"Esmu lepna, ka mans mūžs bijis tik vētrains." Olgai Dreģei - 85! (1)

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp

Trešdien, 1. martā, savu 85. dzimšanas dienu svin aktrise Olga Dreģe. 

Olga Dreģe dzimusi Madonas pusē, Sarkaņu pagastā. 1962. gadā pabeidza Dailes teātra III studiju un Dailes teātrī ir aktrise kopš 1961. gada, bet izrādēs piedalās kopš 1958. gada.

Dailes teātris raksta: "Šajā sezonā Olgai Dreģei ir loma H. Ibsena “Brandā”, kuru iestudējis režisors Viesturs Kairišs. Iepriekš “Brandu” Dailes teātrī 1975. gadā iestudēja režisors Arnolds Liniņš, viņa izrāde iekļauta Latvijas Kultūras kanonā un šajā izrādē Olgai bija atvēlēta Agneses loma. Savukārt Dailes teātra simtgades sezonā teātris īpaši izcēla savas lielākās vērtības, veidojot koncertciklu “Dailes kanons”, tajā ar īpašiem dzejas un klaviermūzikas vakariem skatītājus priecēja arī izcilā aktrise un pianists Edgars Cīrulis. Var minēt ļoti daudzas nozīmīgas un skaistas aktrises lomas teātrī un tādu viņai tiešām nav trūcis, viņa ir viena no tām aktrisēm, kas savulaik pat strādājusi kopā ar teātra dibinātāju Eduardu Smiļģi.

Aktrisei ir daudz apbalvojumu par skatuves sniegumu.

Vairākkārt gan nominēta, gan saņēmusi “Spēlmaņu nakts” balvas, tostarp 2016. gadā aktrise saņēma "Spēlmaņu nakts" balvu par mūža ieguldījumu, 2003. gadā Dreģe saņēma Lilitas Bērziņas balvu, aktrise ir apbalvota ar Triju Zvaigžņu ordeni. Kā īstenai lokālpatriotei aktrisei ir arī augstākais Madonas novada apbalvojums – Madonas novada pašvaldības Goda diploms un goda zīme "par spilgtu un neaizmirstamu ieguldījumu Latvijas teātra un kino mākslā, par Madonas novada un dzimtā Sarkaņu pagasta mīlestību un tā daudzināšanu"."

Latvijai tik nozīmīgajos 1990. gados darbojusies arī politikā, bijusi 5. Saeimas deputāte. Zīmīgi, ka 5. Saeimas laikā tika atjaunota Satversme, noslēgts līgums ar Krieviju par pilnīgu karaspēka izvešanu no Latvijas. Aktrises ieguldījums par laiku politikā tika īpaši novērtēts ar atzinības rakstu par pašaizliedzību un panākumiem Latvijas Valsts un tautas labā.

Un kā gan var nepieminēt to, ko, nebaidāmies apgalvot, mīl katrā īstenā latviešu ģimenē – aktrises kino lomas, tostarp kaislīgās Matildes lomu “Purva bridējā”, reibinoši skaisto Annu “Vella kalpos” un, protams, kino klasiku, kas ir jau folklorizējusies – “Limuzīns Jāņu nakts krāsā”, kur Olga Dreģe ir šerpi kolosālā Dagnija Tūtere.

Jubilejas mēnesī aktrisei ir veltīti vairāki raidījumi un intervijas. Žurnāls Santa intervijā iemīļotā aktrise saka: “Esmu lepna, ka mans mūžs bijis tik vētrains.”

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu