Marika Ģederte Rīgas lidostā piedzīvojusi nepatīkamu situāciju (11)

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Marika Ģederte
Marika Ģederte Foto: Ieva Lūka/LETA

Uzņēmēja un sabiedrības dāma Marika Ģederte Rīgas lidostā saskārusies ar nepatīkamu situāciju un brīdina citus ceļotājus. 

"Atlidojot mājās caur Turciju, caps caraps... mani aiztur Rīgas lidostā, jo man rokās iepirkuma maisiņš no Stambulas lidostas. Nav jau man ko slēpt. "Muitas pārbaude", uzstājīgi sieviete aicina mani ienākt pārbaudīt bagāžu. Kas jādara, jādara, nodomāju. "Kas maisiņā", viņa jautā. Nu šo to nopirku lidostas veikalos, nav jau pirmā reize. "Vai jums ir čeks?", viņa turpina. Jā, tas saņurcīts bija iebāzts kabatā, parādu. Viss kārtībā...

"Vai zinājāt, ka ievest drīkst tikai preci 430 EUR vērtībā, ja lielāka summa, jādeklarē?" Godīgi - nezināju.

Paldies Dievam, ka šo "sarkano līniju" nebiju pārkāpusi, bet aizdomājos, cik man Rīgas lidostā būtu vēl jāpiemaksā, ja vienā no lielākajām lidostām Eiropā būti nopirkusi teiksim zābakus un kādu mēteli. Un veikali tur ir mega daudz un skaisti! Skaidrs, ka nezināšana neatbrīvo no atbildības pat tādu rūdītu ceļotāju kā mani. Tāpēc gribēju jūs painformēt, lai nav pārsteigumi lidostā," atklāj uzņēmēja.

Kā liecina Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapā publiskotā informācija, iebraucot Latvijā no valsts, kas nav Eiropas Savienības dalībvalsts, preces, ko ceļotājs ieved personīgajā bagāžā, neapliek ar muitas nodokli un pievienotās vērtības nodokli, ja to kopējā vērtība vienai personai nepārsniedz:

  • 300 eiro – ja ceļojat pa sauszemi;
  • 430 eiro – ja ceļojat ar gaisa transportu vai jūras transportu;
  • bērni līdz 15 gadiem, neatkarīgi no ieceļošanas veida, drīkst ievest preces personiskai lietošanai, ja to vērtība nepārsniedz 285 eiro.

Personīgā bagāža - preces, kas iegādātas trešajā valstī un ir paredzētas tikai ceļotāja vai viņa ģimenes personiskai lietošanai vai dāvanām, ja šādu preču veids un daudzums neliecina par to, ka tās ieved komerciāliem nolūkiem.

Kopējā vērtībā neiekļauj:

  • tās personīgās bagāžas vērtību, ko ceļotājs ieved uz laiku vai ieved atpakaļ pēc pagaidu izvešanas;
  • ceļotāja personiskajām vajadzībām nepieciešamo zāļu vērtību;
  • tabakas izstrādājumus, alkoholiskos dzērienus un degvielu, ko ceļotājs ieved personīgajā bagāžā, ievērojot likuma "Par akcīzes nodokli" 21. panta ceturtajā daļā noteiktos daudzuma ierobežojumus.
Komentāri (11)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu