Kritiķu iemīļotajam "Izmeklētājam Straikam" jauna sezona

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: publicitātes.

Kad detektīvromānu žanrā Lielbritānijā pēkšņi uzmirdzēja jauna zvaigzne – noslēpumains rakstnieks Roberts Galbraits, kura pirmais romāns “Dzeguzes sauciens” (The Cuckoo's Calling) par izmeklētāja Kormorāna Straika piedzīvojumiem saņēma neskaitāmas sajūsminātas kritiķu atsauksmes -, mediji paši kļuva par detektīviem, lai uzzinātu, no kurienes nācis šis talantīgais izbijušais policists ar pieredzējuša rakstnieka tvērienu. 

Ātri vien atklājās, ka zem Galbraita identitātes slēpjas slavenā Harija Potera radītāja, rakstniece Džoanna K. Roulinga.

Taču, par spīti kritušajai maskai, Galbraits turpināja publikas iemīļotā Straika romānu sēriju. Ātri vien tie arī tika ekranizēti, un 2022. gadā minisēriju formātā pie skatītājiem nonāca jau piektā sezona BBC seriālam “Izmeklētājs Straiks” (C. B. Strike), kas veidota pēc grāmatas “Nemierīgās asinis” (Troubled Blood) motīviem. No februāra to sadarbībā ar HBO demonstrē arī LMT Viedtelevīzija, ik otrdienu publicējot jaunu epizodi.

Seriāla centrā joprojām ir Afganistānas kara veterāns, slēpts alkoholiķis Kormorans Straiks un viņa partnere privātdetektīvu birojā Robina Ellakota. Abu neskaidrās attiecības, arī Robinas privātās dzīves peripetijas ir romantisks fons patiešām briesmīgu noziegumu izmeklēšanai. Seriāla piektās sezonas notikumi norisinās gleznainajā Kornvolā, kur Straiks pavadījis bērnību. Tur viņu uzmeklē kāda sieviete ar lūgumu palīdzēt atrast viņas māti, kura pazudusi tālajā 1974. gadā. Lai arī privātajā un arī darba dzīvē Straiks ir ļoti noslogots, un arī Robinai personisku problēmu ir gana, viņi ar azartu metas senā nozieguma atrisināšanā un drīz vien saprot, ka lieta ir daudz sarežģītāka, nekā šķitis iepriekš, un arī gadu desmitiem sens noziegums joprojām var būt nāvējoši bīstams.

Galvenās lomas atveidotājs, britu aktieris Toms Burkē (Tom Burke) jau pirms dalības seriālā “Izmeklētājs Straiks” bija gana pazīstams no neskaitāmām filmām un seriāliem, tostarp BBC ekranizētajiem “Trīs musketieriem” un “Karš un miers”. Straika lomai viņu izvēlējusies pati Dž. K. Roulinga. Interesanti, ka šajā sezonā Burkē nācās sastrādāties ar savu māti, arī aktrisi Annu Kalderi-Māršalu (Anna Calder-Marshall). Savukārt Burkē ekrāna partnere Holideja Greindžere (Holliday Grainger), kura attēlo Robinu Ellakotu, pasaules slavu guva HBO kulta seriālā “Bordžas” (The Borgias) un Čārlza Dikensa romāna “Lielās cerības” (Great Expectations) ekranizācijā.

“Seriāls “Izmeklētājs Straiks. Nemierīgās asinis” patiešām ir neparasti lieliska krimināldrāma, kuras veidošanā apvienojušies virkne izcilu talantu, lai radītu kaut ko, kas patiesībā ir daudz lielāks par visu šo iespaidīgo daļu summu. Tas ir kaut kas rets un lolojams. Jau seriāla sākums ir spožs, bet tas ar katru brīdi kļūst arvien labāks, un ir sagaidāmi vairāki pārsteidzoši un pārliecinoši zvaigžņu uznācieni,” seriālu ar piecām zvaigznēm no piecām novērtējis britu izdevums Independent.

Noskaties filmas reklāmas rullīti!

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu