Egils Helmanis trešdien aicina uz preses konferenci; Ogres muzejs pagaidām apmeklētājus neuzņem

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Ogres mērs Egils Helmanis
Ogres mērs Egils Helmanis Foto: Paula Čurkste/LETA

Trešdien, 22.februārī, plkst.10 Ogres novada pašvaldības ēkā domes priekšsēdētājs Egils Helmanis (NA) sasaucis preses konferenci, lai informētu par Ogres novada muzeju reorganizāciju un turpmāko darbību, informēja pašvaldības komunikācijas nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste Maija Ozola.

Papildināts: Tikām, kā ziņo Sabiedrisko mediju portāls LSM.lv, šodien Ogres muzeja durvīs uzlikts paziņojums, ka muzejs ir slēgts uz nezināmu laiku. Latvijas Radio noskaidrojis, ka tāda rīcība sekojusi, jo muzejs pašlaik ir neziņā, ar ko tas pēc domes vadības rīkojumiem drīkst nodarboties.

Par izvietoto paziņojumu muzeja pārstāve Inga Zvirbule Latvijas Radio norādījusi:

"Par to, vai drīkstam uzņemt apmeklētājus, muzeja direktore Evija Smiltniece no domes saņēmusi atbildi – neko nedarīt, gaidīt rīkojumu. Rīkojums būs šodien. Muzeja durvis ir vaļā, bet apmeklētājus, diemžēl, neuzņemam. Atvainojamies visiem par sagādātajām neērtībām un ceram uz sapratni šajā sensitīvajā situācijā."

Rīt paredzētajā Preses konference notiks Ogres novada pašvaldības ēkā, Brīvības ielā 33, Ogrē, Lielajā konferenču zālē. Tajā tiks skaidroti arī jautājumi par valsts atbalstu veselības aprūpei Ogres novadā.  

TVNET jau vēstīja, ka šā gada 2.janvārī tika sākta Ogres novada muzeju reorganizācija, kā to paredz novada domes lēmums, ko deputāti pieņēma pagājušā gada 22.decembrī.

Administratīvi teritoriālās reformas rezultātā jaunajā Ogres novadā ir vairāki pašvaldības muzeji - Ogres Vēstures un mākslas muzejs, Andreja Pumpura Lielvārdes muzejs un pašvaldības iestādes, kas īsteno muzeja funkcijas, proti, Birzgales muzejs "Rūķi", Ķeguma novada muzejs un Kultūras mantojuma centrs "Tīnūžu muiža".

Domes pagājušā gada decembra sēdē izpilddirektora vietniece Dana Bārbale informēja, ka ne visi muzeji ir akreditēti, bet Muzeja likuma 9.panta pirmajā daļā noteikts, ka pašvaldības muzejam ir pienākums akreditēties ne agrāk kā triju un ne vēlāk kā piecu gadu laikā pēc tā dibināšanas.

Bārbale norādīja, ka Ogres novada pašvaldībā ir lietderīgi sākt pašvaldības muzeju un pašvaldības iestāžu, kas īsteno muzeja funkcijas, reorganizāciju, lai jaunajā novadā izveidotu vienotu muzeja funkciju administrēšanas, akreditēšanas un pārvaldīšanas sistēmu un nodrošinātu resursu efektīvu izmantošanu.

Reorganizācijas mērķis ir sekmēt Ogres novadā esošo muzeju darbības pilnveidošanu un koordinēt to attīstību neatkarīgi no to statusa, sekmēt muzeju krājumu saglabāšanu un paplašināšanu, veicināt muzeju personāla izglītošanu, apkopot un popularizēt muzejos uzkrātā kultūrvēsturiskā mantojuma apriti sabiedrībā.

Bārbalei uzdots nodrošināt muzeju reorganizācijas procesu, kā arī viņa pilnvarota Ogres novada pašvaldības vārdā veikt konsultācijas ar Muzeju padomi, muzeju darbiniekiem un sabiedrību par pakalpojuma saņemšanas iespējām.

Ziņojums par Ogres muzeju reorganizāciju ir jāsagatavo līdz 2023.gada 1.jūnijam, savukārt priekšlikumi par reorganizāciju jāiesniedz Ogres novada domei izskatīšanai 2023.gada jūnija sēdē.

Ogres novada domes priekšsēdētājs Egils Helmanis (NA), aicinot kolēģus atbalstīt sagatavoto lēmumprojektu, norādīja, ka Ogres novada muzeju reorganizācija, sakārtojot to struktūru, veicinās arī novada pagastos esošo muzeju istabu un izstāžu pieejamību, nepārtraucot to darbu, ja vadītājs atrodas atvaļinājumā vai citu iemeslu dēļ nepieciešams viņu aizstāt, uzlabos arī vadītāju kompetenci.

"Ja mums ir vērtības, kuras gribam demonstrēt, tām jābūt pieejamām nepārtraukti un konkrētā darba laikā," uzsvēra Helmanis.

Pagājušā gada 22.decembrī deputāti pieņēma arī lēmumu par Ogres novada kultūras komisijas izveidi un par kultūras komisijas priekšsēdētāju izraudzījās Helmani, bet par komisijas priekšsēdētāja vietniekiem Ogres profesionālā teātra izrādes direktoru Jāni Kaijaku un Ogres novada Mūzikas un mākslas skolas direktoru Atvaru Lakstīgalu.

Pašvaldības domes lēmumā teikts, ka kultūras komisijas darbības mērķis būtu apstiprināt Ogres novada kultūras pasākumu attīstību un uzraudzīt tā izpildes kvalitāti, tādējādi sekmējot Ogres novada attīstību.

Helmanis pēc jaunā amata iegūšanas jau pagājušā gada 28.decembrī informējis Ogres Vēstures un mākslas muzeju, ka tam no 1. līdz 23.februārim būs jānodrošina sankcionētā Krievijas oligarha Pjotra Avena porcelāna izstāde no viņa privātkolekcijas.

Pēc muzeja iebildumiem un sabiedrības nosodījuma par sankcionētas personas privātkolekcijas izrādīšanu kara apstākļos, Helmanis bija spiests atteikties no porcelāna izstādes. Taču, kā novada vadītājs un kultūras komisijas priekšsēdētājs viņš līdz šim nav saskaņojis šā gada izstāžu plānu Ogres Vēstures un mākslas muzejā, arī iepriekš plānotais atalgojuma paaugstinājums muzeja darbiniekiem ir aizturēts, kā arī liegta jebkāda publiska komunikācija par pērn akreditētā muzeja darbību, kā arī pārcelti iepriekš plānotie pasākumi no muzeja telpām uz citām vietām.

Jau vēstīts, ka ceturtdien, 23.februārī, plkst.18 pie Ogres Vēstures un mākslas muzeja notiks muzejam veltīta atbalsta akcija "Demokrātija ir trausla kā porcelāns", ko rīko Ogres novada pilsoniskās sadarbības un attīstības biedrības pārstāve Elīna Grīnhofa.

Pasākuma rīkotāji atgādina, ka 17.februārī Ogres novada pašvaldība izdeva rīkojumu turpmāk Ogres Vēstures un mākslas muzejam jebkādu savu publisko komunikāciju saskaņot ar pašvaldību. Rīkojums arī faktiski apturēja muzeja darbību, neatļaujot izstāžu plānā ietverto izstāžu rīkošanu. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ogres novada pilsoniskās sadarbības un attīstības biedrība plāno muzeja atbalsta akciju.

Kā uzskata atbalsta akcijas rīkotāji, situācijā ap Ogres muzeju tiek skartas ne tikai pašvaldības attiecības ar tās iestādi, bet gan runa esot par pilsoniskām brīvībām un demokrātiju. Liedzot kultūras iestādei pašai komunicēt ar sabiedrību, tiekot būtiski apdraudētas demokrātijas pamatvērtības, kuras aizstāv Latvijas Satversme. Tādēļ biedrība aicina iedzīvotājus nepievērt acis pret "cenzūras un diktatūras izpausmēm mūsu valstī".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu