Benksija darbi Kijivas apgabalā tiks apsargāti

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Aizsargstikla un sensoru drošības sistēma aizsargā britu mākslinieka Benksija darbu Borodjankā
Aizsargstikla un sensoru drošības sistēma aizsargā britu mākslinieka Benksija darbu Borodjankā Foto: SIPA/Scanpix

Kijivas apgabalā trešdien tika demonstrēta sistēma ielu mākslinieka Benksija grafiti aizsardzībai no vandaļiem un nelabvēlīgiem laikapstākļiem, informēja Kijivas apgabala administrācija.

Benksija darbiem Borodjankā, Irpiņā un Horenkā tika uzstādīta bezvadu drošības sistēma, kas pieslēgta apsardzes kompānijas veiktai novērošanai visu diennakti. Tagad uz jebkādiem mēģinājumiem nolaupīt vai sabojāt šos zīmējumus tūlīt reaģēs ātrā apsardzes grupa. Darbi tiks apsargāti, kamēr nav galīgi izlemts jautājums par to novietošanu muzejā.

Olehs Torkunovs.
Olehs Torkunovs. Foto: SIPA/Scanpix

Kijivas apgabala administrācijas priekšsēdētāja vietnieks Olehs Torkunovs skaidroja:

"Benksija darbi ir ar kulturālu un vēsturisku nozīmi valstij kā piemineklis tam, ka gaisma noteikti uzvar tumsu. Pašlaik ir svarīgi pretoties iespējamiem vandalisma mēģinājumiem, ko mēs jau nesen redzējām. Un mēs esam pateicīgi mūsu partneriem, drošības inženieriem, kas spēja atrast visveiksmīgāko risinājumu sarežģītos apstākļos un to īstenot."

Viņš arī atzīmēja, ka apgabala administrācijai ir svarīgi saglabāt Benksija darbus tajās vietās un formās, kā tos radījis mākslinieks.

Aizsargāts darbs Borodjankā.
Aizsargāts darbs Borodjankā. Foto: SIPA/Scanpix

Kustības un trieciena sensori fiksē mēģinājumus sabojāt objektu vai piekļūt tam, ieslēdz blakusesošu ielas sirēnu un ar drošības sistēmas centrāles starpniecību nosūta signālu apsardzes kompānijai. Lai aizsargātu darbus no ārēju faktoru iedarbības, ir uzstādītas caurspīdīgas prettriecienu sieniņas no polikarbonāta. Ap Borodjankā esošo grafiti, kurā parādīts džudists nokauta brīdī, ir papildus uzstādīta pagaidu aizsardzības būve. Tās iekšienē ar temperatūras, mitruma un ogļskābās gāzes sensoriem un vadības releju tiks uzturēts mikroklimats, lai zīmējums nebojātos.

Irpiņa.
Irpiņa. Foto: SIPA/Scanpix

Benksija darbi Ukrainas pilsētās parādījās pērnā gada rudenī un kļuva par Ukrainas atbalsta simboliem. Decembrī vienu darbu mēģināja nolaupīt, tāpēc tika sākts projekts Benksija darbu aizsardzībai.

Foto: SIPA/Scanpix

TVNET jau ziņoja, ka Ukrainas pasta operators "Ukrpošta" plāno pilna apjoma kara gadskārtā 24.februārī izlaist jaunu pastmarku ar Benksija grafiti un uzrakstu kirilicas burtiem "PTN PNH!".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu