšas atrast pazudušos miljonus. Cik daudz Greisa nopelnīja savas karjeras laikā, cik bija jāmaksā par dzimuma dubultajiem standartiem Holivudā un kādas slēptas bagātības viņai piederēja, ko mantoja un kas tika atsavināts?

Bet par Greisas Kellijas dzīves gājumu un ceļu uz pasaules slavu lasi tālāk.

Pēc baušļiem audzināta sapņotāja

Greisa Kellija, kuras pilnais vārds ir Greisa Patrīcija Kellija, piedzima 1929. gada 12. novembrī četru bērnu ģimenē, laikā, kad Amerikā valdīja Lielā depresija. Viņas tēvs Džeks Brendans Kellijs bija turīgs vīrs ar labu reputāciju Filadelfijas "augstajos plauktos", tāpēc daudzbērnu ģimene viņam nesagādāja rūpes. Greisas māte Margareta bija vācu izcelsmes skaistule, kura, būdama pārliecināta katole, savus bērnus audzināja stingri un pēc visiem Dieva baušļiem.

Greisa mazotnē bija paklausīgs bērns, kura skatienā vienmēr atspoguļojās sapņi un fantāzijas par princeses cienīgu nākotni.

Jau pusaudzes gados Greisa bija izaugusi par īstu daiļavu, kuru noskatīja ne viens vien jauneklis. Tomēr ģimene nepieļāva nekādas vaļības un Greisa turpināja augt tikumīgā garā. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by دُرّیاب (@dorryaab_pearl_diver) on

Salauzta sirds un slava 21 gadu vecumā

Greisa nekad nebija plānojusi, ka taps par aktrisi, bet viņas talants un aktiermākslas dotības vedināja tieši uz to. Jau 12 gadu vecumā viņa spēlēja amatieru trupā, kur kļuva par vadošo aktrisi. Studijas meitenei pagāja Ņujorkas Dramatiskās mākslas akadēmijā, kur, studējot otrajā kursā, gaišmatainā skaistule iemīlējās. Protams, nabadzīgajam ebreju izcelsmes režisoram nebija izredžu, jo iejaucās Greisas tēvs. Greisas sirds tika salauzta. 

Tomēr lomu piedāvājumi sekoja jau no Ņujorkas, un drīz jau Greisas Kellijas seja tapa pazīstama visiem no plakātiem un glancētu žurnālu vākiem. Vēl vairāk - Greisa darbojās ne tikai kā aktrise Brodvejā, bet arī kā fotomodele un aktrise televīzijā.

Viņa jau mirdzēja kā spoža zvaigzne, bet viņai bija tikai 21 gads. Kā viņa tērēja naudu? Protams, neko sev neliedzot.

Foto: AFP/SCANPIX

Patiesā Greisa, Holivudas mīla un Alfrēda Hičkoka apsēstība 

Nauda un slava nespēja Greisu padarīt par vieglprātīgu avantūristi, viņa saglabāja princeses lepnumu un nepieejamību visu savu dzīvi.

Un, kā raksta kino kritiķi, tas bija tas princeses cēlums, kurā iemīlējās visa Holivuda. Greisa Kellija to zināja. Jau 25 gados (1954. gads) viņas rokās mirdzēja augstākā kino balva "Oskars" par lomu filmā "Meitene no laukiem" (The Country Girl).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @circagoldenage on

Pēc tam kā nākamais vilnis nāca sadarbība ar slaveno trilleru mākslinieku Alfredu Hičkoku, kurš palika teju apmāts ar blondās aktrises tēlojumu un izskatu. Viņa atveidojusi lomas trīs Alfreda Hičkoka filmās: "Dial M for Murder" (1954), "Rear Window" (1954), "To Catch a Thief " (1955).

Savu pēdējo lomu Kellija attēloja filmā "High Society", filmējoties kopā ar Frenku Sinatru un Bingu Krosbiju.

1960. gadā Kellijai tika piešķirta zvaigzne Holivudas Slavas alejā.

Foto: AFP/SCANPIX

Greisa savā karjerā spēlēja kopā ar tādām zvaigznēm kā Klārku Geiblu, Evu Gārdneri, Franku Sinatru.

Viss šķita teicami, un Holivuda bija aktrises priekšā uz ceļiem, tomēr liktenis bija lēmis citādi un Holivudu izkonkurēja īsts princis... 

Sastaptais liktenis Monako un atā Holivuda!

Esot Kannās, gadu pēc slavas zenīta Holivudā, Greisa satikās ar Monako karaļnama pārstāvi, princi Renē. Abu romāns sākās pavisam nevainīgi un maigi, ar maziem uzmanības apliecinājumiem un patīkamām tikšanās reizēm. 

Foto: AFP/SCANPIX

Pagāja vien nepilns gads, kad visa pasaule, aizturot elpu, televīzijas ekrānos sekoja līdzi abu kāzu dienai.

Apprecot Monako firstu Renē III, Greisa kļuva par Monako princesi Greisu. 

Pēc pasakainajām kāzām sekoja pasakas cienīgs medusmēnesis uz jahtas, apceļojot Vidusjūru, bet pēc deviņiem mēnešiem pasaulē nāca abu atvase, princese Stefānija. Pēc tam ģimenei pievienojās arī Karolīna un Alberts. 

Pildot Monako princeses pienākumus, nodarbojās ar labdarību, izveidoja Princeses Greisas fondu, kas sniedza atbalstu Monako māksliniekiem.

Tomēr ģimenē viss nebija kā īsta medusmaize - te valdīja strīdi un emocionālā vardarbība. Runā, ka princis nemitīgi bija greizsirdīgs uz Greisu, kas pasaulei kā karaļnama seja patika vairāk un viņš palika ēnā.

Foto: AP/Scanpix

Vīra slimīgā greizsirdība un kompleksi padarīja abu attiecības aizvien vēsākas un neizturamas.  Ar laiku Greisa pārcēlās uz dzīvi Parīzē, un tad nāca liktenīgais, asiņainais 13. septembris, kad drīz jau pārtrūka Greisas Kellijas dzīves stīga... Pateicoties brīnumam, viņas meita izdzīvoja.

Tomēr nāve nespēja pārraut mūsu krāšņās un bagātīgās atmiņas par Monako un Holivudas princesi, kuras priekšā ceļos krita Monako karaliste, Holivuda un pats īgnais Hičkoks.

Foto: AFP/SCANPIX

Interesanti fakti, ko, iespējams, nezināji:

  • Greisas komplekss bija pārāk tievs viduklis;
  • Grimu un frizūru Greisa vienmēr sev veidojusi pati;
  • Greisa kategoriski iebilda dziedāt ar fonogrammu, bet cītīgi šo mākslu mācījās pedagogu uzraudzībā;
  • Princis Renē pirmo randiņu ar Greisu nokavēja par 40 minūtēm. Bet vakars tāpat bija izdevies;
  • Laulības ar princi bija arī aprēķins, lai pievilinātu tūristus Monako, jo valsts bija tuvu bankrotam;
  • Greisa nešķīrās no prinča, lai saglabātu iespēju tikties ar saviem bērniem;
  • "Greisas somiņa" ir radīta tādā izmērā lai grūtnieces var piesegt vēderu, kad viņas fotogrāfē paparaci;
  • Pēc nāves viņas vīrs Monako atvēra rožu dārzu, kur starp 4000 rozēm stāv princeses statuja.

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu