Ministrija apgalvo, ka Ogres dome neiejaucās Ogres muzeja darbībā

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Pie Ogres mākslas un vēstures muzeja notiek protesta akcija pret Ogres novada pašvaldības izdoto rīkojumu, apturot muzeja darbību un neatļaujot izstāžu plānā ietverto izstāžu rīkošanu.
Pie Ogres mākslas un vēstures muzeja notiek protesta akcija pret Ogres novada pašvaldības izdoto rīkojumu, apturot muzeja darbību un neatļaujot izstāžu plānā ietverto izstāžu rīkošanu. Foto: Paula Čurkste/LETA

Kultūras ministrija (KM) nesaredz, ka Ogres novada dome būtu iejaukusies Ogres muzeja lietās, kā arī šajā situācijā nav saredzami nekādi likuma pārkāpumi, Latvijas Televīzijas raidījumā "Šodienas jautājums" pauda KM parlamentārais sekretārs, Ogres mēra Egila Helmaņa partijas biedrs Ritvars Jansons (NA).

Viņš norādīja, ka KM par šo jautājumu sasauca Muzeju padomi, lai uzklausītu visus viedokļus, un secināja, ka ir jāšķir divi faktori - politiskās cīņas, kas norisinās starp Ogres domi un muzeju, un paša muzeja risināmās situācijas.

Savukārt Saeimas opozīcijas deputāte Antoņina Ņenaševa (P) raidījumā pauda, ka KM neiejaukšanās Ogres domes un muzeja konfliktsituācijā liek jautāt, vai vispār var uzticēties "Nacionālajai apvienībai".

Salīdzinot situāciju ar cenzētajiem mākslas darbiem Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā, kur KM saskatīja pašvaldības iejaukšanos, Jansons pauda, ka iejaukšanās Ogres muzeja darbībā netika saskatīta, jo muzejs vēl nebija lēmis par nākamo izstādi.

Tomēr Jansons norādīja, ka KM joprojām nosoda Ogres mēra Helmaņa ieceri muzejā sarīkot sankcijām pakļautā Pjotra Avena kolekcijas porcelāna izstādi.

LETA jau vēstīja, ka šā gada 2.janvārī tika sākta Ogres novada muzeju reorganizācija, ko paredz domes 2022.gada 22.decembra lēmums. Paši muzeja darbinieki uzskata, ka pret viņiem tiek vērstas represijas, jo viņi iebilduši pret Helmaņa ieceri muzejā sarīkot Avena porcelāna izstādi no viņa privātkolekcijas.

Ogres pašvaldība klāsta, ka administratīvi teritoriālās reformas rezultātā jaunajā Ogres novadā ir vairāki pašvaldības muzeji - Ogres Vēstures un mākslas muzejs, Andreja Pumpura Lielvārdes muzejs un pašvaldības iestādes, kas īsteno muzeja funkcijas, proti, Birzgales muzejs "Rūķi", Ķeguma novada muzejs un Kultūras mantojuma centrs "Tīnūžu muiža".

Domes pagājušā gada decembra sēdē izpilddirektora vietniece Dana Bārbale informēja, ka ne visi muzeji ir akreditēti, bet Muzeja likuma 9.panta pirmajā daļā noteikts, ka pašvaldības muzejam ir pienākums akreditēties ne agrāk kā triju un ne vēlāk kā piecu gadu laikā pēc tā dibināšanas.

Bārbale norādīja, ka Ogres novada pašvaldībā ir lietderīgi sākt pašvaldības muzeju un pašvaldības iestāžu, kas īsteno muzeja funkcijas, reorganizāciju, lai jaunajā novadā izveidotu vienotu muzeja funkciju administrēšanas, akreditēšanas un pārvaldīšanas sistēmu un nodrošinātu resursu efektīvu izmantošanu.

Reorganizācijas mērķis esot sekmēt Ogres novadā esošo muzeju darbības pilnveidošanu un koordinēt to attīstību neatkarīgi no to statusa, sekmēt muzeju krājumu saglabāšanu un paplašināšanu, veicināt muzeju personāla izglītošanu, apkopot un popularizēt muzejos uzkrātā kultūrvēsturiskā mantojuma apriti sabiedrībā.

Ziņojums par Ogres muzeju reorganizāciju ir jāsagatavo līdz 2023.gada 1.jūnijam, savukārt priekšlikumi par reorganizāciju jāiesniedz Ogres novada domei izskatīšanai 2023.gada jūnija sēdē.

Ogres novada domes priekšsēdētājs Helmanis, aicinot kolēģus atbalstīt sagatavoto lēmumprojektu, norādīja, ka Ogres novada muzeju reorganizācija, sakārtojot to struktūru, veicinās arī novada pagastos esošo muzeju istabu un izstāžu pieejamību, nepārtraucot to darbu, ja vadītājs atrodas atvaļinājumā vai citu iemeslu dēļ nepieciešams viņu aizstāt, uzlabos arī vadītāju kompetenci.

Helmanis pagājušā gada 28.decembrī esot informējis Ogres Vēstures un mākslas muzeju, ka tam no 1. līdz 23.februārim būs jānodrošina sankcijām pakļautā Krievijas oligarha Avena porcelāna izstāde no viņa privātkolekcijas.

Pēc muzeja iebildumiem un sabiedrības nosodījuma par sankcijām pakļautas personas privātkolekcijas izrādīšanu kara apstākļos Helmanis bija spiests atteikties no porcelāna izstādes. Taču kā novada vadītājs un kultūras komisijas priekšsēdētājs viņš līdz šim nav saskaņojis šā gada izstāžu plānu Ogres Vēstures un mākslas muzejā, arī iepriekš plānotais atalgojuma paaugstinājums muzeja darbiniekiem ir aizturēts, kā arī liegta jebkāda publiska komunikācija par pērn akreditētā muzeja darbību, kā arī pārcelti iepriekš plānotie pasākumi no muzeja telpām uz citām vietām.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu