Mūžībā devusies tēlniece Valentīna Helmūte

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Valentīna Helmūte “Torss”, slīpēts alumīnijs, 41x20x9cm, 1972
Valentīna Helmūte “Torss”, slīpēts alumīnijs, 41x20x9cm, 1972 Foto: Publicitātes foto/LMS muzejs

Latvijas Mākslinieku savienība (LMS) informē, ka mūžībā devusies nozīmīga Latvijas tēlniece Valentīna Helmūte, viena no radoši visilgāk strādājošajām māksliniecēm, kura studējusi un apguvusi prasmes pie nacionālās tēlniecības pamatlicējiem, kopusi un turpinājusi modernisma tēlniecības tradīcijas.

Valentīna Helmūte (dz. Selga) sākotnēji, no 1936. gada mācījās Rīgas Teodora Zeiferta 17. pamatskolā Pārdaugavā, kur pedagogi bija: klases audzinātāja - dzejniece Valda More, zīmēšanu pasniedza tēlnieks Emīls Melderis, dziedāšanu - diriģents Jānis Slavietis, dziedātājs Arnolds Kupčs.

No 1943.-1948. gadam Valentīna Helmūte mācījās Rīgas Daiļamatniecības vidusskolas, vēlāk, no 1953. gada Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolas Keramikas nodaļā. Speciālos priekšmetus Valentīnai Helmūtei pasniedza tēlniece Līze Dzeguze un gleznotājs Jūlijs Viļumainis. RLMV uzdevumi tolaik bija veidot virpotus podus, vāzes, šķīvjus ar figurālām kompozīcijām. Valentīna Helmūte 1948. gadā absolvēja RLMV Keramikas nodaļu un diplomdarbā veidoja spoguļa ietvaru mālā.

Pēc RLMV absolvēšanas Valentīna Helmūte vēlējās turpināt iegūt izglītību Latvijas PSR Valsts Mākslas akadēmijas Keramikas nodaļā, tomēr iestājpārbaudījumos satiktais LMA pedagogs, tēlnieks Emīls Melderis ieteica studēt Tēlniecības nodaļā.

Pasniedzēji LMA Tēlniecības nodaļā bija Latvijas profesionālās tēlniecības pamatlicēji: Teodors Zaļkalns, Kārlis Zemdega, Emīls Melderis un citi izcili profesionāļi. Valentīna Helmūte absolvēja LMA Tēlniecības nodaļu ar diplomdarbu "Māte ar bērnu", kura vadītājs bija Kārlis Zemdega.

Valentīnas Helmūtes dzīvesbiedrs bija gleznotājs Oļģerts Jaunarājs un viņu draugu lokā bija nozīmīgas mākslas personības - gleznotāji Rūdolfs Pinnis, Jānis Liepiņš, Leo Svemps, Konrāds Ubāns, Kurts Fridrihsons un grafiķis Aleksandrs Junkers, kuri būtiski ietekmēja mākslinieces daiļradi un tās stilistiku.

Pēc LMA absolvēšanas Valentīna Helmūte strādāja par mākslinieci izpildītāju bij. LPSR Mākslas fonda kombinātā “Māksla” (1950-1951), kas veica tēlniecības pasūtījumus: ideoloģiskus portretus, figurālus portretus ģipsī, betonā, granītā un dekoratīvos būvplastikas elementus. Tēlniece darbojās mākslinieku bij. artelī “Mākslinieks”, bija tā galvenā māksliniece (1956-1957). Artelis izgatavoja metāla, papjēmašē, dabīgās ādas rotaļlietas: lelles, automašīnas, šūpoļu zirdziņus u.c.

Mākslinieces darbi atrodas Latvijas Mākslinieku savienības muzejā, Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, citos muzejos un privātkolekcijās.

Atvadīšanās no tēlnieces Valentīnas Helmūtes notiks 28. janvārī, plkst. 15.30, Skrundas novada, Nīkrāces pagasta Tukuma kapos.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu