Noskaties! Vai Daugavpils patiešām ir "vates galvaspilsēta"?

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: publicitātes

9. janvārī klajā nākusi dokumentālā filma par Daugavpili - "I/N/ESPĒJU PILSĒTA". Filmas nosaukums radies, atsaucot atmiņā Daugavpils 2013. gada saukli "Mana pils Daugavpils - iespēju pilsēta", un mēģina atbildēt uz jautājumu, vai tiešām tas tā ir. Filma skatāma "Youtube" kanālā "Teiksim tā".

Dokumentālā filma uzņemta 2022. gada otrajā pusē, pēc tam, kad Krievijas sāktais karš Ukrainā, šīs valsts īstenotā propaganda un tam sekojoši notikumi arī Latvijā izraisīja virkni jautājumu par to, cik lojāli mūsu valstij ir otras lielākās Latvijas pilsētas iedzīvotāji.

Filmā Daugavpils sabiedrībā pazīstami cilvēki spriež par to, kāda ir pilsēta un kādi ir tās galvenie izaicinājumi - kādi ir Daugavpils krievvalodīgie, kādas ir Krievijas mediju propagandas sekas, ko pilsētai nozīmē zaudējums konkursā “Eiropas kultūras galvaspilsēta 2027”, kādēļ pilsētas pašvaldība ne vienmēr ir lojāla valstij, kāpēc pilsētā teju neienāk investīcijas.

Vienlaikus filmas varoņi cenšas rast atbildi uz jautājumu - ko mēs visi, visa Latvijas sabiedrība, varam darīt lietas labā, lai Latvijas otrā lielākā pilsēta un Latgale kā reģions vairs visos neraisītu izbrīnu par vēlēšanu rezultātiem, paustajiem viedokļiem un īstenoto politiku.

Filmas autori, radot filmu, vēlējās parādīt, ka arī Daugavpilī dzīvo inteliģenti, izglītoti, zinoši un Latviju cienoši un mīloši cilvēki, kas ir gatavi cīnīties par to, lai pilsētā raitāk attīstītos latviskās un eiropeiskās vērtības. Neskatoties uz to jaudu un aizrautību, ar kuru Daugavpils inteliģence cīnās par savām vērtībām, ir arī tie, kas joprojām atrodas Krievijas informācijas telpas ietekmē un pārliecinoši apgalvo, ka “agrāk vēsture bija cita. Labāka. Cilvēcīgāka. Patiesāka! Tagad bērniem māca nepareizu vēsturi”. Šādi cilvēki un viņu viedokļi arī parādās filmā.

I/N/ESPĒJU PILSĒTA ir sava veida Daugavpils sabiedrības spogulis un aicinājums paskatīties uz pilsētu no cita skatupunkta, nevis tikai vadoties pēc tā, kas tik bieži tiek publicēts medijos.

Pati filmas autore Vladislava Romanova ir uzaugusi un līdz 18 gadiem dzīvojusi, mācījusies Daugavpilī, tieši tādēļ viņai bija svarīgi atrast atbildes uz filmā uzdotajiem jautājumiem.

“Man negribas, lai Daugavpili, manu dzimto pilsētu, noraksta kā kaut kādu preci, kurai ir beidzies derīguma termiņš. Te ir par ko padomāt, te ir par ko pacīnīties, te ir ar ko palīdzēt! Man šķiet, ka būtu labi katram sākt ar sevi un atcerēties, ka mēs nedrīkstam pat iedomāties par to, ka Daugavpils mums nav vajadzīga, kamēr Daugavpilī dzīvo un cīnās kaut viens mūsu valstij lojāls cilvēks!” stāsta Vladislava.

Filma ir skatāma Youtube kanālā “Teiksim tā” un iesāk dokumentālo stāstu sēriju par sabiedrībā aktuālām tēmām:

Filmas galvenie varoņi: Inna Plavoka, Daugavpils medija Chayka.lv īpašniece; Oļegs Burinskis, uzņēmējs, Daugavpils fitnesa centra īpašnieks; Jorens Dobkevičs, biedrības “New East” direktors, “Daugavpils kultūras galvaspilsētas 2027” sabiedrības iesaistes koordinators; Dainis Miglāns, valdes priekšsēdētājs jaunatnes organizācijā “Protests”; Inga Belousa, “Daugavpils kultūras galvaspilsētas 2027” projekta ilgtspējas nodrošināšanas kordinātore; Alla Rozmerica, pašnodarbinātā, blogere.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu