Putins uz iPhone un sirdī: "Limp Bizkit" gatavojas Eiropas turnejai (2)

Toms Treibergs
, TVNET kultūras redaktors
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Shutterstock

Dēvēti par “ņūmetāla smagsvariem”, amerikāņu rokgrupa “Limp Bizkit” gatavojas savai pavasara koncertturnejai Anglijā un Eiropā. Taču, kā mēdz teikt, “internets neaizmirst neko” – soctīklos tiek izplatīti aicinājumi koncertus boikotēt, jo grupas līderis Freds Dērsts savulaik bijis kvēls Vladimira Putina un Krimas aneksijas atbalstītājs. Pārskatot pieejamo informāciju tīmeklī, nekas neliecina par viņa uzskatu maiņu.

Grupas koncertturneja bija paredzēta jau aizvadītajā gadā, taču tā tika atcelta Freda Dērsta veselības stāvokļa dēļ. Jūlija vidū "Limp Bizkit" mājaslapā bija lasāms: "Personīgo veselības problēmu dēļ un pamatojoties uz mana personīgā ārsta sniegtajiem medicīniskajiem ieteikumiem, "Limp Bizkit" diemžēl būs jāatliek 2022. gada Apvienotās Karalistes un Eiropas tūre. Mēs patiesi atvainojamies par sagādātajām neērtībām mūsu lojālajiem faniem, sponsoriem un atbalsta personālam.”

Taču nu apstākļi ir mainījušies un jaunākais Dērsta paziņojums vēstī: “Es varu tikai pateikties jums par atbalstu. Patiesi esmu pateicīgs visiem, kas gatavojās rezervēt laiku no savas aizņemtās dzīves un šovasar redzēt "Limp Bizkit”. Ceru, ka tas notiks pēc iespējas ātrāk.”

Pirmais turnejas koncerts paredzēts 30. martā Minhenē, tad caur Austriju, Čehiju un vēlreiz Vāciju grupa nonāks Anglijā, kur uzstāsies Mančestrā, Birmingemā un Londonā. Tomēr ne visi ir priecīgi par grupas aktivitātēm, jo nav aizmirsta nemaz tik sena vēsture. Proti, jaunā ukraiņu rakstniece un filozofe Viktorija Sirko savā "Twitter" kontā pirms dažām dienām piekodinājusi:

"Tiem, kuri vēl nezina: "Limp Bizkit" aktīvi atbalsta Krievijas sākto karu pret Ukrainu jau kopš 2014. gada, vairākkārt nelikumīgi uzstājoties Krimā ar plakātiem, uz kuriem rakstīts "Krima ir Krievija"."

Kaut arī tvītam seko kāda fana iebilde, ka šie karogi kāda koncerta laikā uz skatuves ir uzsviesti no publikas un pats Dērsts pat nav sapratis, kas uz tiem rakstīts, netrūkst gana daudz apliecinājumu, ka mūziķa prātu jau krietni sen ir apdullinājusi Kremļa kurantu varenā dimda.

Oficiāli nodibināta 1995. gadā, grupa izdzīvojusi dažādus periodus, no slavas virsotnēm līdz radošam izsīkumam. 2009. gadā grupa nolēma atkalapvienoties, kaut arī tobrīd nedz mūzikas industrijā, nedz klausītāju pulkos neviens īsti nezināja, ka grupa ir pašķīrusies. Par savu tābrīža koncertturnejas valsti mūziķi izvēlējās Krieviju, jo, pēc Dērsta domām, amerikāņu publika bieži vien pārprata viņa dziesmu vārdus un "nemācēja novērtēt patiesās emocijas, kas slēpjas aiz "Limp Bizkit" mūzikas". Acīmredzot to, ka pie vainas varētu būt mūzikas kvalitāte gan ierakstos, gan dzīvajā sniegumā, Dērsts neiedomājās.

Sekoja vairākas citas tūres, arīdzan pēc Krievijas veiktās Krimas aneksijas. Mūziķa ieskatā, atšķirībā no civilizētās pasaules, Krima ir Krievijas sastāvā, viņš tur esot vēlējies iegādāties māju un uzsvēris, ka tā būtu perfekta atpūtas un vecumdienu vieta tiem Amerikas šovbiznesa pārstāvjiem, kurus industrija ir "sakošļājusi un izspļāvusi".

Krimā Dērsts vēlējās dzīvot kopā ar savu tābrīža sievu, ukraiņu grima mākslinieci Kseniju Berjazinu, ar kuru viņš apprecējās 2012. gadā, taču plašākai publikai šis notikums atklājās tikai aptuveni trīs gadus vēlāk. 2019. gada aprīlī Dērsts iesniedza laulības šķiršanas pieteikumu.

Krievijas vēstniecība Lielbritānijā, padzirdot par mūziķa dzīvesvietas maiņas sapņiem, neslēpja sajūsmu. Vēstniecības "Twitter" kontā 2015. gada oktobrī parādījās ieraksts: "Freds Dērsts no "Limp Bizkit" saka, ka vēlētos dzīvot Krimā. Laipni lūdzam!"

Tā visa rezultātā Ukraina 2015. gadā iekļāva dziedātāju persona non grata sarakstā, uz pieciem gadiem liedzot viņam tiesības uz iebraukšanu valstī. Taču šis apstāklis Dērsta siltās jūtas pret Krieviju un tās prezidentu nemazināja. Tai pašā gadā viņš medijam "Izvestija" iztēlojās, kāda varētu būt viņa satikšanās ar valstsvīru:

"Es domāju, ka prezidents Putins sapratīs, kāds cilvēks es esmu, ieskatoties man acīs, un zinās, ka viņam ir sabiedrotais, kas var palīdzēt daudzās lietās." 

Šeit vietā pieminēt bēdīgi slaveno bijušā ASV prezidenta Džordža V. Buša teikto pēc preses konferences ar Putinu 2001. gada jūnijā: "Es ieskatījos šī vīra acīs. Un es sapratu, ka viņš ir ļoti tiešs un uzticams."

Pēc tīmeklī izsekojamajām ziņām, dziedātājs, kuram šogad apritēs 53 gadi, diez vai jebkad ir ticies ar Vladimiru Putinu klātienē. Bet savā veidā viņi viens otram bija blakus gana tuvu, vismaz kādu laiku. Proti, 2016. gadā Dērsts par 3000 sterliņu mārciņām iegādājās ekskluzīvu "iPhone 7" modeli, kura korpuss bija pārklāts ar Damaskas zeltu, titānu un sudrabu un uz kura aizmugures gozējās ne jau viņa sievas Ksenijas, bet gan Putina portrets. Šo modeli izstrādāja luksusa telefonu uzņēmums ar ļoti simbolisku nosaukumu "Caviar". Kā redzams zemāk ievietotajā attēlā, šī modes tendence mūsu kaimiņvalstī vēl arvien ir aktuāla.

Foto: Shutterstock

Izdevums "Foreign Policy" 2016. gadā rakstīja:

"Limp Bizkit", iespējams, ir visvairāk ienīstā grupa ASV - grupa, par kuru žurnāla "Rolling Stone" lasītāji ir balsojuši kā par vienu no sliktākajām grupām, kas parādījās 1990. gados; grupa ar visu laiku muļķīgāko nosaukumu un viena no TOP 10 mūzikas grupām, kurai nekavējoties vajadzētu izjukt."

Atliek tikai novērtēt, cik plaši būs fanu un klausītāju pulki pavasarī izsludinātajā koncertturnejā, tādējādi – cik daudziem būs vienaldzīga grupas solista nostāja un vērtības. Vai, drīzāk, to trūkums.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu