Izstādīs lielāko Indijas mākslas kolekciju Baltijā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

No sestdienas, 14. janvāra, līdz 8. aprīlim Mākslas muzejs "Rīgas Birža" apmeklētāju uzmanībai piedāvā izstādi "Indija – tradīciju zeme", uzsverot tās kultūras mantojumu, kas balstās gadsimtiem ilgā vēsturē.

Kā stāsta izstādes veidotāji, tās aktualitāti iezīmē Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) Indijas mākslas kolekcijas izpēte. Tas nozīmē apzināt kolekcijas veidošanās vēsturi, pārskatīt ar Indijas mākslu saistīto terminoloģiju un, sadarbojoties ar Indijas pētniecības institūciju "Eka Archiving Services" Ņūdelī, veikt kolekcijas pilnīgu kontekstualizāciju, proti, parādīt tās iederību Latvijas mākslas teorijas un vēstures kopainā.

Interese par Indijas kultūru, literatūru, filozofiju, ētiku, kā arī reliģiskajām praksēm Latvijā parādījās 20. gadsimta pirmajā trešdaļā. Sākotnēji muzeja kolekcija bija neliela. Šobrīd, līdz ar vācbaltu diplomāta Karla Kēlera (1942–2022) pēdējo gadu dāvinājumiem, LNMM krājumā ir vairāk nekā 500 darbi. Tā kļuvusi par lielāko Indijas mākslas kolekciju Baltijā.

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Indijas kolekcijas reliģiskie un rituālie priekšmeti galvenokārt saistīti ar hinduismu. Liela daļa no tiem ir dievību atveidi, kas izgatavoti individuālām vai mājās praktizētām lūgšanām, amuleti un rituālu trauki.

Atbilstošs apģērbs un aksesuāri ir neatņemama ikdienas un svētku, reliģisku ceremoniju, kā arī dažādu izrāžu sastāvdaļa. Pateicoties ģeogrāfiskajai situācijai, kultūras un reliģiskajai daudzveidībai, katram reģionam ir savi īpaši krāsu salikumi, auduma, materiālu, apģērbu, rotu, apavu un somu darināšanas paražas.

Izstādē eksponēti ap 260 muzeja kolekcijas darbi, sniedzot ieskatu plašajā Indijas kultūras mantojumā. Ikviens no šiem priekšmetiem ir sarežģīts mākslas darbs ar izsmalcinātu ornamentu, motīviem un dizainu, kura izgatavošanas tradīcijas tiek pārmantotas no paaudzes paaudzē. 

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu