Plaša pasākumu programma "Latvijas Grāmatu izstādē 2023"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

No piektdienas līdz svētdienai Ķīpsalā norisināsies gadskārtējie grāmatu svētki – “Latvijas Grāmatu izstāde 2023”, kur ar saviem jaunumiem iepazīstinās nozīmīgākie Latvijas grāmatizdevēji.

“Latvijas Grāmatu izstādi” organizē Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT1 sadarbībā ar Latvijas Grāmatizdevēju asociāciju. Vienlaikus Ķīpsalā notiks arī izglītības izstāde “Skola 2023”, kas piedāvās visaptverošu informāciju par dažādu līmeņu mācību iespējām Latvijā un ārzemēs.

Turpinājumā piedāvājam iepazīties ar svētku pasākumiem, kuri veidoti dažādām mērķauditorijām.

Autogrāfu stundas

Guntars Račs.
Guntars Račs. Foto: Publicitātes foto

Piektdien un sestdien plkst. 12.00–14.00 “MicRec” stendā apmeklētājus gaidīs dzejoļu grāmatu sērijas “365” autors, dzejnieks Guntars Račs. Sestdien plkst. 14.00 “Dienas Grāmata” ekspozīcijā viesosies rakstniece un publiciste Dace Rukšāne, kas prezentēs savu jaunāko romānu “Džikī”. Svētdien plkst. 12.00–13.00 apgāda “Aminori” ekspozīcijā varēs satikt sērijas “Latvijas vēstures mīti un versijas” līdzautoru un žurnālistu Māri Zanderu.

Grāmatu atvēršanas svētki

Piektdien plkst. 17.00 uz Galvenās skatuves norisināsies lietuviešu rakstnieka Vida Morkūna grāmatas “Ceļinieku stacijas” atvēršanas pasākums, kurā piedalīsies arī tulkotāja Dace Meiere un publiciste Kristīne Ilziņa.

Vids Morkūns.
Vids Morkūns. Foto: Lietuvas Kultūras institūts

Vids Morkūns ir godalgots lietuviešu rakstnieks, dzejnieks un tulkotājs. Viņš tulko prozu un atdzejo no vācu, angļu, poļu un krievu valodas. 2010. gadā rakstnieks saņēmis Antana Vaičulaiča balvu par gada labāko lietuviešu noveli; 2014. gadā apbalvots ar Jurģa Kunčina prēmiju. Krājums “Ceļinieku stacijas” ieguva Lietuvas 2019. gada Radošākās grāmatas titulu un iekļuva tāgada labāko prozas grāmatu pieciniekā.

Savukārt detektīvžanra cienītāju iemīļotā rakstniece Dace Judina uz jaunākā – nu jau astoņpadsmitā – romāna “Sešas pēdas” atvēršanas svētkiem aicina svētdien plkst. 15.00.

Sarunas un diskusijas

Piektdien plkst. 11.00 norisināsies saruna par Eiropas Parlamenta deputāta, politikas vēstures pētnieka Ivara Ijaba grāmatu “Nepateicīgie”. Pasākumā “Meklējot latviešu politiskās domas pirmsākumus” tiešsaistē piedalīsies Ivars Ijabs, klātienē – Andrejs Panteļejevs un izdevniecības “Jumava” pārstāvji.

Anna Velēda Žīgure.
Anna Velēda Žīgure. Foto: Publicitātes foto

Plkst. 14.00 notiks grāmatas rosināta diskusija par bēgļa un bēgšanas tēmu Latvijas vēsturē “Viņi – atkal ceļā”, kur ar autori Annu Velēdu Žīguri sarunāsies izdevniecības “Latvijas Mediji” direktore Evija Veide. Sestdien plkst. 17.00 uz diskusiju par grāmatu “Aristotelis. Runas māksla – Rētorika” aicina Ilze Rūmniece,un Līva Rotkale. Savukārt svētdien plkst. 13.00 interesenti varēs satikties ar zinātniskās monogrāfijas ”Sports Senajā Grieķijā un Romā sabiedrības spogulī” autoru Valdi Segliņu.

Kurzemes rakstnieki vienkopus Ķīpsalā

Jana Egle.
Jana Egle. Foto: Publicitātes foto

Kā sevi nodēvējusi autoru kopa, “Ekstra vērtie kurzemnieki” izstādē aicina tikties piektdien plkst. 16.00. Sarunā “Ambīcijas, tradīcijas vai cilvēkfaktors?” par literatūras nozīmi kurzemnieku ikdienā piedalīsies autori Jana Egle, Gunita Lagzdiņa, Liene Gūtmane, Linda Zulmane, Guntis Tālers, Ingrīda Zaķe, Guna Roze, Inta Svaža, Ieva Samauska un citi Kurzemes literāti.

Jaunāko grāmatu prezentācijas

Zane Nuts.
Zane Nuts. Foto: Publicitātes foto

Sestdien uz Galvenās skatuves varēs satikt trīs talantīgas autores – dzejnieci un dramaturģi Agnesi Rutkēviču, rakstnieci Zani Nuts un dzejnieci L, kas iepriekš lasītājiem pazīstama kā Liene Štāla. Plkst. 13.00 izstādes apmeklētāji varēs diskutēt par nesen iznākušo Agneses Rutkēvičas eseju krājumu “Skumjais laikmets”, kurā piedalīsies pati autore un kultūras žurnālists, teātra kritiķis Atis Rozentāls. Savukārt plkst. 15.00 notiks saruna “Sievietes spēks un ceļš pie sevis” ar rakstnieci Zani Nuts un viņas grāmatas “Mums vajadzētu šķirties” prezentācija, bet stundu vēlāk – L dzejas krājuma “NESTĀSTI” prezentācija.

Bērniem un vecākiem

Foto: Latvijas Leļļu teātris

Sestdien plkst. 12.00 Ķīpsalas halles konferenču zālē Nr. 3 mazie izstādes apmeklētāji ir aicināti uz Latvijas Leļļu teātra izrādi “Tuntuļu Jurītis”. Tas ir stāsts par apķērīgu lauku zēnu Jurīti, kurš iekļūst gan neticamos piedzīvojumos, gan nepatikšanās, no kurām vienmēr izkuļas ar veselu ādu. Asprātīgajos pantiņos dzirkstī dzejniekam un ilustratoram Albertam Kronenbergam raksturīgais vieglums un ironija.

Arturs Gruzdiņš.
Arturs Gruzdiņš. Foto: Publicitātes foto

Arī mazie lasītāji varēs satikt un aprunāties ar grāmatu autoriem. Svētdien plkst. 11.00 uz Galvenās skatuves viņus sagaidīs muzikāls sveiciens no komponista un bērnu grāmatu autora Artura Gruzdiņa. Viņa jaunākā grāmata vēsta par drošību pie ūdens, uguns un uz ceļa. Nāc, dungo līdzi un esi drošs! Bet autoru Hariju Petrocki varēs satikt plkst. 12.00, jo uz Galvenās skatuves notiks bērnu grāmatai “Otto brīnās” veltīts pasākums “Par ko brīnās Otto?”. Piedalīsies arī aktieri Aldis Krastiņš un Ivars Brakovskis, bērnu vokālā grupa “Podziņas” un tās vadītāja Skaidrīte Daugule.

Grāmatu maiņas punkts

Foto: Shutterstock

Turpinot iepriekšējos gados aizsākto un apmeklētāju atsaucību guvušo tradīciju, visās trīs izstādes dienās Ķīpsalā darbosies Grāmatu maiņas punkts. Ikviens ir aicināts nākt uz izstādi un ņemt līdzi grāmatas, kas jau daudzkārt pārlasītas un vairs nav aktuālas, lai iemainītu pret vēl nelasītām. Šogad Rīgas Centrālās bibliotēkas Repozitārija Apmaiņas fonda ieguldījums Grāmatu maiņas punktā ir vairāk nekā 4500 grāmatu. Izstādes apmeklētāji maiņas punktā varēs atrast bilžu un pasaku grāmatas bērniem, mākslas grāmatas, nozaru un uzziņu literatūru, daiļliteratūru un citu lasāmvielu dažādās svešvalodās. Apmeklētāji tiek aicināti pārlūkot savus grāmatu plauktus un atbrīvot vietu jaunieguvumiem!

Iepazīt plašo galda spēļu pasauli visās trīs izstādes dienās aicinās “Brain Games”, savukārt ergonomiskas mēbeles lasītājiem piedāvās uzņēmums “LinErgo”. Vairāk par “Latvijas Grāmatu izstādi” lasāms vietnē www.bt1.lv/lbf.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu